DASK, yani Doğal Afet Sigortaları Kurulu, ülkemizde 17 Ağustos 1999’da yaşanan deprem felaketinden sonra kuruldu. DASK kar amacı gütmeyen bir kuruluş olup temel amaçlarını şöyle belirlemiş:
Doğal Afet Sigortaları Nedir? Amacı ve Kapsamı Nedir?
Doğal Afet Sigortaları’nı tüm zorunlu deprem sigortalarının ortak adı olarak düşünebiliriz. 587 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 27 Eylül 2000 tarihinden itibaren yürürlüğe giren zorunlu deprem sigortası ile depremin ve deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, tsunami ve yer kaymasının neden olacağı maddi zararların limitler dahilinde nakit olarak karşılanması amaçlanıyor.
Zorunlu deprem sigortası ile binanız tamamen ya da kısmi olarak zarar görürse teminat altında olur. Bina sadece bütün olarak değil; temeller, ana duvarlar, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, bahçe duvarları, istinat duvarları, tavan ve tabanlar, merdivenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar, çatılar, bacalar ve benzer nitelikteki tamamlayıcı bölümler ayrı ayrı teminat altına alınır.
Enkaz kaldırma masrafları, kar kaybı, iş durması, kira mahrumiyeti, alternatif ikametgah ve işyeri masrafları, mali sorumluluklar ve benzeri başkaca ileri sürülebilecek diğer bütün dolaylı zararlar, her türlü taşınır mal, eşya ve benzerleri, tüm bedeni zararlar ve vefat, manevi tazminat talepleri teminat dışında tutulur. Ayrıca depremden bağımsız olarak binanın kendi kusurlu yapısı nedeniyle zamanla oluşmuş zararlar da teminat dışı tutulur.
DASK Teklifi AlHangi Binaları Kapsar?
Zorunlu deprem sigortaları, belediye sınırları içinde kalan meskenlere yönelik olup 6305 sayılı Afet Sigortaları Kanunu gereğince, aşağıda tanımlanmış binaları güvence altına alır:
Ayrıca yukarıdaki koşullara uyan;
Teminat Limiti ve Prim Tutarı Nedir? Nasıl Belirlenir?
Zorunlu deprem sigortası, olası bir deprem felaketinden sonra sigorta sahiplerinin hayatlarına kaldığı yerden yeniden güvenle devam edebilmelerini öncelikli görür. Her yıl inşaat maliyetlerindeki artışa göre belirlenen azami bir tutarda teminat sağlanır. DASK tarafından verilen azami teminat tutarı, 7 Eylül 2019 tarihinden itibaren bütün yapı tiplerinde 215 Bin TL’dir.
Sigortalının azami teminat tutarı, yıkılan meskenin yeniden inşa edilmesinin maliyeti dikkate alınarak ve azami teminat tutarını geçmeyecek şekilde meskenlerinin büyüklüğüne ve yapı tarzına göre belirlenir. Ödenmesi gereken prim tutarını ise binanın bulunduğu deprem risk bölgesi, binanın yapı tarzı ve sigortalanacak meskenin brüt yüzölçümüne göre belirlenir.
Eğer meskenin değeri DASK tarafından verilen azami teminat tutarını aşıyorsa, sigortalı isteğe bağlı olarak, aşan kısım için sigorta şirketlerinden ek teminat alabilir. Bunun ön koşulu özel sigorta şirketlerinden birinde konut sigortanızın olmasıdır.
Hasar Tazminatı Nasıl Ödenir?
Hasar tespit edildikten ve tazminat miktarı hesaplandıktan sonra sigorta bedelini aşmamak kaydıyla kesinleşmiş olan tazminat miktarı, en geç takip eden bir ay içerisinde hak sahibine ödenir.
DASK Sorgulama Nasıl Yapılır?
DASK poliçeniz var olup olmadığını sorgulamak istiyorsanız e-devlet üzerinden T.C. kimlik numarası ve il/ilçe bilgileri ile yapılabilirsiniz. Zorunlu deprem sigortası sorgulama işlemlerini yapmak için tıklayın: www.turkiye.gov.tr/dask-police-sorgulama
Evinizin DASK sigorta bedelini ve priminizi hesaplayın: https://www.dask.gov.tr/e-services/portal/calculatePremium
DASK adres kodu sorgulaması ile konutunuza ait detayları öğrenebilirsiniz.
AXA Sigorta’nın zorunlu deprem sigortası hakkında detayları inceleyin: https://www.axasigorta.com.tr/zorunlu-deprem-sigortasi-dask
Genel Şartları bir de Türkiye Sigortalar Birliği’nden okuyun: https://www.tsb.org.tr/zorunlu-deprem-sigortasi-genel-sartlari-16-05-2011-tarihinden-sonra-yururlukte-olan.aspx?pageID=528