Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

DASK Ödeme ve Prim Hesaplama Nasıl Yapılır?

26.01.2023 / Son Güncelleme: 22.03.2024

1999 yılından bu yana konut sahipleri için büyük önem taşıyan DASK, deprem nedeniyle oluşan hasarlara karşı kapsamlı bir güvence sunuyor. Sigortacılık sektörü özelinde bir farkındalık niteliği de taşıyan DASK zorunlu deprem sigortası, başvuru aşamasından prim ödemelerine kadar her konuda basitliği ile ön plana çıkıyor. DASK prim hesaplama ve ödeme konularında soru işaretleriniz varsa yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. 

DASK Ödemeleri Nereden ve Nasıl Yapılır?

DASK ödeme işlemi, doğrudan poliçeyi düzenleyen şirkete yapılır. Sigorta şirketleri, zorunlu deprem sigortası için kendilerini tercih eden kişilere farklı ödeme seçenekleri ve kanalları sunabilirler. Bu sayede poliçe sahipleri; sigorta primlerini peşin veya belirli sayıda taksitle ödeyebilirler. Zamandan tasarruf etmek isteyenler için en ideal prim yatırma seçeneği olarak DASK online ödeme yöntemi ön plana çıkar. Online ödeme işlemi, sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu tüm bankalara ait internet siteleri ve mobil uygulamaları aracılığıyla kredi kartı ya da hesaba havale yapılarak gerçekleştirilebilir.

Bütçeniz doğrultusunda DASK poliçe ödeme işlemi için taksitli ödeme planını da tercih edebilirsiniz. Bu yöntem dahilinde dilerseniz taksitlerin otomatik ödeme talimatı aracılığıyla kredi kartınızdan her ayın belirli bir gününde çekilmesini talep edebilirsiniz. Alternatif olarak AXA web sitesi ya da acenteler vasıtasıyla banka hesap bilgilerini öğrenip poliçe primini isterseniz tek seferde veya taksitli olarak kendiniz yatırabilirsiniz. Tercihinize bağlı olarak banka aracılığıyla havale gibi alternatif yöntemleri de kullanabilirsiniz. Sigorta acenteleri de sizlere hem poliçe düzenlenmesi hem de ödemeleriniz konusunda destek olurlar.  

Tüm merak ettiğiniz konularla ilgili detaylı bilgi almak için size en yakın acentemizle irtibata geçebilirsiniz. 

DASK poliçe fiyatları sigorta şirketine göre değişiklik göstermeyip aynı mesken için sabit olduğundan sigorta şirketleri arasında fiyat araştırması yapmak yerine DASK poliçenizi hızlı ve kolay bir şekilde alabileceğiniz sigorta şirketini tercih edebilirsiniz. Hızlıca DASK teklifinizi görmek ve poliçenizi almak için web sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. 

DASK poliçesinin yenilenmesi için konut sahiplerine 30 günlük süre tanınmaktadır. Eğer bu süre içerisinde yenileme işlemi gerçekleşmezse geçmişten gelen indirim hakkı kaybedilmiş olur. 30 günlük sürenin ardından da poliçe düzenlenebiir ve yenileme indirimi haricinde herhangi bir hak kaybı söz konusu  olmaz.

DASK Primi Nasıl Hesaplanır?

DASK prim hesaplama sürecinde, T.C. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından hazırlanan Türkiye Deprem Bölgeleri haritasından faydalanılır. Prim tutarlarının belirlenmesinde kritik öneme sahip bu harita, ülkemizi deprem riski seviyesine göre 5 farklı bölgeye ayırır. Harita baz alınarak yapılan değerlendirmede, poliçeye konu olan taşınmazın hangi bölge sınırları içerisinde yer aldığına odaklanılır. Bu kritere ek olarak bölgedeki konut yapı özelliği de prim tutarı üzerinde etkileyici rol oynar.

Harita vasıtasıyla yapılan sınıflandırma yönteminin bir benzeri binanın yapı kalitesi konusunda da geçerlidir. Ülkemizdeki konutlar, yapı kalitelerine göre 3 farklı kategoriye ayrılır ve  deprem riski ile yapı kalitesi birlikte göz önünde bulundurularak 15 farklı prim türü ortaya çıkar. Genel olarak yüksek riskli bir bölgede yer alan bir yapı için hesaplanan DASK primleri, diğer bölgeler ile kıyaslandığında çok daha üst seviyelerdedir. Deprem riski seviyesi azaldıkça ve yapı kalitesi yükseldikçe prim tutarlarında da düşüşler meydana gelir.

DASK primleri yıllık olarak hesaplanır. DASK hesaplama işlemi sonucunda ortaya çıkan poliçe tutarı sabittir yani farklı sigorta şirketleri, aynı konut için farklı DASK prim tutarları talep edemezler. Daha net bir ifade ile yıllık prim tutarları, T.C. Hazine Bakanlığı tarafından belirlenen DASK tarife ve talimatlarına göre hesaplanmaktadır. Şirket bazında yalnızca poliçe sahiplerine sunulan ödeme seçenekleri değişkenlik gösterebilir.

DASK ücreti hesaplama işlemini dilerseniz kendiniz de yapabilirsiniz. DASK prim hesaplama için zorunlu deprem sigortası ile ilgili tüm bilgileri bünyesinde barındıran resmi web sitesini ziyaret etmeniz yeterlidir. Sitede yer alan DASK prim hesaplama aracını kullanabilmek için sayfadaki forma konutunuzun adres bilgilerini, bina yapı tarzını, inşa yılını, toplam kat sayısını, daire yüzölçümünü ve poliçe yenileme numarasını yazmanız yeterlidir. Tüm alanları doldurduktan sonra hesapla butonuna bastığınızda konutunuz ile ilgili yıllık DASK ödeme tutarını hemen öğrenebilirsiniz.

Ayrıca DASK Zorunlu deprem sigortası teklif sayfamızı ziyaret ederek de hızlı ve kolay bir şekilde teklifinizi alabilir ve poliçenizi satın alabilirsiniz.

Konut Sigortası Teklifi Al

DASK Tazminat Ödeme Süreci Nasıl İşler?

Deprem sırasında ya da depremin sonrasında meydana gelen bina yıkımı, patlama, yer kayması, yangın gibi durumlar nedeniyle ortaya çıkan maddi zararın tazmin edilmesi için öncelikle hasar ihbarı yapılması gerekir. Zorunlu deprem sigortasına yönelik hasar ihbarı için Alo DASK 125 hattını arayabilirsiniz. Telefon ile ihbarın yanı sıra DASK resmi internet sitesi, e-Devlet veya poliçeyi düzenleyen sigorta şirketi aracılığıyla da hasar ihbarı başvurusunda bulunabilirsiniz. Başvuru esnasında hak sahibi olan kişiden şu bilgiler talep edilir:

 T.C. kimlik numarası
 Poliçe numarası ya da adres kodu
 Hasarın meydana geldiği yerin açık adresi
 Poliçeye konu taşınmazın tapu bilgileri
 Hak sahibi ile iletişim kurulabilmesi için telefon numarası

Hasar ihbarının yapılmasının ardından başvuru değerlendirme süreci başlar. Değerlendirme aşamasında açılan hasar dosyasına istinaden DASK hasar tespiti çalışmaları yürütülür. Süreç dahilinde ayrıca tazminat hesaplanırken rizikonun gerçekleştiği yer ve tarihte yapının yeniden inşasının güncel maliyeti baz alınır. Maliyetin belirlenmesi esnasında mevcut piyasa koşulları göz önünde bulundurulur. Zorunlu deprem sigortası tazminatı, hiçbir halde poliçede tanımlı bedelin üzerine çıkamaz. Bu koşula ilaveten her bir hasar için sigorta bedelinin %2’si oranında tenzili muafiyet uygulanır ve hasar tutarının poliçe bedelinin %2'sinden az olması durumunda hasar poliçeden karşılanmaz.

Hasar ihbarında bulunduktan sonra açılan dosyanın durumunu takip etmek için farklı yöntemleri kullanarak sorgulama yapabilirsiniz. DASK hasar dosyası sorgulama, hem e-Devlet hem de zorunlu deprem sigortasına ait resmi internet sitesi aracılığıyla gerçekleştirilebilir. Eksper incelemesi sonucunda olumlu kararı verilen dosyalar için hasar ödemesi ise en geç 1 ay içerisinde yapılır. Sigorta genel şartlarına göre belirlenen DASK tazminat tutarı, hak sahibine Vakıfbank şubeleri aracılığıyla ödenir.

Deprem ve sonrasında meydana gelebilecek risklere karşı konutunuzu güvence altına almak için hemen siz de DASK poliçenizi alın.

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim
Destek İkonu