Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

DASK Hasar Tespiti Nasıl Yapılır?

12.03.2021 / Son Güncelleme: 27.03.2023

DASK, doğal afet sigortası olarak da nitelendirilen zorunlu deprem sigortasıdır. Ülkemizin yaşadığı en talihsiz günlerden biri olan, 17 Ağustos 1999 depreminden sonra, 2000 yılı eylül ayında yürürlüğe girmiştir. DASK, deprem mağdurlarının hasarlarını karşılayarak hayatı hızla normale döndürebilmek için tasarlanmış bir dizi sigortacılık önlemidir. Bu yasa sayesinde DASK poliçesi sahibi deprem mağdurlarının, deprem ve deprem sonrası oluşması muhtemel hasarlarının karşılanması hedeflenir. Yangın, infilak, yer kayması ya da tsunami gibi depremin tetikleyebileceği ve binalarda hasar oluşturabilecek etkenleri de kapsar. Poliçe sahiplerinin binalarında yapılan hasar tespit çalışmaları sonucu, maddi kayıpların belirlenmesi ve poliçede öngörülen ödemelerin, kendilerine nakit olarak yapılmasını garanti altına alır. DASK hasar tespiti aşamasında hem poliçe sahiplerinin hem de AXA Sigorta olarak bizlerin belirli sorumlulukları vardır. Her iki taraf da hasar tespiti yönergelerini izleyerek hareket ettiğinde, poliçe sahiplerinin, DASK kapsamına giren tüm hasarı tazmin edilir. 

DASK Sigortası Sahibi Olmanın Avantajları

Deprem kuşağında bulunan ülkemizin yıllar içinde yaşadığı üzücü deprem tecrübeleri ve olması muhtemel yeni depremlerin yaratacağı olumsuz maddi sonuçları minimuma indirebilecek tek güvenlik sistemi, doğal afet sigortasıdır. DASK, diğer sigorta türlerinden farklı olarak sadece deprem ve depreme bağlı gelişen yıkıcı etkileri tazmin etmek için, devletin görevlendirdiği uzmanlar tarafından titizlikle hazırlanmış bir sigorta türüdür. Hasar tespitinden, hasarın nakit olarak tazmin edilmesine kadar gelişen tüm aşamalarda AXA Sigorta, DASK poliçesi sahipleri için süreci eş zamanlı olarak takip eder. Bu sayede sigorta sisteminin poliçe sahibi lehine işlemesi için gereken tüm adımlar atılabilir. DASK’ın varlık amaçlarından birisi olan, hayatın hızla eski haline döndürülmesi gerekliliği bu sayede teminat altına alınır. Süreç AXA Sigorta güvencesinde işler. Deprem mağdurlarının bir an önce normal hayatlarına dönebilmeleri, hem kendileri, hem çevreleri hem de ülkemiz açısından en iyi senaryodur. DASK, işler kötüye gitmeden önce atılabilecek en önemli güvenlik adımlarının başında gelmektedir. Deprem sonrası yardım almanızı garantileyen, bizzat devletin çıkardığı yasalara dayanarak işleyen, bünyesinde uzman ekipler barındırak mağduriyet süresini minimuma indirebilen yegane sigorta sistemi Doğal Afet Sigortası, yani DASK’dır. 

DASK Neleri Kapsar?

DASK poliçe kapsamında temel olarak bina ya da binalarınız vardır. Depremden direkt olarak zarar gören ya da depreme bağlı gelişen;

  • yangın
  • yer kayması
  • tsunami
  • infilak gibi hasara sebep olabilecek tüm olumsuzluklar DASK kapsamına girer.

Binanızda oluşan kısmi hasarlar da DASK teminatına alınabilir. Binanın temeli, ana duvarları, birbirinden bağımsız bölümleri,  bahçe ve istinat duvarları, çatı ya da merdiven gibi bölgelerde oluşabilecek lokal hasarlar da DASK poliçe kapsamında değerlendirilerek tazmin edilir. Binanızın tavanı, tabanı, asansör, sahanlık ya da koridorları ayrı ayrı teminat altına alınabilirler. DASK poliçesinde bulunan çeşitli seçenekler, poliçe kapsamına almak istediğiniz alanları belirlemek için rehber görevi de görür. Böylece DASK teminatının neleri kapsayıp neleri kapsamayacağını AXA Sigorta ekipleri ile şeffaf biçimde belirleyerek kendi poliçenizi oluşturabilirsiniz. Binanızın tamamını ya da belirli kısımlarını sigorta teminatına almak sizlerin karar vereceği bir husustur. Bu aşamada size rehberlik edecek uzmanlardan görüş alarak oluşturacağınız doğru DASK poliçeleri, ileride meydana gelebilecek maddi kayıpların önlemini almak açısından son derece önemlidir. AXA Sigorta, binanızla ilgili doğru hesaplamaları yapabilmeniz, DASK bedeli, binanızın yapım tarzına göre kategorilendirilmesi ya da yaşadığınız bölgeye göre prim tutarı belirleme işlerinizi kolaylaştıran bir dizi uygulamayı site içerisinde sizlere sunmaktadır. Bu kaynaklara başvurarak, gerekli hesaplamaları yapabilir, hem primler hem de tazminatlar hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Hemen DASK Yaptır

DASK Hasar Tespiti Nasıl Yapılır ? 

Hasar tespit çalışmaları belirli aşamalarla gerçekleşir. Oluşacak bir depremin ardından, depremin kendisi ya da depremin tetiklediği şartlar yüzünden binanız hasar görebilir. Bu durumda devletin belirlediği DASK ihbar yöntemlerinden birisini kullanarak, hasarların tespiti için talep oluşturabilirsiniz. Online hasar tespit isteğinde bulunabilir, poliçeniz AXA Sigorta tarafından oluşturuldu ise AXA Sigorta üstünden hasar tespiti isteyebilirsiniz. Bu aşamada sizden istenecek bilgiler aşağıdaki gibi olacaktır.

  • Hasarın meydana geldiği deprem bilgisi
  • Poliçe numarası ya da adres kodu bilgisi
  • Poliçenin sahibi olan Sigortalı’nın T.C. Kimlik Numarası, Vergi Kimlik Numarası veya Yabancı Kimlik Numaralarından birisidir.

Bu işlemlerin devamında online hasar dosyası sorgulamak isterseniz, sizden istenecek bilgiler de aşağıdaki gibi olacaktır.

  • Hasar dosya numarası ya da poliçe numaranız
  • Poliçe sahibi olan Sigortalı’nın T.C. kimlik numarası, vergi kimlik numarası ya da yabancı kimlik numaralarından bir tanesi
  • Sorgulama yapan kişiye ait aktif cep telefonu numarası

Poliçe sahibinin hasar tespit ihbarında bulunmasından sonra, devlet tarafından görevlendirilen uzman ekipler binanızda inceleme yapmaya gelirler. Bu ekipler, hasar tespit branşında çalışma ruhsatı olan, devletin bu alanda yaptığı eğitim çalışmalarında da bulunan, bağımsız hasar tespit ekipleridir. Binanızda gerekli inceleme yapıldıktan sonra hasar raporu hazırlanır. Bu hasar raporu neticesinde, deprem ya da depreme bağlı koşullar yüzünden binanızda gerçekleşen hasarın tümü kayıt altına alınmış olur. Sürecin hızlanması için ihbarda bulunan poliçe sahiplerinin hasar tespit ekipleri ile koordine olarak, rahat çalışmalarını sağlaması, hasar tespit raporlarının hızlı bir şekilde hazırlanmasını sağlayacaktır. Rapor sonrasında tazmin süreci başlar ve hasarınız nakit olarak karşılanır.

DASK Konusunda Bilinmesi Gerekenler

DASK sigorta poliçeleri, deprem sonrası hızlı bir şekilde normale dönmenizi kolaylaştırdığı gibi, deprem olasılığı karşısında maddi anlamda güvende hissetmenizi de sağlar. Yıllar içinde çalışarak sahip olduğunuz konutlarınızı tamamen kaybetmenizi engeller, hasarlarınızı hızla ve nakit olarak tazmin ederek ekstra zaman kaybetmenizin önüne geçer. Sigorta uzmanları ile birlikte iyi hazırlanmış bir DASK poliçe sahibi olduğunuzda, deprem durumunda meydana gelebilecek olası hasarlar doğru hesaplanabilir. Böylece kaybınızın tamamını geri alma şansınız saklı kalır. Poliçe tarihleriniz hem sigorta şirketiniz hem de sizler tarafından takip edileceğinden, zamanı geldiğinde  DASK yenileme işlemleri düzenli yapılır ve olası kayıpların önüne geçilmiş olur. Sigortanız hesaplanırken dikkate alınan faktörlerden haberdar olmanız önemlidir. DASK bedeli ve ödenecek primler bazı kriterlere bakılarak belirlenir.

  • Konutunuzun bulunduğu bölgenin deprem riski
  • Konutunuzun yapı özellikleri
  • Konutunuzun brüt metrekaresi

Bu kriterler değerlendirildikten sonra çıkan prim ve tazminat bedellerini sigorta şirketiniz ile birlikte belirleyebilir ya da şirketiniz tarafından sunulan teklifleri değerlendirebilirsiniz. Devletin aldığı karar neticesinde DASK primlerinin her türlü vergi ve harçtan muaf tutulduğunu da bilmenizde fayda var. Ödeme seçenekleri arasında tek seferde ödemenin yanı sıra  finans kurumları üstünden taksitlendirme yapabilme seçeneği de bulunuyor. DASK başvuru işlemleri sırasında, DASK adres kodu uygulamasından faydalanabilirsiniz. Adres kodu, ülkedeki tüm kayıtlı binalar için atanan 10 haneli bir koddur. Bu kod binanızın kimlik numarası olarak atanır ve tüm işlemlerinizi bu kodu kullanarak gerçekleştirebilirsiniz. 

DASK poliçenizin ödemelerini düzenli şekilde takip etmeniz de oldukça önemli bir husustur. Düzenli ödenen poliçeler sayesinde kayıplarınız tazmin edilirken aksayan ya da unutulan ödemeler sizi haklarınızdan mahrum edebilir. DASK yaptırma konusunda AXA Sigorta ile kuracağınız iş birliği, poliçelerinizin takibi, binanızın hasar tespiti, poliçe yenileme gibi birçok konuda destek almanızı ve olası bir deprem sonrası profesyonel bir hızla hasarınızın tazmin edilmesini sağlar. 1828 yılından beri sigorta işinde olan AXA Sigorta, asırlar içinde geliştirdiği uzmanlığını sizlerle paylaşmaktan kıvanç duyar.

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim
Destek İkonu