Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

DASK Nerede Yapılır?

16.09.2022 / Son Güncelleme: 24.03.2023

Ülkemizin birçok bölgesinin fay hatları üzerinde olması nedeniyle deprem riski hayatımızın önemli gerçeklerinden biridir. Özellikle 17 Ağustos 1999 yılında Gölcük’te yaşanan büyük deprem sonrası bu konudaki farkındalık artmış ve devlet eliyle çeşitli önlemler alınmaya başlanmıştır. Bir diğer adı “Zorunlu Deprem Sigortası” olan DASK poliçesi depreme yönelik alınabilecek önlemlerden biridir. DASK poliçesi halk arasında kısaca DASK olarak kullanılır. Bu yazımızda DASK poliçesinin ne olduğunu kısaca inceledikten sonra “DASK nerede yapılır?” sorusu üzerinde duracağız.

DASK Nedir?

DASK, Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun kısaltılmış adıdır. Gölcük depremi sonrasında 2000 yılında kurularak faaliyetlerine başlayan kurumun amacı deprem sonucu binalarda meydana gelen hasarlar nedeni ile insanların mağdur olmasını önlemektir. DASK, özel sigorta şirketleri ve onların acenteleri ile işbirliği içerisinde çalışarak mümkün olduğunca düşük prim ödemeleriyle insanların DASK poliçesi yaptırmalarına imkan verir.

DASK ile ilgili detaylı bilgiye daha önce kaleme aldığımız “DASK nedir?” yazımızı okuyarak da ulaşabilirsiniz. 

DASK’ın nerede yapılacağı konusuna değinmeden önce kısaca DASK sigortası ile konut sigortasının farkları üzerinde durabiliriz. İki poliçe türünün arasındaki en önemli fark DASK poliçesinin, diğer adı olan zorunlu deprem sigortasından da anlaşılacağı üzere devlet tarafından yaptırılmasının zorunlu tutulmuş olmasıdır. Konut sigortası ise tamamlayıcı bir sigorta olup yaptırılması isteğe bağlıdır. 

Dask sigortası sadece olası bir deprem durumunda zararınızı poliçe limitleri dahilinde karşılıyorken  konut sigortası ile yangından hırsızlığa, su basmasından depreme kadar birçok durumda kendinizi ve konutunuzu güvence altına alabilirsiniz.

DASK için Nereye Başvurulur?

Zorunlu deprem sigortası başvurusunda bulunmak oldukça kolaydır. “DASK başvurusu nereye yapılır?” diye merak ediyorsanız bunun için gereken evraklar ile birlikte size en yakın sigorta acentesine gitmeniz yeterlidir. İnternet üzerinden de hızlıca DASK poliçesi yaptırmak mümkündür.


DASK Teklifi Al

İnternet Üzerinden DASK Yaptırmak

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, fiziksel olarak yetkili kurumlara gidip DASK sigortası yaptırabilirsiniz. Fakat evraklar ve yorucu süreçler ile uğraşmak istemiyorsanız, AXA Sigorta internet sitesi üzerinden de dakikalar içerisinde teklif alabilir, ödeme yapabilir ve poliçenizi alabilirsiniz.

Zorunlu Deprem Sigortası online teklifinizi almak için tıklayın.

DASK Başvurusu için Gerekli Evraklar

DASK başvurusu için gerekli belgeleri eksiksiz bir şekilde tamamlamak da önemli bir diğer konudur.

Başvuru için aranan belgeler şu şekilde sıralanabilir:
 Sigortalının adı ve soyadı
 Sigortalının T.C. kimlik numarası ve vergi numarası
 Sigortalının adresi ve iletişim bilgileri
 Sigorta ettirilmek istenen yerin açık adres bilgileri
 Ada, pafta, parsel, tapu sayfa no bilgileri
 Binanın inşa edildiği yıl bilgisi
 Binanın yapı tarzı (Betonarme, çelik, vs..)
 Binanın hasar bilgileri
 Kat sayısı
 Konutun brüt yüz ölçümü
 Konutun kullanım amacı

Belirtmek gerekir ki DASK poliçesini ev sahibi yaptırabileceği gibi kiracı da yaptırabilir. Öte yandan kiracının yaptırdığı DASK poliçesi yine ev sahibi adına düzenlenecektir. Dolayısıyla sigortalı olarak ev sahibi gösterilir.

DASK Nereden Sorgulanır?

DASK yaptırmak isteyen kişilerin merak ettiği bir diğer konu ise “DASK nereden öğrenilir?” sorusudur.
Poliçe sorgulama için 2 yol vardır. Bunlardan ilki e-devlet sistemi üzerinden poliçe sorgulama, diğeri ise DASK resmi internet sitesi üzerinden poliçe sorgulamadır. Belirtmek gerekir ki e-devlet sistemi yalnızca DASK poliçesinin olup olmadığı bilgisini verir. Bu bilgiyi görebilmek için T.C. Kimlik Numarası/Vergi Numarası/Pasaport Numarası/Yabancı Kimlik Numarası bilgilerinden biri ile gayrimenkulün bulunduğu il ve ilçe bilgilerinin girilmesi gerekir.

“Yine e-devlet üzerinden poliçe sorgulama sekmesinde ilgili alanları doldurduktan sonra sistem tarafından DASK resmi internet sitesi sayfasına yönlendirme yapılır. Buradan poliçe numarası, poliçenin başlangıç ve bitiş tarihi, poliçe adresinin ada/parsel bilgileri, poliçeyi yapan sigorta şirketi veya acentesi, sigorta bedeli ve ödenen sigorta primi gibi ayrıntılı bilgilere ulaşılabilir.

En Uygun DASK Nerede?

DASK ile ilgili genel bilgileri edindikten sonra DASK yaptırmak isteyenler uygun fiyatlı “DASK nereden bulunur?” konusunu araştırmaktadır. DASK primlerinin belirlenmesinde Zorunlu Deprem Sigortası Tarife ve Talimatı dikkate alınır. Buna göre binanın yapı tarzı, inşa edildiği yıl, kat sayısı ve yüz ölçümü gibi kriterler göz önüne alınarak prim hesaplaması yapılır. DASK sigorta primleri bu kriterlere göre belirlenir ve tüm sigorta şirketleri tarafından aynı şekilde uygulanır. Diğer bir deyişle ödeyeceğiniz primler sigorta şirketine göre farklılık göstermez.

DASK Sigortası Nereye Ödenir?

Ödemeye ilişkin sorular da konut sahipleri tarafından sıklıkla merak edilir. DASK poliçesine ait prim ödemeleri poliçeyi düzenleyen sigorta şirketine yapılır. Nakit ödemelerin yanı sıra online ödeme, kredi kartı ile ödeme gibi farklı ödeme alternatifleri de mevcuttur.

DASK Nerede Yenilenir?

DASK poliçeleri 1 yıllık olup her yıl yenilenmesi gerekir. DASK poliçesi yenileme işleminizi yetkili bir sigorta acentesi üzerinden takip edebilirsiniz.

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim
Destek İkonu