Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

DASK ile Konut Sigortasının Farkları Nelerdir?

12.03.2021 / Son Güncelleme: 27.10.2023

Türkiye, özellikle konut güvenliği konusunda dikkatli adımların atılmasını gerektiren bir deprem coğrafyasıdır. Ne yazık ki birçok kez yıkıcı etkiye sahip olmuş depremlerin yaşandığı ülkemizde can güvenliğiniz kadar mal güvenliğiniz de büyük önem taşıyor. Özellikle 1999’da yaşanan depremlerden sonra devlet, konut güvenliği konusunda daha sıkı önlemler alınması için hem zorunlu hem de opsiyonel türde birçok alternatif üretmiştir. Konut ve mal güvenliği konusunda en yaygın güvenceler arasında sigorta poliçeleri gelir. Sigorta, korumak istediğiniz varlıklarınızın muhtemel riskler neticesinde yaşanabilecek zararlara karşı güvence altına alınmasını sağlar. Bu güvence de zararınızı telafi eder. Konut güvenliği söz konusu olduğunda iki farklı sigorta türü öne çıkar: Konut sigortası ve DASK. Bu iki sigorta türü genellikle ya aynı şey zannedilir ya da birbirleriyle karıştırılır. Temel amaç bağlamında konut güvenliğini sağlayan ve çeşitli felaketlere karşı sizi güvence altına alan bu iki önemli sigorta türü arasında benzerlik taşıyan birçok özellik vardır ancak ikisi birbirinden belli noktalarda ayrılır ve farklı türde poliçelerdir. Bu nedenle eviniz için bir güvence sağlarken DASK ve konut sigortası farkları hakkında detaylı bir bilgi sahibi olmanızda yarar vardır. Bu bağlamda iki sigorta türünün ne olduğunu incelemek gerekir.

DASK (Zorunlu Deprem Sigortası) Nedir?

DASK yani Zorunlu Deprem Sigortası, 17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen ve yaşandığı bölgede telafi edilmesi mümkün olmayan ciddi hasarlara yol açan depremden sonra devlet tarafından zorunlu tutularak yürürlüğe konulmuş bir sigorta türüdür. Zorunlu deprem sigortası, depremden ya da deprem sırasında kaynaklanabilecek farklı olaylardan dolayı evinizin göreceği zararı karşılayan bir sigorta türüdür. Örneğin deprem sırasında evinizde depremden kaynaklı olarak bir yangın meydana gelirse ya da evinizin tesisatı zarar görür ve su baskını gibi durumlar meydana gelirse bütün bu hasarlar, DASK poliçesi kapsamında giderilir. DASK poliçesinde bütün limitler, sözleşme imzalanırken belirlenir ve poliçeyi sunan taraf, bu limitler kapsamında sizin için güvence sağlar. Zararı nakit olarak karşılayan bu poliçe, tamamen ya da kısmen zarar görmüş olan binaları güvence altına alarak kaybınızı giderir. Zorunlu deprem sigortasının içeriğinde binanın temeli, duvarları, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarları, bahçe duvarları, tavan, asansör, merdiven, zemin, baca ve çatı gibi bölümler de yer alır. DASK poliçesinin fiyatının belirlenmesinde konutun yapısal özellikleri, yüz ölçümü ve konumu etkili olur.

DASK yani diğer bir deyişle deprem sigortası hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için DASK sayfamızı ziyaret edebilir, merak ettiğiniz tüm soruların yanıtlarına ulaşabilirsiniz.

DASK devlet tarafından zorunlu tutulan bir uygulamadır ancak bazı durumlarda konut sigortası kadar avantajlı olmayabilir. Belirli limitlere tabi olması ve konutunuz için güvence sağlayacak ek teminatları barındırmaması nedeniyle zorunlu bir poliçe olmasına rağmen bazı durumlarda zararınızı karşılama konusunda tek başına yeterli olmayabilir. 

Konut Sigortası Nedir?

Konut sahiplerinin güvencelerini temin eden bir diğer sigorta poliçe türü olarak öne çıkan konut sigortası, evinizde meydana gelebilecek olan birçok felakete karşı güvence sunar. Konut sigortası nedir sorusuna cevap olarak bireysel tercihiniz doğrultusunda şekillendirebileceğiniz bir poliçe türü olduğunu ve dilerseniz evinizle birlikte evinizdeki bütün eşyaları sigorta altına alabileceğiniz seçenekler sunduğunu belirtmek mümkündür. Evinizi doğal afetlere, yangınlara, hırsızlık durumlarına ya da su baskını gibi hesapta olmayan risklere karşı geniş kapsamlı bir şekilde güvence altına alan konut sigortası zorunlu mu diye merak ediyorsanız, DASK gibi zorunlu bir sigorta türü değildir ancak faydalı özellikleri sayesinde birçok konut sahibinin tercih ettiği bir poliçe türüdür. Konut sahiplerinin karşılaşma ihtimali bulunan her türlü riske karşı maddi hasarını minimum düzeye indirmeyi amaçlayan konut sigortası, özel sigorta şirketleri tarafından sağlanan bir poliçedir. Her sigorta şirketi, farklı paketler halinde konut sigortası avantajları sunarak müşterilerinin tercihleri doğrultusunda daha hedefe yönelik bir sigorta hizmeti sağlar. Sigorta şirketleri, konut sigortası paketlerinde içeriğe ve ek teminatlara göre farklı limitler belirler. Mesela yaşadığınız binayı bütün olarak sigorta ettirmeyi tercih edebileceğiniz gibi seçeceğiniz ek teminatlar sayesinde binanın tesisatını ya da evinizdeki eşyaları sigorta kapsamına dahil edebilirsiniz. Ayrıca konut sigortası kapsamında hasar gören evin sahibinin yaşadığı kira geliri kaybı ya da halihazırda evde yaşayan kiracıların yol açtığı zararlar da karşılanır. Bununla beraber ev sahiplerinden bağımsız olarak kiracılar da oturdukları ev için konut sigortası hizmetinden yararlanabilirler.

Konut sigortası genel şartları ve ek teminatlarına göre değişkenlik gösteren özellikleriyle beraber evinizi istediğiniz şekilde güvence altına almanızı sağladığı için DASK’tan farklı olarak yalnızca depreme bağlı olarak değil, farklı risklere karşı da sizi güvence altına almayı amaçlayan bir sigorta çeşididir.

DASK adres kodu sorgulama sayfamız ile konutunuza ait adres kodu detaylarına ulaşabilirsiniz.

Konut Sigortası Teklifleri


Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) ile Konut Sigortasının Farkları Nelerdir?

DASK ve konut sigortasının temel özelliklerinde ortaya çıkan farkların yanı sıra bu iki sigorta türü arasındaki detaylı farklılıkları maddeler halinde belirgin bir şekilde incelemekte yarar vardır.

  • DASK poliçeleri binaların gördüğü hasardan dolayı konut sahiplerinin yaşadığı maddi kaybı hafifletme amacı taşıyan bir destek poliçesidir. Konut sigortası ise çok daha geniş kapsamlı bir poliçe olarak konut sahibinin talepleri doğrultusunda farklı ve geniş teminatlar içerir.
  • DASK, yalnızca deprem ve depreme bağlı sebeplerden kaynaklanan hasarlar konusunda bir güvence sağlar. Ancak konut sigortası yalnızca depremde değil, bunun yanı sıra yangın, sel, su baskını gibi çeşitli risklere karşı da konut sahipleri için güvence sağlar.
  • DASK zorunlu bir sigorta türü olduğu için iptal edilmesi mümkün değildir. Konut sigortası ise özel sigorta şirketlerinin isteğe bağlı olarak sunduğu ve tercihlerinize göre çeşitlendirdiği bir sigortacılık hizmeti olarak istenildiği takdirde iptal edilmesi mümkündür.
  • DASK poliçesinin sunduğu güvencenin belli bir limiti vardır ve her yıl değişiklik gösterir. 2021’deki limit ise tüm yapılar için standart 268 bin TL’dir. Konut sigortası ise daha bireysel tercihlere odaklı olduğu için ek teminatlara göre ve evin alanına göre belirlenir. Ayrıca DASK poliçe primleri belirli bir taban fiyata göre belirlenirken konut sigortalarında bu bedeller, kişilerin tercihlerine göre şekillenir.
  • Bir deprem sonucunda hasar gören konutun maddi zararı eğer limiti aşıyorsa limitin üzerindeki rakam DASK tarafından karşılanmaz. Konut sigortası ise eğer deprem teminatını kapsıyorsa bu limitin üzerindeki gerekli miktarı tamamlayarak konut sahibinin mağduriyetini giderir. Bu anlamda iki farklı sigorta türü olsalar da konut sigortasının DASK’ı tamamlayıcı bir işlevi olduğunu da belirtmek mümkündür.

Neden Konut Sigortası Tercih Etmeliyim?

DASK devlet tarafından zorunlu tutulduğu için mecburen bütün konutlar için uygulanması gereken bir poliçe olmasına rağmen belirli bir limite sahip olması ve yalnızca deprem riskine karşı çözüm getirmesi, bu güvencelere ek olarak daha geniş kapsamlı bir çözüm gerektiriyor. Bu bağlamda konut sahiplerinin güvencesi için bir hayli önemli olan konut sigortaları, hem işlev açısından hem de maddiyat açısından verimli bir seçenek olarak özel sigorta şirketleri tarafından sunuluyor. 

AXA Sigorta olarak sunduğumuz Evim ve Lüks Evim konut sigorta paketlerimiz ile evinizi ve evinizin içindeki her şeyi güvence altına alıyoruz. Kapsamlı sigorta paketlerimiz yalnızca eviniz ve eşyalarınız için değil, çocuğunuzun ve hatta evcil hayvanlarınızın çeşitli ihtiyaçları için de nitelikli çözümler sunuyor. Hemen konut sigortası hesaplama ya da konut sigortası sorgulama işlemi yapmak için sitemizi kullanabilir ya da yeni bir konut sigortası hizmetinden yararlanmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim
Destek İkonu