Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

Kaza Tespit Tutanağı Nereden Alınır?

20.10.2022 / Son Güncelleme: 27.03.2023

Ülkemizde her yıl can ve mal kaybına sebep olan çok sayıda trafik kazası meydana gelmektedir. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre 2021 yılında kara yollarında 1.186.353 adet trafik kazası meydana gelmiş olup bunların bir kısmı ölümlü ve yaralanmalı trafik kazasıdır*. Kaza yapmak, trafiğe çıkan tüm sürücüler açısından her daim söz konusu olan bir risktir. Bu nedenle kaza anında neler yapılmalı konusunda bilgi sahibi olunması önemlidir. Kaza durumunda sürücülerin ilk yapması gereken kendisinin, yolcuların ve varsa kazaya karışan diğer kişilerin sağlık durumunu kontrol etmektir. Sonrasında maddi hasar tespiti aşamasına geçilebilir. Kaza tespit tutanağı bu noktada karşımıza çıkan bir kavramdır.

Kaza Tespit Tutanağı Nedir?

Öncelikle belirtmek gerekir ki kazaya karışan kişilerin alkollü trafiğe çıkma, ehliyetsiz araç kullanma gibi kanuna aykırı bir durumu varsa veya kaza nedeniyle kamu mallarına zarar geldiyse polis çağırılmalıdır. Kaza nedeniyle yaralanan biri varsa polisin yanı sıra elbette ambulans da aranmalıdır. Bu sayılan durumlardan biri söz konusu değilse kamu görevlilerini çağırmak zorunlu değildir. Kazaya karışan taraflar, kaza tespit tutanağı ile maddi hasarı kendileri tespit edebilirler.

Kaza tespit tutanağı resmi bir evrak olup maddi hasarlı trafik kazalarında kazaya ilişkin tüm detayların taraflarca kayıt altına alınması amacıyla kullanılır. Kazaya karışan kişiler, kolluk kuvvetlerinin gelmesini beklemek durumunda kalmadan kaza detayları üzerinde karşılıklı olarak mutabakata varırlar. Her aracın sürücüsü, kendi açısından kazanın oluş şeklini tutanağa geçirir.

1 Nisan 2008 tarihinden önce kaza tespit tutanağı doldurma yetkisi yalnızca polisteydi. Kaza sonrası polisin beklenmesi ve bu süreçte araçların hareket ettirilmeden kaza sonrası haliyle bekletilmesi gerekliliği zaman kaybına sebep olurken trafiğin de aksaması sonucunu doğuruyordu. Günümüzde kazaya karışan tarafların uzlaşmaları halinde polis beklemeksizin kendilerinin tutanağı doldurmalarına imkan tanınarak zamandan tasarruf edilmesi ve kazaların yaşandığı yolların hızlıca trafiğe tekrar açılması amaçlanmaktadır. Öte yandan tarafların kaza üzerinde uzlaşma sağlayamaması durumunda kolluk kuvvetlerinin beklenmesi gerekecektir.

Kasko Sigortası Teklifi

Kaza Tespit Tutanağı Nereden Alınır?

Bilindiği üzere “Zorunlu Trafik Sigortası” devlet tarafından tüm araç sahiplerinin yaptırması zorunlu tutulmuş bir sigorta türüdür. Aksi halde araçların trafiğe çıkmaları yasaktır. Zorunlu trafik sigortası, özel sigorta şirketleri tarafından yapılır. Sigorta şirketleri, araç sahiplerine poliçe ile birlikte kaza tespit tutanağı da vermektedir. Kaza tespit tutanağı, ayrıca kırtasiyelerden ve matbu evrak satışı yapan yerlerden de temin edilerek çoğaltılabilir, araçlarda birden fazla nüshası bulundurulabilir.

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

Kaza tespit tutanağının doldurulması esnasında izlenmesi gereken adımlar şunlardır:

 Tutanağın sol üst köşesinde yer alan kaza tarihi ve saati bilgileri yazılır.
 Kazanın yapıldığı yerin açık adresi yazılır. İl, ilçe, semt, cadde ve sokak bilgilerinin tamamı burada yer almalıdır.
 Kazanın görgü tanığı varsa bu kişilerin adı, soyadı ve iletişim bilgileri yazılır.
 Tutanakta yer alan A ve B sütunlarına kazaya karışan sürücülerin kimlik bilgileri ayrı ayrı yazılır.
 Kazaya karışan araçların markası, modeli plakası ve araç türü bilgileri doldurulur.
 Araçların zorunlu trafik sigortası poliçe ve acente bilgileri ile tramer numaraları yazılır.
 Kaza tespit tutanağında araç krokileri yer alır. Bu krokiler üzerinde araçların ilk darbe aldıkları noktalar işaretlenir.
 Tutanakta orta sütunda yer alan kutucuklarda ihlal edilen trafik kuralları ile araçların kaza anındaki hız durumları işaretlenir.
 Tutanağın 9. bölümünde kroki alanı bulunur. Buraya çarpışmanın taslak çizimi yapılmalıdır.
 Sürücü görüşleri kısmına, her sürücü kazanın oluş şeklini kendi açısından yazmalıdır. 
 Son olarak tutanak sürücüler tarafından imzalanmalıdır.

Kaza tespit tutanağı bildirim süresi içinde zorunlu trafik sigortası yaptırılan sigorta şirketine iletilmelidir.

Kaza tespit tutanağı ayrıca online olarak da doldurulabilir. Gözetim Merkezi’nin hizmeti olan “Mobil Kaza Tutanağı Uygulaması” ile yalnızca birkaç dakika içerisinde tutanak hazırlanabilir.

Sigorta bilgi ve bunun için sürücülerin yanında cep telefonu olması ve mobil uygulamayı indirmeleri yeterlidir.

Kaza Tespit Tutanağı Kaç Gün Geçerli?

Kaza tespit tutanağı geçerlilik süresi 2 yıl olup bu süre içinde tutanağın sigorta şirketine gönderilmesi sigorta işlemleri açısından önemlidir. Tutanak, sigorta şirketi tarafından Sigorta Bildirim ve Gözetim Merkezi’ne gönderilir. Sonrasında 3 iş günü içinde sigorta şirketleri tarafların kusur oranlarını belirler. Kaza tespit tutanağı süresi içinde sigorta şirketine gönderilmezse hak kaybı yaşanabilir.

Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama

Kaza tespit tutanağı sorgulama işlemi iki şekilde yapılabilir:

1. SMS ile kaza tespit tutanağı sorgulama: Cep telefonu SMS hizmeti üzerinden “KTT” yazıp boşluk bırakılmalı ve devamına aracın plakası eklenmelidir. Sonrasında 5664’e SMS olarak gönderilmelidir. Böylece aracın hasar geçmişi, araç detay bilgileri ve eksper raporu uyarınca değişen parçaları hakkında tüm bilgilere ulaşılabilir. Aracın plakasının değişmiş olması durumunda dahi ilgili araca ait tüm hasar geçmişi görülebilir. 5664 uygulaması ücretli olup tüm operatörler için sorgulama başına 19.90 TL’dir.

2. Online kaza tespit tutanağı sorgulama: Kaza tespit tutanağı sorgulama işlemi, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’ne ait olan internet sitesi üzerinden yapılabilir. Bunun için sırasıyla;

 Siteye girdikten sonra online işlemler menüsü seçilerek “Kaza tespit tutanağı” sekmesine tıklanılır. Böylelikle sayfa e-devlet sistemine yönlendirilir.
 E-devlet üzerinden giriş yapıldıktan sonra plaka ve sigortalı kişinin T.C. kimlik numarası bilgileri yazılarak online kaza tespit tutanağı sorgulanabilir.

AXA Sigorta olarak trafikte karşılaşabileceğin risklere karşı “Ferdi Kaza Sigortası” başta olmak üzere birçok sigorta paketiyle yanındayız!

Kaynak: * https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Karayolu-Trafik-Kaza-Istatistikleri-2021-45658

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim
Destek İkonu