Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

Staj Sigortası Nedir?

04.08.2023 / Son Güncelleme: 04.08.2023

Staj Sigortası

Staj sigortası, bazı lise ve üniversite bölümlerinin belirli dönemlerinde gerçekleştirilen staj ile başlatılan sigorta çeşididir. Genel amacı mesleği tanımak ve meslek ortamlarına uyum sağlamayı amaçlamak olan staj sigortası, öğrenciler için büyük bir merak konusu olarak bilinir. AXA ailesi olarak sizler için hazırladığımız bu yazımızda staj sigortası nedir? Ile ilgili birçok farklı bilgi verdik. Yazımızın devamında “Staj sigortası sorgulama”, “staj sigortası sigorta başlangıcı olarak sayılır mı?”, “staj sigortası sağlıkta geçerli mi?”, “staj sigortası hastanede geçerli mi?”, “staj sigortası emeklilikte geçerli mi?” gibi en çok merak edilen soruların cevabını bulabilirsiniz. Bu konu ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve aklınızdaki soru işaretlerini silmek için yazımızın devamını okuyabilir, merak ettiğiniz her sorunun cevabını alabilirsiniz. İşte staj sigortası ile ilgili en çok merak edilen konular...

Staj Sigortası Nedir?

Eğitim ve öğretim hayatlarını tamamlayarak çalışma hayatına başlamadan önce, staj yapan kişilere staj çalışmalarını yaptıkları süre boyunca sigorta yapılması zorunludur. Buna staj sigortası denir. Bu sigortanın kapsamı ise kişinin geçirmiş olduğu meslek hastalıklarını ve iş kazalarını içerir. Yani lise ya da üniversite eğitim hayatlarında stajyer olarak çalışan her öğrenciye, staja başlamadan önce staj sigortası yapmak zorunludur.

Staj Sigortası Sigorta Başlangıcı Sayılır Mı?

Staj sigortasının kapsamı, kişinin geçirmiş olduğu meslek hastalıklarını ve iş kazalarını içermektedir. Yani, staj sigortası primleri bu amaç için ödenir. Daha ayrıntılı anlatmak gerekir ise; emeklilik ile ilgili bir prim ödemesi gerçekleşmez. Bu durumda emeklilik için gün sayısı hesaplaması yapıldığı zaman staj prim günleri bu hesaba dahil edilmez. Bu yüzden emeklilik için hesaplama yapan vatandaşların özellikle de prim eksiği olan vatandaşların sigorta başlangıçlarını staj döneminden almamaları ve o döneme ait primleri eklememeleri gerekmektedir. Aksi halde doğru bir sonuca ulaşılamaz. Staj sigortası sorgulama işlemleri gerçekleşirken yalnızca sağlık sorunları; meslek hastalıkları ya da iş kazalarını göz önünde bulundurmanız gerekir. Emeklilik döneminde sigorta primleri sayılacağı zaman ise, staj sigortası primleri çalışılan gün sayısına dahil edilmemelidir. Staj sigortası, sigorta başlangıcı sayılmaz.

Ayrıca belirtmemiz gerekir ki, stajyer olarak bir kurumda çalışan kişiler iki grup altında toplanır.

1.     Gönüllü staj yapanlar: Okullarının tanımladığı zorunlu bir staj programı olmamasına ve bu durumun notlarına bir etkisi olmamasına rağmen hazırlandığı meslek ile ilgili daha iyi bilgi alabilmek, tecrübe edinmek, tatil ve boş günlerini iyi değerlendirmek adına bir kurumda çalışan kişilerin yaptığı staj türüne denmektedir. Gönüllü staj yapanlar, staj sigortasına dahil edilmezler ve gönüllü olarak kurumda çalışabilirler.

2.     Zorunlu staj yapanlar: Okul programlarının zorunlu tuttuğu ve not sisteminde değerlendirilecek olan öğrencilerin yaptıkları stajdır. Zorunlu staj yapanların staj sigortası sistemine dahil edilmesi zorunludur. Okullarının belirlediği aralıklarda öğrencilerin kendi kendilerine bulduğu ya da okulun önerdiği kurumlarda, hazırlandıkları mesleğin gerektirdiği şekilde staj yapan bu kişiler, daha sonra değerlendirme altına girer ve işyerlerinde sergiledikleri performans not olarak değerlendirilir.

Staj Sigortası Sağlıkta Geçerli Mi?

Staja başlayan öğrenciler, staj yaptıkları işyerlerinde başlarına gelebilecek her türlü kaza sebebiyle sağlık sigortası kapsamına alınır fakat öğrencilere hiç prim ödemesi yapılmaz. Staj sigortası işlemlerinin uygulanabilmesi için staja başlanırken bir sigorta numarası verilir. Verilen sigorta numarası tüm çalışma hayatı (staj süresi) boyunca kullanılabilir. Yani “Staj sigortası hastanede geçerli mi?” Sorusunun cevabı; Staj sigortası yalnızca meslek hastalıklarında ya da iş kazalarında meydana gelebilecek sağlık problemlerini kapsar.

Staj Sigortası Emeklilikte Geçerli Mi?

Öğrencilerin ve stajını tamamlamış ve emeklilik zamanına yaklaşmış olan kişilerin en çok merak ettiği soru ise Staj sigortası emeklilikte geçerli mi? Oluyor. Staj sigortası, staj eğitimine başlayacak olan öğrencilerin, stajlarını gerçekleştirirken çalıştıkları işyerlerinde yaşayabilecekleri iş kazalarını ve meslek hastalıklarını kapsar. Bu yüzden de staj sigortasında kişilere prim ödemesi yapılmaz. Yani, staj sigortası emeklilikte geçerli değildir. Bu yüzden emeklilik primleri hesaplanırken staj sigortası ve staj günleri hesaplanmaz. Yalnızca mezun olduktan sonra yarı zamanlı ya da tam zamanlı çalışılan bir işyerindeki sigorta başlangıçları, ödenen primler sigorta prim günlerinden sayılır. Bu sebeple staj sigotalarınızı emeklilik hesaplamalarınıza dahil etmemeniz gerekir.

Staj Sigortası Sorgulama

Staj sigortası sorgulama işlemleri E-Devlet üzerinden online bir şekilde kolayca gerçekleştirilebilir. E-Devlet sitesine giriş yaptıktan sonra 4A Hizmet Dökümü talebinde bulunularak staj sigortası gelişimi rahatça görüntülenebilir. 

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim
Destek İkonu