Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

Sıfır Km Yeni Araç için Sigorta işlemleri nasıl yapılmalıdır?

13.04.2020 / Son Güncelleme: 04.04.2022

Önerilerimizi dikkate alarak işlemlerinizi kolaylıkla yaptırabilir, kendinizi güvende hissederek yeni aracınızla yolculukların keyfini sürebilirsiniz.

Sıfır kilometre araç almak birçok yönden avantajlıdır. Aracın kullanıma bağlı bir sorunu olmadığı gibi yeni aksamının sağladığı konfor ve güvenlik de memnun edicidir. İkinci el modellerin fiyatı daha uygun olmasına karşın birçok sürücü bu nedenle sıfır kilometre binek veya ticari taşıtları tercih eder. Temiz, hasarsız, birçok sorun riskine karşı garantili olan taşıtlar gönül rahatlığı ile sürücüleri yolculuklara hazırlar. İkinci el araçlarda satıcının beyanına ve var olan evraka güvenmek gerekir, bazı zararlar gösterilmemiş olabilir. Ancak sıfır arabaların böyle bir riski, eksiklikleri bulunmaz. Sürücüler satın alma öncesi test sürüşü yapabilir, taşıtları inceleyerek arabaların konforunu deneyimler.

Sıfır otomobiller, gelişen teknolojinin son örneklerini araba sahiplerine sunar. Yakıt tasarrufu sağlayan, bakım avantajlarını beraberinde getiren, verimli sürüşü tecrübe ettiren yeni nesil taşıtlar, sıfır otomobil sahiplerinin gider kalemlerini azaltır. İkinci el araç sahipleri daha fazla yakıt parası öderken, verimli ve son teknoloji motora sahip olan sıfır bir araba sahibiyseniz daha az yakıt maliyeti ile kazançlı duruma gelebilirsiniz. Yakıt doldurma maliyetinin yanında sürekli benzin istasyonuna uğrama zahmetinden de kurtaran geliştirmeler, kullanıcılara vakitten tasarruf vadeder. İkinci el taşıtlar, kullanımdan dolayı eskiyen parçaları nedeniyle kısmen daha çok tadilat ve bakıma ihtiyaç duyar. Tüm kalemler göz önüne alındığında, ilk bakışta sıfır arabalar daha pahalı gibi görünse de uzun vadede daha avantajlı oldukları fark edilir.

Sıfır Kilometre Araç Almak

Yeni araç almak birçok kişinin hayali olduğundan o araçlara hep daha fazla özen gösterilir. Günlerce bakılan modellere, rüyaları süsleyen araca sahip olunduğunda elde edilen yalnızca bir taşıt değildir. Hayaller gerçekleşmiştir, düşlerdeki aracın anahtarı avuç içindedir. Otomobilin çizilmemesi, koltukların leke olmaması için nasıl dikkat ediliyorsa aracın trafikte karşılaşabileceği herhangi bir soruna karşı da tedbir elden bırakılmaz. Biriktirilen paralar, çekilen krediler, verilen emekler boşa gitmesin, ilk günkü temizlik, bakım ve konfor daha uzun süre sürücülerle kalsın diye her şey eksiksiz yapılır. Araç bakımı, lastik değişimi, motor katkıları ihtiyaç anında tedarik edilir. Aynı nedenle, yeni araba için sigorta yaptıranların sayısı oldukça fazladır. Hatta istatistiklere bakıldığında, ikinci el araç sahipleri ile kıyaslandığına, sıfır araç sahibi olanlar kaskoyu çok daha fazla tercih eder. Otomobil satan firmalar, sıfır otomobillerde kasko hediyesini ve özel sigorta kampanyalarını sıklıkla kullanır. Taşıt alacaklar için cazibe oluşturan fırsatlar, araç seçimi için zaman zaman bir kıstas halini bile alır.

Sıfır Kilometre Araç Sigortası Yaptırmak

Zorunlu trafik sigortası ve kasko için alınacak teklifler şirketlere göre değişiklik gösterir. Araç ruhsatı henüz hazırlanmamış olsa bile şirketler tahmini bir teklif sunabilir. Bu nedenle araba aldıktan hemen sonra bir sigorta şirketini ziyaret edebilir, ruhsat hazırlanmasını beklemeden sigorta işlemleri için şirket seçiminizi gerçekleştirebilirsiniz.Hatta günümüzde sigorta şirketlerine gitmeniz bile gerekmez, neredeyse her büyük bayide bir sigorta şirketi temsilcisi bulabilirsiniz. Şirketlere özel kampanyalar ve indirimlerden onlar aracılığıyla da haberdar olabilirsiniz.

Adım adım sigorta işlemleri:

  • Aracı seçtikten sonra sigorta şirketlerinden tahmini teklifler alabilirsiniz.
  • Taşıt ruhsatını almak ikinci adımdır. Tescil işlemleri noterler üzerinden yapılabilir.
  • Trafik tescil belgesini (araç ruhsatını) alarak, teklifini seçtiğiniz sigorta şirketine başvurabilirsiniz. Sigortaya sahip olacak aracın plakası, modeli, markası, yaşı gibi taşıt bilgileri elinizde bulunmalıdır.
  • Sigorta teklifinde meslek indirimi verildiyse, işlemler sırasında resmi meslek kartı istenebilir.
  • Şirketler için vergi numarası, şahıslar için TC kimlik numarası gereklidir.
  • Sigorta şirketi bilgi ve belgeler ışığında poliçe düzenler ve sözleşme imzalanır.
  • Teklifleri değerlendirmeden ani kararlar vermek her zaman doğru değildir. Sigorta için teklifleri kıyaslarken bazen prim fiyatlarından endişe duyabilirsiniz. Taşıt sigortalarındaki maliyetleri ve fiyatların neye göre belirlendiğini bildiğinizde seçim esnasında içiniz daha rahat eder. Mevcut bir trafik sigortanız varsa ve yeni bir otomobil aldıysanız, önceki sigortanızı kullanmaya devam etmek isteyebilirsiniz, ancak bu bilgiler ışığında tahmin edersiniz ki araçların değeri farklı olduğundan birebir aynı sigorta ile devam etmeniz imkansızdır. Fakat sigorta şirketlerinin müşterilerinin bu talebine karşı da bir çözümü mevcuttur.
  • Sıfır araç alan ve önceki araçlarına yapılan sigortayı devam ettirmek isteyen müşteriler, oluşan fark için şirketle görüşür. Farklar hesaplanarak poliçe yenilemek yerine eski poliçede değişiklik yapılır. Kasko işlemleri böylelikle kısa sürede tamamlanır. Eğer kişiler poliçeyi değiştirmek yerine iptal etmek isterse bu talep de dikkate alınır ve eski aracı artık kullanmadığınıza dair satış veya devir belgesi ilettiğinizde sigorta şirketi işlemlerinizi gerçekleştirir. Eski poliçede kullanılmamış ancak ödenmiş günler varsa, müşteri ücret iadesi alabilir ve böylelikle eski poliçe işlemleri sonlandırılır.

Sıfır Araçların Trafik Sigortası Ve Kasko Sigorta Prim Fiyatları Neye Göre Belirlenir?

Yeni bir araç sigortası yaptırırken araba üstünden işlemler gerçekleştirilse de fiyattaki asıl kıstasın araç sahibi olduğu bilinir. Trafik sigortası ve kasko primleri, taşıt sahibinin yaşına, kaza geçmişine, aracın kayıtlı olduğu şehre göre değişir. Taşıt sahibinin yaşadığı şehir, kalabalıklığı, otomobil/ticari taşıt sayısı ve kaza riski ile önemli bir kriterdir. Aracın yaşına, modeline, piyasa değerine göre belli istatistiki hesapların olduğunu da elbette tahmin edersiniz. Bu nedenle, sıfır araç aldığınızda daha yüksek primler ödemeniz gerekir.

Sıfır kilometre araba kullanmak, sigorta maliyetlerinde biraz daha fazla ödemeyi göze almayı gerektirir. Herkes ve her taşıt için çıkarılan prim ve sigorta bedelleri birbirinden farklıdır. Aynı şirket farklı kişilere, farklı arabalara birçok farklı fiyat verebilir. Hatta dönemsel kampanyalar gereği, aynı şirketin farklı dönemlerde aynı araba ve kullanıcıya farklı teklifler sunabildiğini de aklınızda tutmalısınız. Sıfır araç için yapılan işlemlerde taşıt bedelinin baz alındığını görürsünüz, bu bedel aracı satın alırken ödediğiniz miktarı işaret eder. Aracın satış fiyatı, araç bedeli olarak kabul edilir ve zorunlu trafik sigortası ve kasko sigortası hazırlanırken kullanılır. Eğer taşıt ikinci else bu tutar için Türkiye Sigortacılar Birliği (TSB) tarafından oluşturulan güncel kasko listesi dikkate alınır.

AXA sigorta farklı beklentilere yönelik hazırladığı geniş kapsamlı, bol seçenekli kasko sigortaları ile seçimi müşterilerine bırakır. Kapsamlı güvence vadeden maksimum kasko sigortası , çarpma veya çarpışma, yangın, hırsızlık, doğal afet, grev, halk hareketleri, kargaşa, kötü niyetli hareketler, terör, cam kırılması, farklı maddelerin teması sonucu oluşan yangın dışındaki zararlar, hayvanların araca verdiği hasarlar için kullanılabilir. Teminata ek olarak anlaşmalı servislerde ücretsiz orijinal parça ile tamir imkanı bulunur. Küçük hasarlar küçük onarım adı altında tadil edilir. Araç anahtarının kaybolması veya çalınması halinde güvencelerden faydalanılır. Yaşam kaybı ve sürekli sakatlık halleri durumlarında ferdi kaza sigortası limitler dahilinde işleme girer. Aracınızı kullanarak diğer kişilere verilebilecek zararlarda ihtiyari mali sorumluluk dikkate alınır.

Zorunlu Trafik Sigortası teminatının üzerindeki zararlar limitler dahilinde güvence altındadır. Hukuki sorunlarda hukuksal koruma sigortası masrafları karşılar. Yeni değer koruması ve hasarsızlık indirimi de maksimum paket için avantaj sağlar. Tamir sürecinde ikame taşıt hizmeti almak, yol yardım, kişisel asistan, bilgi ve organizasyon servislerinden yararlanmak da kasko sahipleri için olağandır.

AXA Sigorta'nın size en uygun kasko paketini seçenekler içinden bulabilir; Maksimum Kasko Sigortası, Büyük Hasar Kasko Sigortası, Tutumlu ve Lacivert Kasko Sigortası gibi çok sayıda alternatif kasko ve trafik sigorta paketleri ile aracınızı güvence altına alabilirsiniz.

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim
Destek İkonu