Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

Parsel Sorgulama

15.08.2022 / Son Güncelleme: 10.04.2023

Parsel, gayrimenkul alanında sıklıkla karşımıza çıkan bir kavramdır. Konut veya arsa satın almaya niyetlenmiş kişiler tapu devri adımına geçmeden önce parsel sorgulama işlemi yaparlar. Parsel sorgulamanın anlamı ve neden ihtiyaç duyulduğu konusunda detayları bu yazımızda bulabilirsiniz.

Parsel Sorgulama Nedir?

Tapu parsel sorgulama işlemi üzerinde durmadan önce parsel kavramını açıklamak gerekir. İmar Kanunu uyarınca, arazinin geri kalanından ayrılmış ve sınırları çizilmiş olan toprak parçası parsel olarak adlandırılır. Bu noktada yine gayrimenkul alanında sık kullanılan “Ada” kavramı karşımıza çıkar. Çevresi kamuya ait yol, cadde gibi yapay veya deniz, göl, orman gibi doğal sınırlarla çizilmiş birden çok parselin bir arada bulunduğu alanlara ada denilir.

Tapu ve kadastro müdürlüklerinde tüm taşınmazlara ait kayıtlar bulunur. Bu kayıtlar taşınmazların bir nevi kimliği gibi olup ada ve parsel numarası bilgilerinden oluşur. Kadastro parsel sorgulama olarak da adlandırılan parsel sorgulama, taşınmazlara ait bu kimlik bilgilerinin doğruluğunun kontrol ve teyit edilmesi işlemidir. Halk arasında ada parsel sorgulama olarak da kullanılır.

 

Parsel sorgulama nedir?

Parsel Sorgulama Nasıl Yapılır?

Bir evi veya arsayı satın almaya karar verdiğinizde gerekli şartları sağladıktan sonra yapılacak ilk iş parsel sorgulama olmalıdır. Bu işlemi yapabilmek için birkaç yol bulunur. Bunlardan ilki  satın alınacak olan arsanın veya konutun bağlı olduğu belediyeye başvurmaktır. Belediyeye giderek tapu sorgulaması yapılabilir ve parsel bilgilerinin doğruluğu kontrol edilebilir.
Öte yandan günümüzde birçok kamu işlemi online şekilde yapılabilir hale gelmiştir. Parsel sorgulama işlemi de buna bir örnektir. Bu sayede vatandaşlar belediyeye gitme zorunluluğundan kurtularak diledikleri sorgulamayı yapabilir ve istedikleri bilgilere erişebilirler. Online yürütülen işlemler belediyelerin ve diğer kamu kurumlarının da iş yükünü azaltmaktadır. Parsel sorgulama online olarak iki şekilde gerçekleştirilebilir:

1. E-Devlet sistemi üzerinden parsel sorgulama

Bilindiği üzere e-devlet üzerinden birçok resmi işlem yürütülebilir. Taşınmazların tapu bilgilerini sorgulamak da kolaylıkla gerçekleştirilebilen işlemlerin başında gelir. Son derece pratik olan sistem sayesinde parsel sorgulama işlemi yalnızca birkaç dakika içinde gerçekleştirilebilir.

Sorgulama yapmak için öncelikle T.C. kimlik numarası ve şifreyle sisteme giriş yapılması gerekir. Burada belirtmek gerekir ki henüz bir e-devlet şifreniz yoksa en yakın PTT’ye giderek şifre alabilirsiniz. Sistem güvenlik açısından ilk şifrenizi online olarak belirlemenize izin vermemektedir.

Sisteme giriş yaptıktan sonra https://www.turkiye.gov.tr/tapu-bilgileri-sorgulama sayfası üzerinden ilerlemek gerekir. Burada önemli olan nokta e-devlet sisteminin kişilerin yalnızca kendi üzerine kayıtlı olan taşınmazlar hakkında parsel sorgulama işlemi yapmalarına imkân tanıyor olmasıdır. Kişinin kimlik numarası ile eşleşen taşınmazların tamamı ana ekranda taşınmaz listesi tablosu ile sıralanır. Tablo üzerinde il, ilçe, mahalle/köy, taşınmaz tipi, taşınmaz niteliği, ada ve parsel bilgileri görülebilir.

Daha detaylı bilgi edinmek istiyorsanız ilgili taşınmaza ait “Detaylar” butonuna basmanız gerekir. Böylece parselin harita üzerindeki uydu görüntüsü başta olmak üzere daha birçok detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

2. TAKBİS üzerinden parsel sorgulama

Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi’nin kısaltılmış adı olan TAKBİS, bir e-devlet projesi olup ülke genelinde tapu kadastro kayıtlarının içerdiği verilerin elektronik ortama taşınmasını ve işlemlerin elektronik ortam üzerinden yürütülmesini sağlar. TAKBİS sayesinde tapu kadastro işlemleri hızlı ve etkin bir şekilde yürütülebilirken süreçler de kolaylıkla takip edilebilir.

TAKBİS uygulamasının sağladığı imkanlardan biri de parsel sorgulama işleminin yapılabilmesidir. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Parsel Sorgulama Uygulaması üzerinden sorgulama yapabilmek için sayfada çıkan kullanım koşullarını kabul etmek yeterlidir, herhangi bir şifreli işlem yapmak gerekmemektedir. https://parselsorgu.tkgm.gov.tr/ üzerinden ilerleyerek sol tarafta yer alan alana il, ilçe, mahalle, parsel ve ada bilgileri girilerek sorgulama işlemi gerçekleştirilebilir. TAKBİS üzerinden sorgulama yaparken taşınmaz numara bilgisi de kullanılabilir.

Sorgulama yapıldığında, bilgileri verilen taşınmaza ait parsel sistem tarafından bulunur ve taşınmazın bulunduğu alan harita üzerinde işaretlenerek gösterilir. Bu sayede taşınmazın adres bilgileri ve çevresinde neler olduğu konusunda bilgi edinilebilir.

Çoklu Parsel Sorgulama Nedir?

Online parsel sorgulama işlemi bugün birçok vatandaş tarafından kullanılır durumdadır. Uygulamanın bu derece ilgi görmesi dolayısıyla kullanımı devamlı olarak güncellenerek geliştirilmektedir. Çoklu parsel sorgulama bu güncellemelerin bir parçasını oluşturur. Bu sayede sorgulama yaparken harita üzerinde belirli bir alan çevrilerek o alan içerisinde yer alan tüm parseller hakkında tek bir seferde sorgulama yapılabilir.

Parsel Sorgulama Nasıl Kullanılır?

Özellikle taşınmaz satın alma niyeti olan kişilerce sıklıkla başvurulan parsel sorgulama yukarıda detaylarını verdiğimiz yollarla pratik şekilde kullanılabilir. Hem e-devlet üzerinden hem de TAKBİS üzerinden parsel sorgulama alanlarının kullanımı son derece basittir.

Bu noktada parsel sorgulama ile hangi bilgilere ulaşmak istenildiği önemlidir. Kişinin kendisine ait taşınmazlarla ilgili bilgilere ulaşmak için parsel sorgulama hizmeti kullanılacaksa e-devlet sistemi tercih edilebilir. 

Kişinin kendisine ait olmayan bir taşınmazın çevre ve lokasyon bilgilerini edinmek istemesi durumunda TAKBİS uygulamasını kullanmak doğru olacaktır. 

Maalesef pratikte kötü niyetli kişilerce taşınmazların parsel bilgileri hakkında yanıltıcı bilgiler verilerek alıcının istediğinden farklı bir taşınmazın satışının gerçekleştirilmesi durumu yaşanmaktadır. Parsel sorgulama kullanımı sayesinde kötü niyetli kişilerce yapılabilecek dolandırıcılık girişimlerinin önüne geçilebilir. Tapu devir işlemleri sonrasında fark edilen bu durumlar vatandaşlar açısından büyük mağduriyetler yaratır. Tapu işlemleri öncesinde parsel sorgulama programları kullanılarak bu tür dolandırıcılık girişimlerine karşı hazırlıklı olunabilir.

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim
Destek İkonu