Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

Otobanda Arabanız Bozulursa Ne Yapmalısınız?

14.03.2021 / Son Güncelleme: 22.08.2022

Otomobil arızası, sürücüler için her zaman son derece ciddi bir sorundur. Özellikle en zor zamanlarda yaşanan arızalar; yolda kalma, önemli toplantılara gecikme, çeşitli güvenlik riskleri yaşama gibi sorunlara yol açabilir. Karşılaşabileceğiniz en riskli arıza durumlarından biri de otobanda gerçekleşecek olan arızalardır. Yardım bulmanın son derece zor olduğu otobanlar, güvenlik açısından da riskli alanlardır. Özellikle trafiğin yoğun olduğu saatlerde yaşanabilecek arızalarda arızayı bir an önce gidermek ve güvenliğinizi sağlamak için acilen tedbir almanız gerekir. Arabanız otobanda bozulursa atmanız gereken en önemli adımları aşağıda bulabilirsiniz.

Önce Güvenliğinizi Sağlayın

Otobanlar, hız sınırının yüksek olması sebebiyle son derece dikkatli olunması gereken yollardır. Arıza hâlleri dışında araç durdurmanın ve araçtan inmenin yasak olması da otobanlarda güvenlik için yüksek tedbirler alınması zorunluluğunu beraberinde getirir. Eğer aracınız otobanda bozulursa ilk olarak can güvenliğinizi sağlamanız önerilir. Arıza durumunda güvenlik için alabileceğiniz tedbirler şunlardır:

  • Arızayı fark eder etmez dörtlülerinizi yakarak çevrenizdeki sürücüleri arızadan haberdar edebilir ve böylece araçlarını dikkatli bir şekilde sürmelerini sağlayabilirsiniz.
  • Arızayı fark edince doğrudan frene basmak, yapabileceğiniz en büyük hatalardan biridir. Ani fren, arızayı daha da kötü hâle getirebilir ve aracınızın şerit ortasında kalmasına neden olabilir. Arızayı fark ettiğiniz an sakin kalmanızda, aracınızın sağ sinyalini çalıştırarak aracınızı emniyet şeridine çekmenizde yarar bulunur. 
  • Aracınızı kenara çektikten sonra dörtlüleri yeniden yakıp el frenini çekebilirsiniz. Çevre kontrolünü yaptıktan sonra güvende olduğunuzdan emin olduğunuz anda aracınızdan çıkabilirsiniz.
  • Otomobilinizin bagajında bulunan uyarı levhalarını aracınızın birkaç metre gerisine ve birkaç metre ilerisine koyarak geriden gelecek araçları arıza yaşadığınızdan ve aracınızın sabit hâlde beklediğinden haberdar edebilirsiniz.
  • Eğer aracınızın motorunda problem varsa ve duman çıkıyorsa kaputu açarak sabitleyebilir ve böylece duman sebebiyle arızanın daha fazla ilerlemesini önleyebilirsiniz.
  • Eğer otomobiliniz aniden bozulursa ve emniyet şeridine çekme şansınız bulunmuyorsa, ilk olarak çevrenizdeki diğer sürücüleri uyarmanız önerilir. Sonrasında dörtlüleri yakarak aracınızı bulunduğunuz yerde bekletebilirsiniz. Bu durum, trafik açısından olumsuz sonuçlar doğursa da güvenliğiniz için yapabileceğiniz en doğru uygulamadır.
  • Eğer trafik sakinse ve güvenliğinizi sağlayabileceğinizden eminseniz uyarı levhası bırakmak için aracınızdan çıkabilirsiniz. Güvenliğinizle ilgili şüpheleriniz varsa yardım gelinceye kadar aracınızın içinde beklemeniz en doğrusudur.

Araç Sigortası Temsilcinizle İletişim Kurun

Aracınızın seyir hâlindeyken arızalanması, araç sigortası ya da kasko kapsamında yer alır. Bu yüzden aracınız arızalandığı an sigorta temsilcinize 7/24 ulaşabileceğiniz numarayı çevirmeniz ve durumunuzdan onu haberdar etmeniz gerekir. Sigorta temsilcileri, yaşanan arıza durumlarında en kısa sürede gerekli organizasyonu yapar ve yol yardım ekiplerini bulunduğunuz konuma yönlendirir. Bu hizmetten yararlanabilmeniz için, araç sigortanızın ya da kaskonuzun yol yardım desteği sağlaması gerekir. Bu yüzden araç sigortası yaptırırken maksimum seviyede teminat sunan sigorta paketlerini tercih etmenizde ve yol yardım hizmeti bulunan paketlere yönelmenizde yarar bulunur. Araç sigortanızın yol yardım desteği sunmaması durumunda, aracınız arızalandığında yol yardım şirketlerini bizzat aramanız ve tüm tamirat sürecini organize etmeniz gerekir. Bu durumda doğacak tüm masraflar da size ait olur. Bu nedenle doğru sigorta seçeneğini tercih etmeniz, arıza durumlarında doğabilecek masraflardan ve zahmetlerden korunmanız açısından büyük önem taşır.

Hangi Araç Sigortası Daha Avantajlıdır?

Aracınız ve sizin için maksimum güvenlik sağlayan araç sigortası ve kasko paketleri arıyorsanız AXA Sigorta tarafından size özel olarak hazırlanan geniş kapsamlı seçeneklere göz atabilirsiniz. AXA Sigorta’nın Maksimum Kasko Sigortası, Tutumlu Kasko Sigortası, Büyük Hasar Kasko Sigortası, Lacivert Kasko Sigortası ve Artı Trafik Sigortası seçenekleriyle aracınızı her türlü arızaya, çalınmaya, hasara karşı güvence altına alabilir, seyir hâlindeyken aracınızın bozulması durumunda yol yardım desteğinden faydalanabilirsiniz. Bu sayede yolda kalma tehlikesinden kurtulabilir, arıza durumlarında doğabilecek tüm masraflarınızı sigortanızdan tazmin edebilirsiniz.

AXA Sigorta tarafından size sunulan hizmetler sayesinde kasko sorgulama ve kasko hesaplama işlemlerinden kolayca faydalanabilir, böylece kendiniz ve aracınız için en ideal poliçeyi kısa sürede tespit edebilirsiniz. AXA Sigorta kasko ve araç sigortası çeşitleri ile aşağıdaki avantajların tümünden yararlanabilirsiniz.

  • Aracınız yolda kaldığında çekme ve kurtarma hizmetlerinden yararlanabilir, gerekli durumlarda aracınızın vinçle çekilmesini sağlayabilirsiniz.
  • Arızalanan aracınız en yakın anlaşmalı yetkili servise çekilir ve kullanılamaz hâle gelen otomobil parçaları orijinal yedek parçalarıyla değiştirilerek onarım işlemi tamamlanır. Bulunamayan yedek parçaların temini de sigorta kapsamında değerlendirilir ve ekstra olarak bütçelendirilmez.
  • İhtiyaç duymanız hâlinde aracınızın nakliyesi için profesyonel sürücü temin edilir ve bu sayede nakliye işlemleriyle bizzat uğraşmanıza gerek kalmaz.
  • Arıza esnasında ya da ferdi kazalarda yaralanmanız durumunda tıbbi nakil işlemleriniz sigorta poliçeniz kapsamında gerçekleştirilir.
  • Arızanın giderilmesi için gereken süre boyunca servis yakınlarındaki otellerde konaklama masrafınız sigortanız tarafından ödenir.
  • İhtiyaç duymanız hâlinde kendi otomobiliniz onarılıp size iade edilinceye kadar kiralık araç ya da ikâme araç hizmeti verilir.
  • AXA Sigorta Araç Sigortası Paketleriyle Güvende Kalın

    AXA Sigorta tarafından hazırlanan araç sigortası ve kasko paketleri, aracınızın otobanda bozulması ve yolda kalması durumlarında size maksimum desteği sağlar. Maddi desteğin yanı sıra manevi olarak da size güç veren AXA Sigorta paketleri; arıza, kaza, hasar durumlarında tüm gerekli prosedürleri sizin yerinize gerçekleştirerek sürecin yıpratıcı etkilerinden uzak kalmanızı sağlar. AXA Sigorta kasko çeşitleri, yolda kalma haricindeki pek çok durumda da size büyük avantajlar sunar. Aracınız için AXA Sigorta araç sigortası seçeneklerinden birini tercih ederek aşağıdaki avantajlardan da yararlanabilirsiniz.

  • AXA Sigorta araç sigortası seçenekleriyle çarpma, çarpışma, ferdi kaza durumlarında aracınızda oluşacak hasarların masraflarını tazmin edebilirsiniz.
  • Aracınızı toplumsal kargaşa ve terör olaylarında oluşabilecek zararlara karşı güvence altına alabilirsiniz.
  • Kaza durumlarında üçüncü kişilere karşı doğacak mali sorumluluklarınız ve hukuki masraflarınız da sigorta poliçenizin sınırları dahilinde sigortanız tarafından ödenir.
  • Vahşi hayvan saldırısı durumlarında otomobilinizde oluşabilecek arıza ve hasarları AXA Sigorta araç sigortalarıyla kolayca giderebilirsiniz.
  • Aracınızı çalınma durumlarına karşı sigortalatabilir, hırsızlık teşebbüsü sebebiyle doğacak masraflarınızı sigortanızdan karşılayabilirsiniz.
  • AXA Sigorta ürünleri arasında yer alan Artı Trafik Sigortası paketini yaptırarak zorunlu trafik sigortanıza ek olarak mali sorumluluk teminatından faydalanabilirsiniz.
  • AXA Sigorta paketleri ile otomobil dışındaki motorlu taşıtlarınızı da güvence altına alabilirsiniz. Yatım Paket Sigortası seçeneğini tercih ederek yatınızı güvende tutabilir; yat gövdesinde, motorunda, teknik donanımlarında oluşabilecek her türlü arıza ve zararınızın masrafını sigortanız aracılığıyla kolayca ödeyebilirsiniz.
  • AXA Sigorta tarafından size sunulan paketler, son derece cazip kasko fiyatları ile bütçe dostu nitelik sergiler. Peki trafik sigortası ve kasko aktarılır mı? Trafik sigortaları ve kasko poliçeleri, araç satışı gerçekleşse dahi üçüncü şahıslara devredilemez ancak sigortalı olan kişi, sigortası devam ederken aracını değiştirdiği ve yeni bir otomobil satın aldığı zaman devam eden sigortasını yeni aracına aktarabilir.

    Siz de benzersiz avantajlardan yararlanmak, aracınızı her türlü olumsuz durumdan kolayca korumak isterseniz AXA Sigorta araç sigortası seçeneklerini hemen değerlendirebilirsiniz. Size özel tekliflerimizi öğrenmek için AXAsigorta.com.tr adresini ziyaret edebilir ya da en yakın şubemizden randevu alabilirsiniz.

    Size Nasıl Yardımcı Olabilirim
    Destek İkonu