Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

MTV Nedir? Nasıl Ödenir?

08.02.2023 / Son Güncelleme: 25.03.2024
MTV Hesaplama Aracı

” Motorlu Taşıtlar Vergisi ne zaman ödenir?” konusu sıklıkla merak edilir. MTV yıl içerisinde iki farklı tarihte ödenebilir. Bir yıl içerisinde ocak ve temmuz aylarında ödenen Motorlu Taşıtlar Vergisi hesaplaması çok kapsamlıdır ve belirlenmesinde birçok farklı faktör rol oynar. MTV sadece otomobilleri değil, aynı zamanda uçak ve helikopter gibi hava araçlarını ve deniz araçlarını da kapsar.

Motorlu Taşıtlar Vergisi 2023 yılında hesaplanırken birçok farklı değişken göz önüne alınmaktadır. Bu verginin miktarı, söz konusu taşıtın silindir sayısı, yaş aralığı, taşıtın tipi ve değeri, ilk tescil edildiği tarih gibi faktörlere göre belirlenir. MTV oranları her yıl belirlenen enflasyona göre de değişiklik gösterir. Bu hesaplamalarda ortaya çıkan toplam tutar, yıl içerisinde ocak ve temmuz aylarında olmak üzere iki defada ödenebilir. Bir taşıt, sicil kaydı yapıldığında artık resmi olarak faaliyette görünür ve. Motorlu Taşıtlar Vergisine tabi tutulur. Taşıt kullanım dışı kaldığında ya da sicil kaydı silindiğinde ise sürücünün artık Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemesi gerekmez.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Nedir? 

Birçok sürücü “Motorlu Taşıtlar Vergisi nedir?” konusunu merak eder. Motorlu Taşıtlar Vergisi ya da MTV; otomobil, motosiklet, deniz ve hava araçları gibi taşıtların sahiplerinin ödemek zorunda olduğu bir vergi türüdür. Motorlu Taşıtlar Vergisi hesaplanırken söz konusu taşıtın silindir sayısı, yaşı, ilk tescil edildiği tarih ve taşıtın tipi göz önüne alınır ve bu parametrelere göre toplam bir rakam oluşur. Sicil kaydı bulunan her araç Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemek zorundadır. 

“Motorlu Taşıtlar Vergisi neden alınır?” konusu da merak edilir. Motorlu Taşıtlar Vergisinin alınmasının amaçlarından birisi de taşıtın doğaya saldığı emisyonun karşılanmasıdır. MTV de devletlerin sürekli olarak aldığı ve faaliyet gösterebilmek için ihtiyaç duyduğu vergilerden birisidir.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Sorgulama 

Birçok sürücü kullandığı araca ait MTV ücretini sorgulamak ister. Günümüzde MTV sorgulama işlemi e-Devlet üzerinden yapılabilir. turkiye.gov.tr adresinden ulaşabileceğiniz e-Devlet uygulaması üzerinden GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) bölümüne giriş yaparak aracınıza ait MTV oranlarını ve borçlarını sorgulayabilirsiniz. Aynı zamanda bu iki platform üzerinden MTV ödemeleri de yapılabilir. Bu sayede Motorlu Taşıtlar Vergisi kapsamında ödemeniz gereken toplam tutarları ve son ödeme tarihlerini görebilir, ödemeyi aksatmanız durumunda oluşabilecek cezai yaptırımları önleyebilirsiniz.

MTV sorgulama e-Devlet üzerinden yapılabildiği gibi, direkt olarak GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) web sitesi üzerinden de yapılabilir. 

Vergi dışında, aracınızın başına gelebilecek olumsuz durumlarda karşınıza çıkması muhtemelen olan masraflardan kurtulmak için kasko poliçesi yaptırmanız önerilmektedir. Sizler için oluşturduğumuz farklı kasko paketlerini inceleyebilir, size en uygun poliçeyi web sitemizden ya da acentelerimizden alabilirsiniz.

Kasko Tekliflerini İncele

Motorlu Taşıtlar Vergisi Ne Zaman Ödenir? 

Taşıt sahiplerinin büyük bir bölümü “Motorlu Taşıt Vergisi ne zaman ödenir?” sorusuna cevap arar. Motorlu Taşıtlar Vergisi bir yıl içerisinde temmuz ve ocak aylarında olmak üzere iki defa ödenir. Hesaplama sonucu oluşan toplam tutar, taşıt sahibi tarafından bir yıl içerisinde iki taksit olarak ödenebilir. 

Her bir taşıtın Motorlu Taşıtlar Vergisi birbirinden farklı olabilir. MTV tablosunda yer alan bilgilere göre kendi aracınızın Motorlu Taşıtlar Vergisini hesaplayabilir, aynı zamanda e-Devlet ya da Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesi üzerinden aracınızın MTV bilgilerini sorgulayabilirsiniz. 

Motorlu Taşıtlar Vergisinin ödenmemesi durumunda çeşitli cezai yaptırımlar uygulanır. MTV’sini ödemeyen bir sürücü için ilk olarak gecikme faizi uygulanır. Motorlu Taşıtlar Vergisini ödemeyen bir sürücüye Vergi Dairesi tarafından uyarı gönderilir. Bunlara rağmen MTV hala ödenmemişse banka aracılığıyla haciz işlemleri başlatılır.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Nereden Ödeniyor, Nasıl Ödenir? 

Günümüzde devlet dairelerinde yapılan birçok işlem elektronik ortamlar üzerinden de gerçekleştirilebilmektedir. Motorlu Taşıtlar Vergisi de internet üzerinden ödenebilir. MTV ödemesi yapabilmek için birden fazla sayıda yöntem bulunur. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) web sitesi üzerinden aracınıza ait MTV bilgilerini sorgulayabilir, varsa borçlarını ödeyebilirsiniz. MTV için kaydınızın bulunduğu ya da MTV ödemesi almak için yetkilendirilmiş vergi dairesi müdürlüklerinden de MTV ödemesi yapabilirsiniz.  

Motorlu Taşıtlar Vergisi aynı zamanda e-Devlet üzerinden de ödenebilir. Anlaşması bulunan bankalar üzerinden de MTV ödemesi yapabilirsiniz. 

Motorlu Taşıtlar Vergisi gibi aracınızı trafikte sorunsuz şekilde kullanabilmek için ihtiyacınız olan bir diğer konu ise Zorunlu Trafik Sigortasıdır. Web sitemizden Zorunlu Trafik Sigortası hakkında da bilgi alabilirsiniz. Bununla birlikte ek teminatlar ile güvence kapsamınızı genişleterek kendi aracınızda olması muhtemel hasarları da güvence altına alabileceğiniz kasko ürünümüz olan Maksimum Kasko Sigorta’mıza da göz atabilirsiniz.

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim
Destek İkonu