Para kazanma motivasyonu kadar parayı doğru harcama ve değerlendirme hassasiyeti de yüksek olsaydı pişmanlıklar eminiz daha az olurdu. Az ya da çok, kazandığınız paranın yönetimi kişisel finans planlama denen bir dizi atılması ve kaçınılması gereken adıma bağlı. Kişisel finans yönetimi söz konusu olduğunda en sık yapılan hatalardan ders çıkarmak elinizde.
1- Emeklilik İçin Birikim Yapmamak
“Emekli olmak için çalışıyorum, bir de bunun için para mı biriktireyim?” diye düşünmeyin. Çalışma şartlarınızdan, yoğunluktan bunalmış olabilirsiniz ama emekli olduğunuzda daha az ücretle hayatınızı idame ettirmeniz gerekecek, unutmayın. İleri yaşta mecbur kalıp çalışmak, iş arama sıkıntısı, çocukların evliliği vs. derken emeklilikte kenarda birikmişinizin olması rahat etmenizi sağlar. Bireysel emeklilik sisteminde değilseniz bir kere daha düşünün deriz.
2- Kazanılandan Fazlasını Harcamak
Zorunlu eğitim, sağlık, gıda masrafları hariç kredi kartı ile yaptığınız diğer harcamaların gerçekten gerekli olduğunu düşünüyor musunuz?
3- Bütçe Planlamasını Yanlış Yapmak
Bütçe planlaması dendiğinde hemen hemen herkes bir gelir-gider dokümanının olduğunu söyler. Fakat genellikle tablo şudur, giderler, faturalar, kira ya da okul taksitlerinden ibaret değildir. Yaptığınız en ufak harcamayı bile yazdığınız birkaç ayın sonunda neleri atladığınızı, nelerin olmasa da olur harcamalar olduğunu daha iyi göreceğinizden ve tasarruf için adım atacağınızdan emin olabilirsiniz.
4- Hedef Belirlememek
Ev almak, araba almak, ay sonunda X TL kadar birikim yapmak ya da borçları yarıya indirmek... Kişisel finans yönetiminde sizi tökezleten şeylerin başında günlük yaşama veya kazandığınızı harcama gelir. Bir hedefiniz olursa daha iyi motive olur, tasarruflarınızı yatırımlarınızı daha sağlam temel üzerinde planlayabilirsiniz.
5- Borç Konusunda Rahat Davranmak
Banka borcu veya arkadaşınızdan aldığınız borç da olsa, “Nasıl olsa bu devirde herkesin borcu var.” şeklinde düşünmek ne yazık ki birçok insanda var. Gerçekten mecbur kalıp borç alıyorsanız alırken ne zaman ödeyeceğinizi bilerek almalısınız. Bütçe planı yapar ve bu plana sadık kalırsanız borcunuzu ne kadar zaman sonra ödeyeceğinizi de görmüş olursunuz.
6- Beklenmedik Durumları Göz Ardı Etmek
Kişisel finans planlama, bütçe planlama diyoruz ama tabii ki hayatta beklenmedik durumlar da söz konusu olabiliyor. Bütçenizi bu yüzden ucu ucuna planlamak yerine her zaman beklenmedik harcamaların çıkacağını göz önüne alarak planlamalısınız. Bu beklenmedik durum hastalık da olabilir buzdolabının bozulması da. Bu konuda esnek olursanız daha az hayal kırıklığına uğrar, birikim ve tasarruf planlarınıza küsmezsiniz. Mesela birden rahatsızlansanız, hastane masraflarınız SGK’yı aşsa ya da ameliyat gerekse bir sürü parayı birden vermek yerine özel sağlık sigortası sayesinde en iyi hastanelerde tedavi olsanız fena değil mi?
Bunu da okuyun: Hayatı Iskalamadan Para Biriktirme Yöntemleri