Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

İlk Yardım Nedir? Neden Önemlidir?

26.10.2023 / Son Güncelleme: 27.10.2023

İlk yardım hayatta her an karşılaşılabilecek krizler, hastalıklar ya da kazalar için sahip olunması gereken en gerekli yetkinlikler arasındadır. Kendiniz, sevdikleriniz veya çevrenizdekiler için kritik anlarda hayati önem taşır. Hastanın ya da yaralının durumu için son derece önemli anlarda, sağlık ekipleri olay yerine ulaşana kadar yapılır. Bu nedenle ilk yardım çantası ile her an yaşanabilecek kötü sürprizlere karşı hazırlıklı olmak gerekir.

İlk Yardım Nedir?

İlk yardım kaza geçirmiş ya da hayati tehlikesi bulunan kişilere, sağlık ekipleri olay yerine gelip tıbbi müdahaleye başlayana kadar yapılan uygulamadır. Ayrıca ilk yardım, hastanın ya da kazazedenin bulunduğu durumun daha kötüye gitmesini engeller ve hayati tehlikesinin azaltılmasını sağlar. 

İlk yardımın temel prensipleri bulunur. Bunları, ilk yardımcı sertifikası almış kişilerin yapması gerekir. İlaçsız müdahale ile sağlık ekiplerinin gelmesine kadar olan sürede yapılan ilk yardım, uygulanan kişinin yaşamı için önem taşır. 

İlk Yardım Eğitimi Nereden Alınabilir?

İlkokul mezunu, okuma-yazma bilen ve 18 yaşı aşan herkesin başvurabileceği ilk yardım eğitimleri; Sağlık Bakanlığına bağlı belirli kurumlarda verilir. İlk yardım eğitimi vermeye yetkili olan pek çok sağlık merkezinden de bu eğitimler alınabilir. 

Kayıt yapılan kurum ve kuruluşta 16 saatlik teori ve pratik eğitimleri verilir. Temel bilgilerin yer aldığı eğitimlerde çeşitli ilk yardım teknikleri ve süreçleri öğretilir. Eğitim sonrasında İl Sağlık Müdürlükleri tarafından yapılan yeterlilik sınavından başarıyla geçen katılımcılar, ilk yardımcı sertifikası almaya hak kazanır. Aynı zamanda ilk yardımcı kartı da verilir. İlk yardım sertifikası sahibi kişiler, sertifikayı yanında bulundurmak zorundadır.

İlk Yardımın Hayati Önemi

İlk yardım; yaralı veya hasta kişilerin kritik koşullarının azaltılması için önemlidir. Ne kadar hızlı ve doğru şekilde yapılırsa etkisi o kadar artar. İlk yardım uygulaması sağlık ekipleri gelene kadar kişiyi hayatta tutmak için en mühim çalışmadır. 

Kişilerin yaşamsal fonksiyonlarının düzgün çalışmasını sağlamak, durumun kötüye gitmesini engellemek ve sağlık ekipleri geldiğinde iyileştirmeyi kolaylaştırıcı müdahalelerde bulunmak, ilk yardımın öncelikli amaçları arasında yer alır. Bu sebeplerden dolayı kriz veya kaza anındaki ilk yardım, hayati önem taşır ve sertifikalı kişiler tarafından doğru şekilde uygulanmalıdır. Bilinçsiz ve geç ilk yardım, hastanın durumunun kötüleşmesine yol açabilir. 

İlk Yardım Temel Uygulamaları Nelerdir?

İlk yardım sürecinin sorunsuz ilerlemesi için izlenmesi gereken üç adım bulunur. İlk olarak; ilk yardımcı, kendisini ve kaza yerini koruma amacıyla olay yerinde çeşitli işaretlemeler yapar. Mevcutsa ışıklı tabelalar ile olay yeri belli edilir. Zehirlenme, yanma, çarpılma gibi ihtimaller varsa bu sorunlar ortadan kaldırılır. Çevredeki kalabalık uzaklaştırılır. Karşı tarafta kanama durumu var ise eldiven takılarak müdahale edilir. Böylelikle hem hasta hem ilk yardımcı enfeksiyondan ve diğer bulaşıcı hastalıklardan korunmuş olur. 

Koruma aşamasından sonra bildirme aşaması gelir. Sağlık ekibi ve gerekiyorsa itfaiye ekiplerine bilgi verilmek için 112 aranır. Mevcut durum ve kişi sayısı detaylı bir şekilde tarif edilir. Bu sayede gelecek ekipler donanımlı ve hazırlıklı olarak olay yerine ulaşma şansı elde eder. 

Son adımda ise kurtarma aşamasına geçilir. İlk yardımcı, olaya müdahale ederek sağlık ekipleri gelene kadar gerekli işlemleri yapar. 

İlk Yardım Çantalarında Neler Bulunmalı?

İlk yardım; olay yerindeki ekipmanlarla yapılan müdahale anlamına gelse de hazır olan bir ilk yardım çantası, daha sağlıklı ve doğru bir uygulama için oldukça önemlidir. İlk yardım çantasının araçlarda, evlerde ve iş yerlerinde mutlaka bulunması gerekir. Acil işlem gerektiren durumlarda gerekli malzemelerin eksiksiz olarak bulunması büyük önem taşır. 

Sağlık Bakanlığının İlk Yardım Yönetmeliği’ne göre profesyonel bir ilk yardım çantasında olması gereken ekipmanlardan bazıları şunlardır: 

İlk yardım kitapçığı
Muayene eldiveni
Yara bandı
Gazlı bez ve sargı bezi
Üçgen bandaj
Flaster
Soğuk kompres torbası
Makas
Çengelli iğne

İlk Yardımcının Müdahale Sırasında Yapması Gerekenler

İlk yardımı gerçekleştirecek kişinin olay anında sakin şekilde hareket etmesi önemlidir. Sakin kalan ilk yardımcı, çevredekilerin endişesini azaltır. Hasta veya yaralının durumunu değerlendirdikten sonra yardımcı olabilecek kişileri seçip organize eder. 

İlk yardımcı, durumun ağırlaşmasını engellemek için varsa yaralanmalara veya kırıklara müdahale eder. Bu sırada yaralının, yaralarını görmesini engeller. Sonrasında da yaralıyı hareket ettirmeden sağlık ekiplerinin gelmesini bekler.

İlk yardımcı, olayın başlangıç anından itibaren tüm süreci kontrol altında tutar. Hastanın ve olay yerinin korunmasından sağlık ekiplerine devredene kadar bilinçli şekilde hareket eder. 

Kendinizi ve sevdiklerinizi kötü sürprizlere karşı AXA Sigorta Sağlık Sigortaları ile koruma altına alın. Size uygun teminatları ve kapsamı inceleyin, teklif alın, ve geleceğe güvenle bakın

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim
Destek İkonu