Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

Evde Çalışırken Verimliliğinizi Artıracak Öneriler

29.04.2020 / Son Güncelleme: 04.04.2022

Remote (uzaktan) çalışmak olarak da tanımlanan bu yöntem, düzenli ve disiplinli bir sisteme oturtulduğu takdirde herkes için çok daha verimli ve keyifli bir hal alabiliyor. Çalışanların büyük bölümü, maddi ve manevi anlamda birçok açıdan pratik çözümler sunduğu için evden çalışmayı daha cazip bir seçenek olarak görüyor. Ancak evden çalışma sistemini rayına oturtmak, sanıldığı kadar kolay olmayabiliyor. Çünkü evden çalışanlar, disiplin ve denetim açısından kendileri ile baş başa kalıyor.
Kulağa oldukça özgür gelen bu durum, rehavete kapılanlar için çok yorucu ve kontrol etmesi güç bir sonuç doğurabiliyor. Peki, evden çalışma sürecinden maksimum verim alabilmek için ne yapmak gerekiyor? İşte home-office çalışma yönteminizi kolaylaştıracak, motivasyonunuzu artıracak ve sizi daha verimli kılabilecek öneriler...

Evde (Remote) Çalışma Nedir?

Öncelikle son zamanlarda çok daha sık duyulmaya başlanan "remote, freelance ve home office" gibi kavramları açıklığa kavuşturalım. Remote çalışmak, uzaktan çalışmak anlamına geliyor. Home office kavramıyla oldukça benzeşen uzaktan çalışma kavramı, freelance (serbest) çalışma biçimiyle sıklıkla karıştırılıyor. Bu iki kavramın arasındaki fark şu: Freelancer olarak tanımlanan serbest çalışanlar, kendi belirledikleri çalışma saatleri içinde ve çoğunlukla sabit bir yöneticiye bağlı kalmadan mesleklerini sürdürüyor. Uzaktan/evden çalışanlar ise bir şirket ya da firmanın kadrosunda yer aldığı ve bir hiyerarşik düzen içinde çalıştığı halde işini ofis yerine evden yapabiliyor.

Bu iki çalışma biçiminin ortaklaştığı bir nokta var: Hem freelancer'lar hem de evden çalışanlar, kendi çalışma alanlarını kendileri belirliyor. Bu nedenle çalışma ortamı, verimlilik ve disiplin açısından iki grupta yer alan çalışanlar için de büyük önem taşıyor. Çalışma ortamının düzeni, koşulları ve dekorasyonu; zaman yönetiminden başarıya, konfordan verimliliğe kadar birçok kavramı doğrudan etkiliyor.

Verimlilik İçin Çalışma Ortamınızı Nasıl Düzenlemelisiniz?

Elbette, her çalışanın dekorasyon tercihi, iş tanımı, günlük görevleri ve çalışma düzeni birbirinden farklı olabiliyor. Ancak genel anlamda bakıldığında, evden çalışanların büyük çoğunluğunun düzenli ve ferah bir çalışma ortamını tercih ettiği görülüyor. Özellikle evden çalışma yöntemini yeni yeni benimseyenler için, evin dinlendirici ve sakin atmosferi gizli bir tuzak niteliği taşıyabiliyor. Ofis çalışanlarının güne başlarken işe hazırlanma, yola çıkma ve masa başına geçme gibi eylemleri, bilinçaltını da işe başlamaya hazırlıyor. Keza bu nedenle, yatağınızdan ya da televizyon karşısında duran kanepenizden çalışmayı denediğinizde, işinizden verim alma ihtimaliniz düşebiliyor.

Çalışma masanızın ve ortamınızın mümkün olduğunca düzenli ve sade olması, zihninizin de daha dinamik olmasını sağlayabiliyor. Özellikle çalışma masanızın mümkünse evin güneş alan bir bölümünde konumlanması ve masanızda dikkatinizi dağıtabilecek ya da işiniz için gerekli olmayan hiçbir objenin bulunmaması üretkenliğinizi de artırabiliyor. Yatağınıza yalnızca uyumak için gidiyorsanız, yastığa başınızı koyduğunuz anda uykuya dalmanız da oldukça kolaylaşıyor. Çünkü bu şekilde bilinçaltınız, yatağınızı uykuyla bir arada kodluyor. Aynı durum çalışma ortamınız için de geçerli. Çalışma ortamınızı yalnızca mesai saatleriniz içinde vakit geçireceğiniz ve yaşam alanlarınızın haricinde olan bir bölümde düzenlediğiniz takdirde, işe odaklanmanız da çok daha hızlı bir şekilde gerçekleşebiliyor.

Çalışma Saatlerinizi Nasıl Organize Edebilirsiniz?

Çalışma saatlerinizi kendiniz belirliyorsanız ya da mola vermek konusunda zaman kısıtlılığı yaşıyorsanız, çeşitli program ve listelerden yardım alabilirsiniz. Bu programları kendiniz hazırlayabileceğiniz gibi, çeşitli aplikasyonları veya programları kullanmayı da tercih edebilirsiniz. Çalışanların kendi performanslarını ve günlük iş yüklerini gözlemleyebilecekleri liste ve planlar, motivasyon ve verimlilik açısından da büyük önem taşıyor.

Örneğin güne başlarken çok fazla işiniz olduğunu düşünüyor ve bu işleri nasıl yetiştireceğinizi kestiremiyorsanız, her iş için gerçekçi bir süre tahmini yaparak kendinize günlük bir program çıkarabilirsiniz. Böylelikle mola sürelerinizi günün başında belirleyebilir, tamamladığınız her görevin üzerine bir çizgi çizerek daha motive bir gün geçirebilirsiniz. İşe gitmemeniz nedeniyle evde tasarruf etme şansı bulduğunuz giderleri not alabilir, böylelikle boş zamanlarınız için keyifli planlar yapabilirsiniz.

Vücudunuzun Molaya İhtiyacı Var mı?

Evde çalışırken verimliliğinizi artırmak, zihinsel sağlığınız kadar fiziksel sağlığınıza da bağlı. Özellikle masa başında uzun saatler geçirerek evden çalışmak, siz fark etmeseniz de vücudunuzu oldukça yorabiliyor. Boyun, sırt, göz ve eklem ağrıları yaşamamak adına, belirli aralıklarla mola vermeniz ve basit esneme hareketleri yapmanız bu açıdan büyük önem taşıyor. Esneme hareketlerine vakit bulamıyor olsanız dahi, gözlerinizi aralıklarla ekrandan ayırarak dinlendirmeniz ve zihinsel olarak da rahatlamanız gerekiyor.
Vakit bulduğunuz takdirde, evde hızlı ve bireysel şekilde yapılabilecek spor videolarına göz atabilirsiniz. Rahatlamak istediğinizde çeşitli tütsülerden ya da oda kokularından yardım alabilir, dinlendirici bir müzik açarak zihninizi boşaltabilirsiniz. 

Verimlilik İçin Kullanabileceğiniz Appler

Çok daha konforlu ve verimli bir biçimde evden çalışmak için kullanabileceğiniz birçok aplikasyon bulunuyor. Çalışma saatlerinizi ve görevlerinizi organize edebileceğiniz uygulamaların yanı sıra, iş arkadaşlarınızla kolaylıkla iletişim kurabileceğiniz ve zaman yönetimini kolaylaştıran seçenekler de mevcut. Siz de bu tip uygulamaları bilgisayarınıza ya da akıllı telefonunuza indirerek daha verimli bir çalışma düzeni oluşturabilirsiniz.

Evernote

Evernote uygulaması, not almayı ve alınan notları düzenlemeyi oldukça kolaylaştıran bir seçenek. Notlarınızı kaydedebileceğiniz ve dilediğiniz zaman başka kullanıcılarla paylaşabileceğiniz bu uygulama, kendi çalışma performansınızı düzenleme ve denetleme olanağı da sunuyor.

Zoom

Zoom, bir video-konferans uygulaması. İş arkadaşlarınızla dilediğiniz her an görüntülü ve sesli olarak iletişim kurmanızı sağlayan bu uygulama; çeşitli notları, görselleri, videoları ve dosyaları da çevrimiçi bir şekilde paylaşıma açmanızı sağlıyor. Farklı proje ve belgeleri tüm katılımcılarla aynı anda inceleyebileceğiniz ve değerlendirebileceğiniz Zoom uygulaması ile senkronize sürdürülmesi gereken bir işi yürütmek oldukça kolaylaşıyor.

AXA Fit

AXA Fit uygulaması, daha verimli ve sağlıklı bir çalışma düzeni oluşturabilmeniz için hayatınızı kolaylaştırıyor. Koşu ve yürüyüş gibi egzersizler yaparak kondisyonunuzu takip edebileceğiniz AXA Fit uygulamasında, vücut sağlığınızı korumaya yardımcı esneme hareketleri de bulunuyor. Üstelik, bu uygulamada dilediğiniz her an ulaşabileceğiniz diyetisyen ve psikolog hizmetleri de sunuluyor.
Kilo vermek ya da almak, daha fit bir vücuda sahip olmak, daha konforlu bir şekilde çalışmak ve zihin boşaltmak gibi tüm eylemler için danışmanlık hizmeti alabileceğiniz AXA Fit, evden çalıştığınız süreyi de daha motive bir şekilde geçirmenizi sağlıyor. AXA Fit uygulamasını Android işletim sistemi için buradan , iOS işletim sistemi için ise buradan indirebilirsiniz.

AXA Sigorta ile Evinizi Huzurlu ve Güvenli Bir Çalışma Ortamına Dönüştürün

AXA Sigorta ile evden çalıştığınız süre boyunca yaşanabilecek olası kaza ve risklere karşı çalışma ve yaşam alanlarınızı güvence altına alabilirsiniz. Evinizde gerçekleşebilecek kötü bir sürpriz, tüm çalışma ortamınıza zarar verebilir ya da sizi oldukça geriye dönmek zorunda bırakabilir. Evinizin her koşulda güvence altında olduğunu bilmek, sizi çok daha güvende ve huzurlu hissettirir. Zihniniz rahat, eviniz güvende ve çalışma alanınız düzenli olduğu sürece; işinizden verim alma ihtimalinizi de oldukça yükseltmiş olursunuz. Siz de konut sigortası için AXA Sigorta'yı tercih edin, huzurlu ve güvenli çalışma ortamınızın tadını çıkarın!

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim
Destek İkonu