Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

Evde Su Tasarrufu Yapmak

13.02.2019 / Son Güncelleme: 04.04.2022

Ev hayatınızda çok küçük değişiklikler yaparak hem su tasarrufu yapabileceğinizi hem faturanızı düşürebileceğinizi hem de doğamızı ve dünyamızı kurtarma adına küçük de olsa bir adım atabileceğinizi biliyor muydunuz?

Banyo ve mutfaklarda su tasarrufuna öncelik verilmeli

Unutmamak gerekir ki bir evde harcanan suyun en büyük kısmı mutfak ve banyoda harcanmaktadır. Özellikle mutfakta yapacağınız tasarruf ile su faturanızı gözle görülür oranda düşürebilirsiniz. Örneğin makarna sularını ve kaynattığınız yumurtaların sularını dökmeyip çorbalarda kullanabilir ya da çiçeklerinizi sulayabilirsiniz. Mutfakta suyun en yoğun harcandığı şey bulaşıkların yıkanması yani temizlenmesi aşamasıdır. Unutmamak gerekir ki dolu bir bulaşık makinesi 12 litre su ile bulaşıklarınızı tertemiz yaparken elde yıkamayı tercih ettiğiniz durumlarda 100 litreye yakın su harcarsınız. Kabaca bir hesapla yıl boyunca bulaşıklarınızı makinede değil de elde yıkamayı tercih ederseniz 40 ton fazla su tüketirsiniz. Benzer bir konu sebze ve meyve yıkarken harcanan suda da geçerlidir. Sebze ve meyveleri musluk altında yıkamak yerine bir kapta yıkamayı tercih ederseniz yılda yaklaşık 18 ton su tasarrufu yapabilirsiniz. Eğer sebze ve meyveleri yıkarken içerisine sirke atmayı tercih ederseniz sebze ve meyvelerin üzerindeki kimyasallardan kurtardığınız gibi daha az su ile temizleyebilirsiniz.

Doğru duş başlığı su sarfiyatını azaltıyor

Evde su tasarrufu yapabileceğiniz bir diğer yer ise banyodur. Banyo sürenizi kısaltmak elbette ilk çözüm gibi dursa da kullandığınız duş başlığının su tazyikini çoğaltan ekonomik başlıklardan olması ve sabunlanırken suyu kapatmanız su tüketiminizi yarı yarıya azaltacaktır. Özellikle sıcak su akmasını beklerken çok fazla su tüketimi yapılmaktadır. Bunun önüne ancak su borularının yalıtımını yapılarak geçilebilmektedir. Benzer şekilde evde kullandığınız sifonların tasarruflu çift basmalı olması da yılda ortalama 2 ton su tasarrufu elde etmenizi sağlayacaktır.

Mutfakta kullandığınız musluğun cinsi de harcadığınız su miktarını etkileyen unsurlardandır. Aç kapa muslukların kullanılmadığı mutfaklarda yılda ortalama 12 ton fazla su tüketilmektedir. Yine çamaşır makinenizi tam doldurmadan çalıştırmanız da su tüketiminizi katlayacaktır. Benzer şekilde bahçeniz varsa hortum ile sulamak yerine damlama sulama sistemi kullanarak çok daha az su harcarsınız.

Diş fırçalarken yılda ortalama 3 ton gereksiz su tüketimi yapılıyor

Diş fırçalama esnasında musluğun açık bırakılması da su tüketimini arttırmaktadır. Özellikle kalabalık ailelerde sadece diş fırçalama esnasında yılda ortalama 3 ton gereksiz su tüketimi yapılmaktadır. Su tasarrufu sağlayan en büyük unsurlardan bir tanesi de özellikle yağmurun yoğun yağdığı bölgelerde kullanılan depolama sistemidir. Yağmur suyu depolama sistemi sayesinde biriktirilen su pek çok alanda kullanılabildiği gibi yağmur suyu mineraller açısından da son derece zengindir.

Diş fırçalamaya benzer şekilde tıraş olurken de son derece yüksek bir su tüketimi yapılmaktadır. Aynı zamanda özellikle kullandığınız çamaşır ve bulaşık makinelerinin türü de su tüketimini arttırıp azaltmaktadır. Örneğin AAA sınıfı otomatik çamaşır ve bulaşık makine modelleri eski makinelere kıyasla %60’ın üzerinde su tasarrufu sağlamaktadır.

Otomobilinizi hortum ile değil kova ile yıkayın

Bununla birlikte arabanızı hortumla yıkamak yerine kova kullanmak da su tasarrufu etmenizi sağlayacaktır. Su, gezegenimizdeki en değerli kaynaklardan biridir ve bilinçsiz kullanım sebebiyle su kaynaklarının geleceği her gün biraz daha tehlike altına giriyor. Bununla ilgili devlet ve özel sektörün uygulaması gereken değişimleri teşvik etmek kadar, kendimiz de su tasarrufuna yönelik alışkanlıklar edinebiliriz. Gelecek nesilleri düşünen herkes su tasarrufunun önemini fark etmeli.

Gereksiz su tüketimi iklim değişikliğini tetikliyor

İklim değişikliği dünyanın en büyük sorunlarından bir tanesidir. Etkileri her geçen gün daha fazla hissedilen iklim değişikliğine karşı AXA Sigorta müşterilerini parametrik ürünlerle korumaya ve desteklemeye devam ediyor. Geniş bir coğrafyada farklı iklimlere ev sahipliği yapan Türkiye’de 2016 yılından bu yana AXA sigorta güvencesiyle sunulan parametrik ürünler; özellikle enerji, yiyecek-içecek ve inşaat sektörlerinden büyük talep görüyor.

AXA Corporate Solutions

AXA Sigorta, iklim değişikliğinin bir sonucu olarak 2000’li yılların başlarında ortaya çıkan ve teknoloji ile yaygınlaşan parametrik sigorta ürünleriyle müşterilerine inovatif çözümler sunuyor. Dünyada 4 kıtada 20 ülkede müşterilerini parametrik çözümlerle buluşturan AXA Sigorta, standart sigorta ürünlerinden farklı olarak fiziksel bir zarar olmasa da iklim değişikliğinin etkileri sebebiyle yaşanan kâr kayıplarını karşılayan parametrik sigorta ürünlerini 2016 yılından bu yana AXA Corporate Solutions aracılığıyla Türkiye’deki müşterilerine de sunuyor.

“Dünya Dostu Sigortacılık” Anlayışı

Bunla birlikte AXA, risk yönetimi konusundaki farkındalığın arttırılması için iklim değişikliği ile mücadele konusunda attığı adımlara bir yenisini daha ekleyerek “Dünya Dostu Sigortacılık” anlayışı ile “Dünya Dostu İşyerim” sigortasını hayata geçirdi. AXA Sigorta, karbon salınımı, enerji tüketimi, yenilenebilir kaynak kullanımı, atık yönetimi gibi önemli kriterlerin incelenmesi sonucunda sahip olunan yeşil bina ve LEED sertifikalı işyerleri için özel olarak “Dünya Dostu İşyerim” sigortasını geliştirdi. Dünya Dostu İşyerim sigortası, klasik binalardan farklı olarak fiyat avantajı ile birçok destek paketinden oluşuyor.

AXA Climate

AXA, iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılması ve iklim değişikliğine uyum konusunda çalışmalar yürütüyor; farkındalığı artırmak için projeler gerçekleştiriyor ve sigorta sektörüne yenilikçi çözümler kazandırmaya devam ediyor. Bunlardan en önemlisi meteorologlar, bilimsel tarım uzmanları, veri bilimciler ve mühendislerle çalışan; yapay zekâ, büyük veri, veri analitiği, makine öğrenmesi gibi farklı modellerle desteklenmiş risk modelleme çalışmaları yapan AXA Climate ekibi.

AXA Climate’ın çalışmaları sonucunda iklim değişikliğinin etkilerini en aza indirgeyecek güvence poliçeleri ve politikaları oluşturarak gerçekleşmesi kaçınılmaz doğa olaylarına uyum sağlanmasına destek oluyor. Parametrik sigorta ürünleriyle de fiziksel zararlar yaşamasalar bile standart sigorta ürünlerin kapsam dışı kalan kâr kaybını karşılıyor. Buna ek olarak bir çözüm ortağı olarak müşterilerinin risk yönetimi yatırımlarına ortak oluyor. Diğer taraftan dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yeşil enerji, yani güneş ve rüzgârdan üretilen enerji kaynaklarının üretimine odaklanan şirketleri destekliyor. Yeni nesil enerji çözümlerine destek veriyor, bu alandaki girişimlerin gelişimine katkı sağlıyor ve finansal yatırımlarda da bu işletmelere öncelik veriyor.

Konutunuzu korumak, sevdiklerinizi ve değer verdiklerinizi korumaktır

İklim değişikliğinin getirdiği en büyük sorunlardan bir tanesi doğal afetlerdir. Yangın, sel ve su baskını gibi afetlerden evinizi ve sevdiklerinizi konut sigortası ile güvence altına alabilirsiniz. AXA Evim Sigortası ile hem evinizi hem de eşyalarınızı; yangın, sel, su baskını, hırsızlık, taşıt çarpması vb. hasarlara karşı güvence altına alırsınız. İster ev sahibi olun ister kiracı, evinizi ve eşyalarınızı güvence altına alabilirsiniz.

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim
Destek İkonu