Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

Evcil Hayvanlara Mikroçip Uygulaması: Zorunluluk Devam Ediyor Mu? Sigorta Karşılıyor Mu?

23.10.2023 / Son Güncelleme: 26.10.2023

Kedi, köpek ve gelinlikler için 2022 yılında yürürlüğe giren karar ile mikroçip taktırmak zorunlu hale geldi. Mikroçip; evcil hayvanın kaybolduğu durumlarda hızlıca sahibine ulaştırılması için gerekli bilgileri taşıyan bir cihazdır. Mikroçipin hem evcil hayvan hem de sahibi için pek çok avantajı bulunmaktadır. Mikroçip ile kayıt altına alınan hayvanlar, sokağa salınması durumunda sahibine ulaşılarak gerekli işlemlerin yapılmasını sağlar, aşı takibinde kolaylık sağlarken tüm aşılar kayıt altına alınır. Mikroçipi olmayan hayvanların sahiplerine ise para cezası uygulanır.

Evcil Hayvanlarda Mikroçip Nedir?

Mikroçip, evcil hayvanlarda bulunma zorunluluğu olan, pirinç tanesi büyüklüğünde bir parçadır. Herhangi bir pile ihtiyaç duymadan, Radyo Frekans Etiketi Tanımlama Sistemi ile çalışan çiplerde 15 haneli özel bir kimlik bilgisi bulunur. Kedi, köpek veya gelincik ve sahibi hakkında detaylı bilgilerin bulunduğu çip ile hayvan, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın HAYBİS sistemine kaydolur. Aynı zamanda Ev Hayvanı Kayıt Sistemi (PETVET) üzerinde kayıt oluşturulur. 

Evcil Hayvanlara Neden Çip Takılır?

Mikroçipler, evcil hayvanların kimliklerinin doğrulanması ve sahiplerinin bilgilerinin sistemde kayıtlı olması için kullanılır. Aşı takibi süreçlerini de iyileştiren mikroçiplerin asıl avantajları, evcil hayvanın kaybolduğu durumlarda ortaya çıkar. Özel kimlik bilgisi sayesinde, çip okutulduğunda evcil hayvan ve sahibi hakkında detaylı bilgilere kolaylıkla ulaşılır. Böylelikle kaybolan hayvan 72 saat içinde sahibine ulaştırılır. Ayrıca, hayvanların sokağa bırakılıp sahipsiz kalmasını önlemek için de önemlidir. Evcil hayvanını sokağa bırakan sahiplere mikroçip aracılığıyla bilgilerine ulaşarak idari para cezası uygulanır. 

Evcil Hayvanlara Mikroçip Nasıl Takılır?

Özel veteriner kliniklerinde ve İl veya İlçe tarım müdürlüklerinde takılan mikroçipler anesteziye gerek olmayan bir işlemle uygulanır. Evcil hayvanın kürek kemikleri arasındaki gevşek derinin altına enjektör ile yerleştirilir. Aşılamaya benzeyen bu işlem sonrasında çipteki kimlik numarası HAYBİS sistemine tanımlanır. 

Evcil Hayvanlara Çip Zorunluluğu Devam Ediyor Mu?

Evcil hayvanlara, 2022 yılı sonu itibariyle mikroçip taktırma zorunluluğu bulunur. Mikroçipi olmayan hayvanlar için sahibine idari para cezası uygulanır. Bir sonraki kontrolde yeniden çipin olmaması durumunda miktarı arttırılarak bir kez daha para cezası uygulanır. Evcil hayvanın doğurması durumunda, yavrunun ilk üç ay içinde; hayvan sahiplenilmesi durumunda ise ilk iki ay içinde çip taktırılması gerekir. 

Mikroçip Evcil Hayvanınıza Zarar Verir Mi?

Mikroçip takma işlemi, belirlenen yerlerde, uzman kişiler tarafından yapıldığı için minik dostlarınız için zararlı verecek sonuçlar oluşmamaktadır. Steril ortamlarda aşılama gibi yapılan çip yerleştirme, hayvanda kısa süreli ve hafif bir ağrı oluşturabilir. Alerjik veya toksik bir madde içermeyen mikroçipler hayvanın sağlığında bir sorun oluşturmaz. Biyouyumlu koruyucu cam kapsül içerisinde yer alan çip, vücutta bir tepkimeye yol açmaz. 

Mikroçip ile Kayıt Altına Alınan Veriler

Kedi, köpek ve gelinciklerin hem geçmişi hem sağlığı hakkında önemli bilgiler PETVET’e kaydedilir. Sahibinin ve acil durum kişisinin iletişim bilgileri de kaybolma veya çalınma durumlarında hızlıca ulaşılabilmesi için bulunur. 

Mikroçip ile kayıt altına alınan evcil hayvan veriler şunlardır:

- Adı
- Irkı ve türü
- Cinsiyeti
- Rengi
- Doğum tarihi
- Pasaport numarası
- Aşı ve tedavi geçmişi

Evcil hayvanın sahibi ile ilgili de aşağıdaki bilgiler yer alır:

- Adı
- İl, ilçe, mahalle bilgisi
- Telefon numarası
- Acil durumda ulaşılacak kişinin iletişim bilgileri

AXA Evcil Hayvan Sigortası Çip Masraflarını Karşılıyor Mu?

Çip taktırma işlemini özel veteriner kliniğinde gerçekleştirme ücretleri, bölgeye ve kliniğe göre değişiklik gösterir. Hayvan sahipleri, AXA Evcil Hayvan Sigortası yaptırdığı zaman; işlemin tamamı, mikroçip tutarının ise %25’i poliçe tarafından karşılanır.
Detaylı bilgi ve diğer avantajları AXA Evcil Hayvan Sigortası sayfamızdan öğrenebilirsiniz.

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim
Destek İkonu