Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

Kedi Bakımı Nasıl Yapılır?

14.12.2022 / Son Güncelleme: 22.03.2024

Kedi bakımı birçok insanın ilgisini çeken bir konudur ancak dikkat edilmesi gereken önemli detaylar vardır. Her şeyden önce bir canlının sorumluluğunu üstlenmek anlamına gelen kedi bakımı; kedinin beslenmesi, temizliği ve sağlığı gibi pek çok önemli unsuru kapsar. Kedi sahiplenmeyi düşünen birçok insan bu konuda deneyimsizdir ve evde kedi bakımı konusunda detaylı bilgiye ihtiyaç duyarlar. Kedilerin bakımı, köpekler başta olmak üzere farklı evcil hayvanlarla karşılaştırıldığında daha kolaydır. Ancak, yine de sahiplendiğiniz ve evinizi paylaştığınız dostunuzun sağlıklı gelişimi için dikkat etmeniz gereken hususlar vardır.

Evde Kedi Bakımı Nasıl Yapılır?

Evde kedi bakımı yapmanın ön plana çıkan detayları; kedinin mama, su ve kum gibi temel ihtiyaçlarının temin edilmesi başta olmak üzere pek çok ince ayrıntıdan ibarettir. Her şeyden önce sokaktan bir kedi sahipleniyorsanız onun eve alışma evresini kolaylaştırmanız önemlidir. Yeni doğan kediler haricinde pek çok kedi mamasını, suyunu ve kumunu bulma konusunda akıllı davranabilir ama tuvalet ve temizlik konularında sizin de hassasiyet göstermenizde yarar var. Bunun için mama ve su kaplarını düzenli olarak temizlemeniz, kedinizin tuvalet ihtiyacını da mümkün olduğunca temiz ve yeni kumda gidermesini sağlamanız önemlidir. Kediler temizliğe önem veren canlılardır ve onları en çok mutlu eden unsur, beslendikleri ve tuvalet ihtiyaçlarını giderdikleri ortamın temizliğidir. Bununla birlikte kedinizin yetişkin veya yavru olması ile kısır olup olmaması gibi ayrıntılar beslenme alışkanlığını etkiler. Kediniz için mama veya ekstra besin takviyeleri satın alırken onun özelliklerine göre seçimler yapmanız oldukça önemlidir. Örneğin yavru ve kısırlaştırılmamış kediler çok daha hareketlidirler ve  gelişim ihtiyaçları da olduğu için onlara uygun olan mamalar, yetişkin ve kısır kediler için yüksek kalorilidir ve kilo başta olmak üzere bir çok soruna neden olabilir. Bu nedenle minik dostunuzun gelişimi ve sağlık durumuna göre mama seçimine gitmenizde yarar var. Bununla birlikte kedinizin belli bir süre sonra kısırlaştırılması, zorunlu olmasa da onun için daha sağlıklı ve huzurlu bir ömür için önemlidir. Kedinizin kısırlaştırılması için uygun zamanlar, genellikle 8 aydan sonraki süreçte başlar ama bu konuda nihai kararı veteriner hekiminizin danışmanlığında vermeniz önemlidir.

Yavru Kedi Bakımı Nasıl Yapılır?

Yavru kedi bakımı, kedilerin genellikle ilk yaşının içinde olduğu dönemde ihtiyaç duydukları bir bakım türüdür. Bu süreçte sağlıklı bir gelişim sürecine ihtiyaç duyan kedilerin gerekli tüm aşılarının yapılması ve doğru şekilde beslenmeleri çok önemlidir. Gelişimlerinin çok hızlı ilerlediği bu süreçte kedinizin ihtiyaçlarına zamanında karşılık vermenizde büyük yarar bulunmaktadır. Bunun için özellikle ilk bir yıl içinde kedinizin düzenli veteriner kontrolünden geçmesi ve mümkün mertebe doğru şekilde beslenmesi gerekir.

Yeni doğan dönemini atlattıktan sonra yavru kedilerin hemen hepsi son derece hareketli bir dönem geçirirler. Bu süreçte hem çok hareketli olan hem de oyun oynamayı seven kediler, sizin sevginize ve ilginize ihtiyaç duyarlar. Kedinize zaman ayırıp, ona oyun oynayabileceği alanlar açarak ve kediler için tasarlanan oyuncaklar alarak yavruluk dönemini daha mutlu geçirmesini sağlayabilirsiniz.

Kedilerin temizliği de özellikle yavruluk döneminden itibaren çok önemlidir. Bu anlamda kedi yıkanır mı veya kedi ne sıklıkla yıkanır gibi sorular merak konusudur. Kediler, kendilerini temizleme konusunda kusursuz canlılardır. Bundan dolayı eğer çok yoğun bir leke veya kirlilik durumu yoksa kedilerinizi yıkamamak daha doğru tercih olacaktır. Kedinizin temizliği için bulunduğu ortamın, mama kaplarının ve kumunun temizliğini sağlamak ise size düşen sorumluluklar arasında yer alır. Kedinizin temiz ve sağlıklı olması için iç parazit ve dış parazit uygulamalarını da düzenli olarak yaptırmalısınız.

Evcil Hayvan Sigortası Teklifi

Yeni Doğan Kedi Bakımı Nasıl Yapılır?

Yeni doğan kedi bakımı son derece hassasiyet gerektiren bir süreçtir. Genel olarak kedilerin sahiplenilmesi, annesinin bakımı altında geçirdiği ilk iki aydan sonra önerilir. Ancak, annesinden mahrum bir yeni doğan kedinin bakımı söz konusuysa onun gelişimi için gerekli hususlara dikkat edilmesi önemlidir. Son derece savunmasız olan yeni doğan kedilerin bakımlarını gerçekleştirmek için öncelikle güvenli, temiz ve sıcak bir yaşam alanı oluşturmalısınız. Terk edilen veya bir şekilde annesinden mahrum kalan yeni doğan kedilerin sağlıklı biçimde büyümesi için veteriner desteği ile birlikte yapabileceğiniz müdahaleler şunlardır:

 Kedinin vücut ısısını sıcak tutmaya çalışarak onu beslemelisiniz. 
 Yeni doğan kedilerin kan şekerleri doğru değerlerde olmayabilir. Yeni doğan kedilerde diş etlerinin pembe renkte olması, bu konuda olumlu işarettir. Kedinizin kan şekerini bir veteriner eşliğinde takip etmelisiniz.
 Yeni doğan kedilerin kendi başlarına yeme içme kabiliyeti yoktur. Onlar için su ve besin takviyesini sizin sağlamanız gerekir. Yeni doğan kediler yumuşak ve sıvı ağırlıklı besinlerle beslenmelidir. Toz halinde bulabileceğiniz anne kedi sütünü enjektör ya da biberon yardımıyla kedinize belirli aralıklarla içirmeniz gerekecektir.

Kısırlaştırılmış Kedi Bakımı Nasıl Yapılır?

Kısırlaştırılmış kedi bakımı bir anlamda ameliyatlı bir kediye bakmak demektir. Kısırlaştırma operasyonu geçiren kedilerin iyileşme süreçleri, özellikle dişi kedilerde biraz zaman alabilir. Böyle zamanlarda kedinizin sindirim sistemini rahatlatmak için sıvı ihtiyacını karşılaması çok önemlidir. Kısırlaştırılmış kedileri bir süre yaş mama ağırlıklı olarak beslenmekte yarar olabilir. Bununla birlikte kısırlaştırılmış dişi kedilerin dikişleri hassas olabilir. Bu nedenle kolayca girebileceği bir kum kabı kullanmakta ve yemeği ile suyunun kolaylıkla erişilebilir olmasını sağlamakta yarar var. Doğru sürdürülen bir bakım sürecinde kediniz bir hafta içerisinde ciddi biçimde iyileşecektir.

Kısırlaştırma sürecinin ardından kediniz daha az kalori yakmaya başlayacaktır. Bu nedenle düşük kalorili ve onun sağlığı için özel olarak tasarlanan kısır kedi mamalarını tercih etmenizde büyük yarar var. Kediniz eskisi kadar hareketli olmayacağı için tuzlu, yağlı ve kendisine ağır gelecek kalitesiz mamalar yerine veterinerinizin önerdiği ideal mamaları tercih etmelisiniz.

Evcil hayvanınızın karşılaşabileceği olumsuz durumlara ve sağlık problemlerine karşı güvence sahibi olmak için AXA Sigorta’nın Evcil Hayvan Sigortası hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Siz de evinizi ve hayatınızı paylaştığınız minik dostunuzun yaşamını güvence altına almak için hemen bizimle iletişime geçin.

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim
Destek İkonu