Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

Elektrikli Araçlar İçin ÖTV

22.01.2024 / Son Güncelleme: 23.01.2024

İçten yanmalı motorlara sahip araçlara alternatif olarak üretilen elektrikli araçlar (EV) yüksek performans ve düşük bakım maliyetleri ile dikkat çeker. Sera gazı emisyonunu azaltma özelliğiyle de çevreci bir çözüm sunan elektrikli araçlar batarya teknolojisinin gelişmesiyle birlikte yollarda daha fazla görülmeye başlanmıştır. Yeni geliştirilen modellerle birlikte sürekli olarak menzili artan ve böylelikle sıklıkla tercih edilen araç türleri arasında zirveye oynayan elektrikli araçların ÖTV ve MTV ödemelerine dair herhangi bir ayrıcalıkları olup olmadıkları çoğu kişi tarafından merak edilebilir.

Elektrikli araçlar için de ÖTV ve MTV mevcuttur. Ancak elektrikli araçlar, ÖTV ve MTV konularında da kullanıcılarına avantajlar sağlar.

ÖTV ve MTV Nedir?

Açılımı “Özel Tüketim Vergisi” olan ÖTV bazı tüketim mallarının satışı sırasında bir defaya mahsus alınan bir vergi türüdür. Genellikle lüks sınıfına giren ya da çevreye zararlı olarak kabul edilen ürünlere yönelik uygulanan ÖTV, bu tür ürünlerin tüketimini sınırlamak amacı taşır. İçten yanmalı motorları bulunan araçların satın alımlarında uygulanan ÖTV elektrikli ya da hibrit araç alımlarında da tahsil edilir.

Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin kısaltması olan MTV ise adından da anlaşılacağı üzere motorlu taşıtlar için her yıl ödenen bir vergidir. Taşıtlarının motor hacmi, yaş ve türü gibi özelliklerine göre oranları belirlenen MTV, devlete kayıtlı her araç için yılda iki kez olmak üzere Ocak ve Temmuz aylarında, araç sahipleri tarafından ödenir. ÖTV gibi MTV de elektrikli araç sahiplerinin ödemekle yükümlü olduğu vergiler arasında yer alır.

Elektrikli Araçlarda ÖTV Nasıl Hesaplanır?

Her ne kadar ÖTV çevreye zarar veren ürünlerin tüketimini kısıtlamak üzere konulan bir vergi olsa da sera gazı emisyonu konusunda avantaj sağlayan elektrikli araçların satışında da bu verginin ödenmesi zorunlu tutulmuştur. Bunun temel sebebi elektrikli araçların ÖTV uygulanan lüks tüketim ürünleri sınıfında yer almasıdır. Ancak elektrikli araçlar, ÖTV oranları, içten yanmalı motorlu araçlara göre daha düşük olduğu için avantaj sağlar.

Elektrikli araçların ÖTV oranları, motor gücüne ve vergisiz satış fiyatına göre belirlenir.. Aracın satışı sırasında sadece bir defa ödenen ÖTV %10, %40, %50 ve %60’lık oranlara sahiptir.

Elektrikli Araçlarda MTV Nasıl Hesaplanır?

Elektrikli araçlar her yıl iki defa ödenmesi zorunlu olan MTV'de de avantaj sağlar. İçten yanmalı motorlu araçlardan alınan MTV’nin sadece ¼ oranı elektrikli araç sahiplerinden tahsil edilir. Tahsil edilecek oranda gerçekleştirilen indirimin amacı elektrikli araçların teşvik edilmesine yöneliktir. Elektrikli araçlar için ödenecek MTV tutarı ise aracın yaşı, motor silindir hacmi, piyasa değeri ve ilk tescil tarihine göre belirlenir.

Elektrikli aracınız için 2024 yılı itibarıyla ne kadar MTV ödemeniz gerektiğini öğrenmek ve MTV hesaplamasına yönelik daha ayrıntılı fikir sahibi olmak için 2024 MTV Hesaplama & Motorlu Taşıtlar Vergisi Ne Kadar? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Hibrit Araçlarda ÖTV ve MTV Ne Kadar?

İçten yanmalı motorun yanı sıra bir ya da daha fazla elektrik motoru da barındıran araç türü hibrit olarak adlandırılır. Dizel ya da benzinli olabilen ve yakıt verimliliğini artırma amacıyla tasarlanan hibrit araçlar aynı zamanda düşük egzoz salınımı ile çevreci bir çözüm de sunar.

Hibrit araç modelleri de ÖTV ve MTV’ye tabi tutulur. Ancak hibrit araçların ÖTV ve MTV oranları da tıpkı diğer araçlar gibi farklılık gösterir. Hibrit araçların ÖTV oranları belirlenirken, modelin motor silindir hacmi ve vergisiz satış fiyatı baz alınır. Bu doğrultuda hibrit araçların ÖTV oranlarında %45, %50, %80, %130, %150 ve %220 gibi dilimler kullanılır.

Hibrit araç sahiplerinin de tüm araç sahipleri gibi her yıl MTV ödemesi gerekir. Hibrit araçlar için MTV oranları belirlenirken ise modelin motor silindir hacmi, yaşı ve piyasa değeri dikkate alınır.

Elektrikli Araçlarda Vergi Muafiyeti Var Mı?

Elektrikli araçlar ÖTV ve MTV oranları bakımından avantaj sağlamasına rağmen henüz bir vergi muafiyeti söz konusu değildir. Ancak bu durum gelecek yıllarda yerli üretim elektrikli araçlar için değişebilir. Türkiye’de kurulan fabrikalarda üretilen elektrikli araçlara yönelik ÖTV muafiyetinin uygulanmasına yönelik planlar mevcuttur.

Elektrikli araçlar için vergi muafiyeti, engelli bireylere tanınan haklar çerçevesinde mümkündür. Engelli bireylerin sahip oldukları ÖTV muafiyeti elektrikli araçlar için de geçerlidir. Yalnız ÖTV muafiyeti için engellilik oranının %90 ve üzeri olması şart koşulmuştur. %90 altında engellilik oranına sahip olanlar için ÖTV muafiyeti değil, ÖTV indirimi uygulanır. ÖTV indirimi için ise en az %40 engellilik oranına sahip olmak gerekir. Engellilik oranının tespiti için gereken sağlık raporu Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş hastanelerden alınabilir.

Engelli raporu ile araç satın alırken sizi nasıl bir sürecin beklediğini detaylı bir şekilde öğrenmek için Engelli Raporu ile Araç Nasıl Alınır? konulu yazımızı okuyabilirsiniz.

Hem ÖTV muafiyeti hem de ÖTV indirimi için aynı zamanda motor silindir hacmi ve vergisiz satış fiyatına yönelik sınırlandırmalar mevcuttur. Bu sınırların aşılması durumunda muafiyet ya da indirim uygulanmamaktadır. Engelli raporu ile satın alınan araçların tekrar satılması için getirilen 5 yıllık süre, elektrikli araçlar için de geçerlidir.

ÖTV muafiyeti ile elektrikli araç satın alan %90 ve üzerindeki engelli bireyler MTV ödemekten de muaf tutulur.

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim
Destek İkonu