Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

Ehliyet Yenileme İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır?

24.02.2023 / Son Güncelleme: 22.03.2024

Sağlık raporu gerek yeni ehliyet alırken gerekse ehliyet yenileme sürecinde temin edilmesi gereken evraklar arasında yer alıyor. Üstelik güncel mevzuat gereği raporun belirli aralıklarla yeniden alınması zorunluluğu bulunuyor. Eğer siz de “Ehliyet yenileme için sağlık raporu nasıl alınır?” sorusunu cevabını merak ediyorsanız, sizin için hazırladığımız kapsamlı rehbere göz atabilirsiniz. İçeriğin devamında ayrıca “Ehliyet yenileme için sağlık raporu nereden alınır?” sorusunun cevabını da bulabilirsiniz.

Ehliyet İçin Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

Ehliyet yenileme için sağlık raporu e-Devlet üzerinden alınamıyor. Ancak platform üzerinden rapor almak için gerekli olan kişisel sağlık bilgi formu oluşturulabiliyor. Kişisel sağlık bilgi formunu oluştururken verilen bilgilerin doğruluğu da büyük önem taşıyor. Zira doktor kontrolü esnasında hatalı ya da eksik bilgi verildiği yönünde bir fikir oluşursa hastaneye sevk söz konusu olabiliyor. 

Benzer bir durum, “Gözlük/lens kullanıyorum” şıkkı işaretlendiği takdirde de yaşanabiliyor. İlk defa ehliyet alacak ya da var olan ehliyetini yenilemek isteyenler, sağlık raporu için doktora başvurduklarında kullandıkları gözlüğü/lensi mutlaka yanlarında bulundurmaları gerekiyor. Eğer görme kusurlarını gidermeye yönelik araçlar yanlarında olmazsa doktor başvuruyu onaylamayabiliyor. Bu nedenle ehliyet için sağlık raporu alabilmek için normalden çok daha fazla zaman harcamak zorunda kalınabiliyor.

Kişisel sağlık bilgi formu oluşturulduktan sonra farklı kurumlara başvurularak ehliyet için gerekli rapor alınabilir. Sağlık raporu almak için başvuru yapabileceğiniz sağlık kurumları şu şekildedir:

 Devlet ve üniversite hastaneleri
 Özel hastaneler
 Özel tıp merkezleri
 Özel poliklinik
 Özel muayenehane

Aile Hekiminden Ehliyet Sağlık Raporu Alınır mı?

Bazı sürücüler evraklarını hazırlarken “Ehliyet yenileme için sağlık raporu aile hekiminden alınır mı?” sorusunun cevabını merak edebiliyor. Ehliyet yenilemek için sağlık raporu almanız gerektiğinde bağlı olduğunuz aile hekimliğine başvuruda bulunabilirsiniz. Zira aile hekimleri, herhangi bir aksi karar alınmamış olması şartıyla kendilerine bu konuda başvuru yapanlara ihtiyaç duydukları belgeyi düzenleyebiliyor. Ancak bağlı olduğunuz hekimin size ehliyet için sağlık raporu formu düzenleyip düzenleyemeyeceği konusunda net bilgi sahibi olmak için önceden telefonla iletişim kurmanızda fayda var.

Aile hekimleri, raporu hazırlarken ehliyet yenilemek isteyenlere bir dizi soru yöneltiyor. Sorulara verilen yanıtlar ve kişisel sağlık bilgi formundaki bilgiler ışığında bazen ek görüş alınması gerekebiliyor. Ayrıca sürücü veya aday konumundaki kişinin hangi tür ehliyet için sağlık raporuna ihtiyaç duyduğunu mutlaka belirtmesi gerekiyor. Zira ehliyet sınıfına göre sürücüler iki farklı gruba ayrılıyor.

Birinci grup sağlık raporu; M. A1, A2, A, B1, B, BE, F sınıfı ehliyetler için sürücülerin fiziksel ve zihinsel yeterliliğe sahip olduklarını ifade ediyor. İkinci grup sağlık raporu ise C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, G sınıflarını kapsıyor. Ehliyetinize uygun raporun neleri içerdiğini öğrenmek için internette ehliyet için sağlık raporu örneği sorgulaması yapabilirsiniz.

Kasko Fiyatını Öğren

Ehliyet Sınavından Sonra Yeniden Sağlık Raporu Alınmalı mı?

Ehliyet yenilemek için sağlık raporu sağlık ocağından alınır mı?” sorusunun cevabı kadar merak uyandıran bir diğer konu ise sınavın ardından yeni bir rapora gerek duyulup duyulmadığıdır. Yeni ehliyet almak için sürücü kursuna kayıt yaptıran adaylardan istenilen belgeler arasında sağlık raporu da bulunuyor. Çoğunlukla kursun yönlendirdiği sağlık kurumundan temin edilen rapor, sürücü adayı için oluşturulan dosyaya ekleniyor. Sınavın ardından ise dosyalar doğrudan ehliyet alacak kişilerin ikamet ettikleri yerleşimin bağlı olduğu ilçe emniyet müdürlüğüne gönderiliyor.

Dolayısıyla ehliyet sınavının ardından yeniden sağlık raporu alınması gerekmiyor. Ancak sürücü adayı kendisine verilen tüm haklarda başarısız olur ve sınavları geçemezse süreç baştan başlıyor. Tabii bu durumda geçen süreye bağlı olarak sağlık raporunun yenilenmesi zorunluluğu ortaya çıkabiliyor.

Ehliyet Yenileme İşleminde Sağlık Raporu Zorunlu mu?

Sürücülerin ehliyet yenilemek için sağlık raporu alma zorunluluğu bulunuyor. Hatta aynı koşul, ehliyet değişikliği yapan sürücüler için de geçerli. Sürücülere, sahip oldukları ehliyetin dahil olduğu gruba göre belirli aralıklarla sağlık raporu almaları şart koşuluyor. Yenileme döneminde alınacak sağlık raporu için süreç sıfırdan başlıyor. Yani her defasında kişisel sağlık bilgi formunun doldurulup doktor kontrolünden geçiliyor. Eski form ve raporlar ise geçersiz kabul ediliyor.

Ehliyet Sağlık Raporu Kaç Yıl Geçerli?

Ehliyet için sağlık raporu geçerlilik süresi, grup bazında değişkenlik gösteriyor. Güncel mevzuata göre 1. grup (M. A1, A2, A, B1, B, BE, F) ehliyete sahip olan sürücülerin 10 yılda bir yeniden sağlık raporu alıp belgelerini yenilemeleri şartı mevcuttur. 2. grup (C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, G) içinse ehliyet yenileme sağlık raporu geçerlilik süresi çok daha kısadır. Bu gruba dahil olan bir ehliyete sahip kişilerin her 5 yılda bir devlete ve üniversitelere bağlı hastanelere ya da özel sağlık kuruluşlarına başvuruda bulunarak sürücü olur sağlık raporu almaları gerekiyor. Yeni ehliyet alacak adaylara verilen sağlık raporları ise 2 yıl geçerlilik süresine sahiptir.

Ehliyet Yenilemek İçin Sağlık Raporu Ücreti Ne Kadardır?

Ehliyet yenilemek için sağlık raporu alınırken başvurulan kuruma bağlı olarak ödenecek ücret de değişiyor. Aile hekiminden sağlık raporu aldığınızda herhangi bir ücret ödemeniz gerekmiyor. Ancak devlet ya da üniversite hastanelerinde katkı payı talep ediliyor. Benzer şekilde özel sağlık kurumlarından sağlık raporu almak için de belirli bir bütçe ayırmak durumunda kalabilirsiniz. Üstelik hizmet almak istediğiniz özel kurumun fiyat politikasına bağlı olarak ödemeniz gereken tutar yükselebiliyor. 

Trafikte karşılaşabileceğiniz risklere karşı güvence sahibi olmak için hemen Maksimum Kasko Sigortası teklifimizi inceleyin!

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim
Destek İkonu