Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

Doğum Sigortası Nedir, Ne Zaman Yaptırılmalıdır?

31.07.2023 / Son Güncelleme: 11.08.2023

Her kadın, günün birinde anne olmak ve bu özel duyguyu yaşarken de olabilecek her engeli aşmak ister. Günümüz şartlarında çocuk sahibi olmanın en büyük engeli de ne yazık ki ekonomik şartlardır. Daha doğmadan bile bütün kontrollerin eksiksiz yapılması ve doğumun gerçekleşmesi, ciddi bir masraf kalemidir. Bütçede büyük bir açık olmaması için alınan önlem de doğum sigortasıdır. Bebek için yaptırılması neredeyse ihtiyaç haline gelen doğum sigortası, uzun vadede ebeveynlerin hayatını kurtarır. Bu yüzden sizler için “Doğum sigortası nedir?” sorusunu cevaplandırmaya çalışacağız.

Hamileyken rutin kontrollerinizin yanında tahlil ve tetkiklerinizi de yapmanıza olanak sağlayan doğum sağlık sigortası ile normal veya sezaryen doğuma dair tüm masraflarınızı karşılayabilirsiniz. Tıbbi enflasyonun her sene ciddi oranda artış göstermesi sebebi ile doğum sağlık sigortası ile her masrafa karşı önleminizi alabilirsiniz. Çünkü her sene yüzde 15 ile 18 arasında değişiklik gösteren tıbbi enflasyon, her geçen yıl ile birlikte doğum için daha masraflı hale gelmektedir.

Dikkat edilmesi gerekenler

Kendinizin ve bebeğinizin sağlıklı bir hayat sürmesini hedefleyen doğum sağlık sigortası ile ilgili mutlaka bilmeniz gereken bazı şartların olduğunu hatırlatmak isteriz. Doğum için özel sağlık sigortası yaptırmayı düşünüyorsanız öncelikli olarak gebe olmamanız gerekiyor. Yani doğum sağlık sigortasının kapsamından faydalanmak istiyorsanız poliçe başlangıç tarihinden itibaren bir yıl sonra gebe olmalısınız ama bu bekleme süreleri, her sigorta şirketine göre farklılık da gösterebiliyor. Bazıları bir sene bekleme koşulu ararken bazıları için altı ay yeterli olabiliyor. Ancak değişmeyen tek şey, her sigorta şirketinin belirli bir süre bekleme süresini talep etmesidir. Doğum için özel sağlık sigortası yaptırmak isteyenlerden bu sürenin beklenmesinin istenmesi, tamamen şirketin kendini güvence altına almak istemesindedir. Bu şekilde sigortanın suiistimal edilmesini engeller.

Bu noktada dikkat etmeniz gereken bir konu daha var. Doğum sigortası yaptırdınız ve 12 aylık bekleme süresini de doldurdunuz. Bundan sonra da poliçenizi mutlaka yenilemelisiniz. İkinci yıl poliçenizi yeniledikten sonra tüm teminat kapsamından yararlanabileceğinizi söyleyebiliriz. Yani iki sene boyunca doğum sağlık sigortası primi ödemeniz gerekiyor.

Doğum teminatlı sağlık sigortası

Tamamlayıcı sağlık sigortaları SGK destekli olduğundan dolayı primleri daha düşüktür ve anne adayları arasında giderek daha fazla tercih edilir hale gelmiştir. Ödenecek tutarın daha düşük olmasının yanı sıra çok sayıda özel hastane ile anlaşması sebebiyle hizmet kalitesi de artar. Yani bütçeniz özel sağlık sigortasına imkân vermiyorsa doğum teminatlı sağlık sigortası hizmetinden faydalanabilirsiniz. Doğum teminatlı sağlık sigortası için de bekleme süresinin olduğunu unutmamalısınız. Tamamlayıcı sağlık sigortası doğum paketi adıyla da anılan bu ürün ile doğum öncesi ve doğum sırasında yapmanız gereken tüm adımları karşılayabilirsiniz.

Hamileyken doğum sigortası

Eğer her şey planlamanız dışında geliştiyse ama siz de bebeğinizle birlikte kendinizi güvence altına almak istiyorsanız seçeneğiniz var, endişelenmeyin. Hamileyken doğum sigortası yaptırmak konusunda kafanızda bir soru olmaması açısından bazı sigorta şirketlerinin tamamlayıcı sağlık sigortası doğum paketi hizmeti verdiklerini söyleyebiliriz. Ancak bu paketlerde yeni doğan teminatının olmama ihtimalini göz önünde bulundurmalısınız.

Doğum sigortası fiyatları

Doğum sigortasını bütçenizi kontrol altında tutmak ve bebeğinizle birlikte güvence altında olmak istediğinizde tercih edeceğinizi biliyoruz. Ama doğum sigortası fiyatları konusunda da merak ettikleriniz olduğunun farkındayız. Toplam fiyatının fazla gibi görünmesine rağmen neredeyse sigorta şirketlerinin tamamı taksit seçeneği sunuyor. Bu sebeple doğum sigortası fiyatları, aylık olarak ödendiğinde bütçeniz için en uygun hale getirilebilir.

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim
Destek İkonu