Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

DASK Poliçe Sorgulama Nasıl Yapılır?

26.01.2023 / Son Güncelleme: 22.03.2024

Zorunlu deprem sigortası ya da yaygın şekilde kullanılan adıyla DASK, 27 Aralık 1999 tarihinden beri uygulamada olan ve deprem riskine karşı poliçe kapsamında kişilere çeşitli güvenceler sunan bir sigortacılık ürünüdür. Her sigortacılık ürününde olduğu gibi DASK özelinde de herhangi bir hak kaybı yaşanmaması adına düzenli aralıklarla DASK poliçe sorgulama işleminin yapılması önemlidir. 

DASK Poliçe Sorgulama Nedir?

Zorunlu deprem sigortası ile ilgili çeşitli bilgilere erişim için yapılan işlemler dizisine DASK poliçe sorgulama adı verilir. Sorgulama işlemi, sigortaya konu olan taşınmaz üzerine yapılmış ve halen geçerliliği olan herhangi bir poliçe olup olmadığını öğrenmek amacıyla gerçekleştirilir. Zira bir taşınmaz üzerine birden fazla DASK poliçesi yapılamaz. Dask poliçe sorgulama sayesinde hukuken çeşitli yaptırımlara ve hak kısıtlamalarına neden olabilecek durumların önüne geçilebilir.

DASK poliçe sorgulama işlemi sayesinde ayrıca sigortanın geçerlilik durumu hakkında tüm detaylara da erişim sağlanabilir. Sorgulama işlemi aracılığıyla sigorta ödemeleri ile ilgili detaylara erişim sağlanması, poliçenin güncel durumuna yönelik bilgi edinilebilmesini de mümkün kılar. Eğer prim ödemelerinde aksaklıklar varsa, poliçe askıya alınmış olabilir. Bu nedenle DASK kapsamına giren herhangi bir olay gerçekleştiğinde, sigorta yaptıran konumundaki kişinin poliçe vasıtasıyla kendisine sunulan güvencelerden yararlanabilmesi olanaksız hale gelebilir.

DASK poliçesi özelinde yapılacak sorgulama işlemi, sistemde hatalı bilgilerin kayıt altına alınmış olabilmesi ihtimalini de ortadan kaldırır. Poliçe sahipleri gerekli bilgileri girerek ulaşacakları ekrandan sigortaya konu taşınmazın bilgileriyle birlikte kendi kimlik bilgilerini de kontrol edebilirler. Eğer bilgilerde bir hata varsa, sigorta şirketi ile temasa geçilerek gerekli düzeltmeler hızlıca gerçekleştirilmelidir. Böylece tazminat ödemelerinde karşılaşılabilecek olası aksaklıklar, maddi ve manevi yönden ciddi sorunlara yol açmadan giderilebilir.

DASK Poliçe Sorgulama İçin Gerekli Belgeler ve Evraklar Nelerdir?

DASK poliçe sorgulama için gerekli bilgiler, sigortalının hangi yöntemi seçtiğine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Örneğin; e-Devlet Kapısı aracılığıyla yapılacak sorgulama işleminde giriş yaptıktan sonra arama alanına “DASK” yazılması yeterlidir. Arama sonunda sorgulama için ilgili bağlantı karşınıza çıkacaktır. 

Doğrudan DASK resmi web sitesinde yapılacak sorgulama işlemi içinse şu bilgi çiftlerine ihtiyaç duyulur:

 Ad-Soyad ve DASK poliçe numarası
 T.C kimlik numarası ve DASK poliçe numarası ya da il/ilçe bilgisi
 Unvan ve DASK poliçe numarası
 Vergi numarası ve DASK poliçe numarası ya da il/ilçe bilgisi
 Pasaport numarası ve DASK poliçe numarası ya da il/ilçe bilgisi
 Yabancı kimlik numarası ve DASK poliçe numarası ya da il/ilçe bilgisi
 Adres kodu ve T.C. kimlik numarası/vergi numarası/yabancı kimlik numarası

Konut Sigortası Fiyatları

DASK Poliçe Sorgulama İşlemleri Nasıl Yapılır?

DASK poliçe sorgusu için e-Devlet veya zorunlu deprem sigortası resmi web sitesi olmak üzere iki farklı seçenekten faydalanabilirsiniz.

E-Devlet Aracılığıyla DASK Poliçe Sorgulama

DASK poliçe sorgulama için kullanılabilecek ilk yöntem, e-Devlet Kapısı aracılığıyla işlem yapmaktır. e-Devlet üzerinden DASK poliçesi sorgulama süreci, T.C. kimlik numarası ve şifre kullanılarak platforma giriş yapılmasıyla başlar. Platforma giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna “DASK Poliçe No Sorgulama” yazdığınız takdirde bilgi edinmenizi sağlayacak sayfaya erişim olanağı elde edebilirsiniz.

DASK poliçe sorgulama e-devlet aracılığıyla yapıldığında, yalnızca isme düzenlenmiş bir poliçe olup olmadığı konusunda bilgi edinilebilir. Bunun dışında kalan diğer bilgiler içinse E-Devlet DASK sorgulama sayfasındaki ilgili alanların eksiksiz biçimde doldurulması gerekir. Gereli alanlar doldurulduktan sonra sistem otomatik olarak DASK resmi web sitesine yönlendirme yapar. Böylece poliçe sahipleri sigortaları hakkında hem daha detaylı bilgi sahibi olma hem de ihtiyaç duydukları işlemleri gerçekleştirme imkanı bulabilir.

DASK Web Sitesi Aracılığıyla Poliçe Sorgulama

DASK poliçe sorgulama amacıyla kullanabileceğiniz ikinci yöntem ise doğrudan zorunlu deprem sigortası için oluşturulmuş resmi web sitesini ziyaret etmektir. DASK web sitesinde sorgulama yapmak isteyen kullanıcılar, bir form aracılığıyla hangi bilgilerle arama yapabileceklerini seçme esnekliğine sahip olur. Sorgu işlemi için birden fazla seçeneğe yönelme imkanı sunulması, poliçe sahiplerini gerek sigorta bilgilerine erişme gerekse işlem talebi ihtiyaçlarını hızlıca giderebilmelerine olanak sağlar.

DASK web sitesini poliçe öğrenmek için sorgulama yapmak dışında hasar talebi oluşturmak için de kullanabilirsiniz. Oluşturduğunuz talebin sorgusu içinse ilgili sayfadaki formda bulunan alanlara gerekli bilgileri doldurmanız gerekir. Hasar dosyası sorgulamak için poliçe numarasına ve hasar dosya numarasına ihtiyaç duyulur. Ödeme sorgusu içinse T.C. kimlik numarası, telefon numarası, poliçe numarası ve vergi kimlik numarası ilgili alanlara eksiksiz biçimde yazılmalıdır.

DASK Poliçe Sorgulaması Sonucunda Hangi Bilgilere Ulaşılır?

DASK poliçe sorgulama işlemi ile birçok farklı bilgiye rahatça erişebilirsiniz. Örneğin; e-Devlet üzerinden yapacağınız sorgu sayesinde adınıza düzenlenmiş bir poliçe olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Sorgulama için zorunlu deprem sigortası için hazırlanan web sitesini tercih ettiğinizde ise daha detaylı bilgi edinme olanağı yakalayabilirsiniz. Yani DASK poliçe numarası, poliçenin üzerinde yazan konum (parsel, adres ve ada gibi) ve poliçeyi düzenleyen şirket/acente bilgileri hakkındaki tüm detayları görüntüleyebilirsiniz. Hatta poliçe primlerine dair tüm detaylar ile sigortanın bedeline ilişkin bilgilere de erişim sağlayabilirsiniz.

DASK poliçe numarası, farklı kanallardan sorgulama yapmanın yanı sıra hasar dosyası oluşturma ve takip etme gibi işlemler için de gereklidir. Hasar dosyası oluştururken ihtiyaç duyulan veriler arasında poliçede yer alan adres ve konum bilgileri de bulunur. Poliçe başlangıç ve bitiş tarihleri, yenileme işleminin zamanında gerçekleştirilmesi açısından önemlidir. Zira yenileme döneminin atlanması, poliçe aracılığıyla edinilmiş bazı özel hakların kaybı anlamına gelir. Ödemelerde aksama olup olmadığını anlamak içinse poliçe prim detaylarını inceleyebilirsiniz.

Zorunlu deprem sigortası hakkında detaylı bilgi sahibi olmak isterseniz “DASK Nedir?” başlıklı yazımıza da göz atabilir, DASK teklif sayfamızdan da hızlıca teklif ve poliçe alabilirsiniz.

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim
Destek İkonu