Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

DASK Hasar Sorgulama, Bildirimi ve İhbarı Nasıl Yapılır?

20.03.2023 / Son Güncelleme: 22.03.2024

Deprem ya da farklı bir doğal afet nedeniyle meydana gelen yer kayması, tsunami, yangın gibi durumlar yapılara çeşitli ölçeklerde zararlar verebiliyor. Meydana gelen maddi zararların zorunlu deprem sigortası kapsamında karşılanabilmesi için öncelikle 2 yıllık yasal süre dahilinde DASK hasar ihbarı yapılması gerekiyor. Bu işlem sonrasında sürecin devamı ile ilgili takip ise DASK hasar sorgulama ile mümkün oluyor.

DASK’ın Açılımı Nedir?

DASK nedir?” sorusunu cevaplarken öncelikle açılımından bahsetmek gerekir. DASK, binaların deprem nedeniyle görecekleri zararların karşılanabilmesi için özel sigorta şirketleriyle iş birliği içinde çalışan Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun kısaltmasıdır. Tüm konutlara zorunlu deprem sigortası, diğer bir adıyla DASK poliçesi yaptırılması mecburidir. Her yıl yenilenmesi gereken DASK poliçesi, sigorta ettirilen konutta deprem nedeniyle hasar oluşması halinde başvuru üzerine devreye girecektir. 

DASK Hasar Sorgulama Nasıl Yapılır?

Deprem hasar sorgulama, iki farklı yöntemle gerçekleştirilebilmektedir. Hasara dair sorgulama yöntemlerinin tümü, internet üzerinden gayet hızlı ve kolay biçimde yapılabilir. Üstelik sigortalılar sorgulama sonucunda yaşadıkları binanın yanı sıra çevre alanlar için hangi ödemelerin mevcut durumda olduğu konusunda bilgi edinebilir. Buna ek olarak aynı işlem vasıtasıyla hasar raporuna da erişilebilir.

DASK hasar sorgulama için ilk olarak DASK resmi internet sitesini ziyaret edebilirsiniz. Sitedeki “Sorgulama” alanından hasar dosya veya DASK poliçe numarası ile sorgulama yapabilirsiniz. DASK resmi internet sitesi üzerinden yalnızca 2016 yılından itibaren açılan hasar dosyaları sorgulanabilir. 2016 yılına önce oluşturulmuş hasar dosyalarının detaylarına ise ALO125 çağrı merkezi aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

DASK hasar dosyası sorgulama işlemi için e-Devlet Kapısı üzerinden sağlanan hizmeti de kullanabilirsiniz. Bunun için Doğal Afet Sigortaları Kurumu hizmet sayfasına erişim sağlamanız yeterlidir. e-Devlet aracılığıyla sorgulama yaparken hasar dosyanıza ait tüm detayları görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca, platform üzerinden dosyanız ile ilgili eksik evrakları da yükleyebilirsiniz.

Deprem Hasar Sorgulama İçin Gerekli Bilgiler

Deprem hasar kaydı sorgulama işleminin gerçekleştirilebilmesi için ihtiyaç duyulan bilgiler şu şekilde sıralanır:

 T.C. kimlik numarası
 Deprem hasar tespit sorgulama yapan kişinin telefon numarası
 Hasar dosyasının ya da poliçenin numarası
 Vergi kimlik numarası

T.C. vatandaşı olmayan poliçe sahipleri, yabancı kimlik numaraları ile sorgulama yapabilir. Ayrıca cep telefonuna da dosya detay sayfasına erişim amacıyla gerekli şifrenin gönderilebilmesi için ihtiyaç duyulur.

DASK Teklifi Al

DASK Hasar İhbarı Nasıl Yapılır?

Poliçe sahipleri için DASK hasar sorgulama kadar önemli bir diğer detay ise hasar ihbarının nasıl yapıldığıdır. Zorunlu deprem sigortası kapsamında tazminat talebinde bulunulabilmesi için öncelikle hasar ihbarının yapılması gerekir. DASK hasar ihbar işlemi, farklı yöntemler kullanılarak hızlıca gerçekleştirilebilir. Bu kapsamda dilerseniz ALO125 DASK çağrı merkezini arayabilirsiniz. Böylece operatör aracılığıyla hasarın belirlenmesine yönelik süreci kolayca başlatabilirsiniz.

Deprem ve diğer doğal afetlerin sonrasında binanızda oluşan hasarı bildirmek için DASK resmi internet sitesini ziyaret edebilirsiniz. “Online Hasar İhbarı” sayfasındaki form aracılığıyla gerekli bilgileri göndererek hasar tespit sürecini başlatabilirsiniz.

DASK hasar bildirimi yapmak amacıyla dilerseniz e-Devlet’e yönelebilirsiniz. Öncelikle “DASK Hasar İhbarı” hizmetine erişmeniz gerekir. Şifreniz ile sisteme giriş yapıp ilgili sayfaya ulaştıktan sonra, doğal afetin yaşandığı il ve tarih bilgilerini girip karşınıza çıkan diğer adımları takip ederek ihbarınızı oluşturabilirsiniz.

Deprem hasar sorgulama işleminden farklı olarak ihbar için faydalanabileceğiniz bir ekstra yöntem daha bulunmaktadır. AXA Sigorta resmi internet sitesinde yer alan “Online İşlemler” sayfasını ziyaret ederek DASK hasar ihbarı başvurunuzu hızlıca gerçekleştirebilirsiniz. Eğer online olarak işlem yapmak size karmaşık geliyorsa, çağrı merkezini arayabilir ya da poliçenizin düzenlenmesine yardımcı olan acente/müşteri temsilcisi ile iletişime geçebilirsiniz.

DASK Hasar İhbarı Nasıl İşleme Alınır?

Poliçe sahibi tarafından hasar ihbar bildiriminin yapılmasının ardından DASK hasar dosyası açma prosedürüne geçilir. Sürecin hak sahiplerini mağdur etmeden hızlıca sonuca ulaştırılabilmesi için hemen ihbara konu olan binada incelemeler başlar. Devlet tarafından görevlendirilen bağımsız uzmanlar, hasar tespitini tamamladıktan sonra bir rapor hazırlar. Bu rapor, doğal afet nedeniyle meydana gelen hasar kapsamında poliçe sahibine ödenecek tutarın en doğru biçimde belirlenebilmesini mümkün kılar.

DASK hasar sorgulama ile her aşaması takip edilebilen tespit süreci sonucunda ödenecek tutarın ne kadar olacağına dair azami teminat miktarı belirleyici rol oynar. Bazen hasar tespitinde belirlenen tutar, azami teminat miktarını aşabilir. Böyle bir durumda sigortalıya yalnızca limit dahilindeki kısım kadar ödeme yapılır. Aşan miktar ise DASK tarafından ödenmez. Gerekli tüm işlemler tamamlandıktan sonra belirlenen tazminat tutarı, 30 gün içerisinde poliçe sahibinin banka hesabına yatırılır.

DASK Hasar İhbarı İçin Hangi Belgeler Gereklidir?

Tıpkı online DASK hasar sorgulama işleminde olduğu gibi hasar ihbarı yaparken de bazı bilgilere ihtiyaç duyulur. Hasar ihbarının yapılabilmesi için gerekli bilgiler şunlardır:

 Hak sahibi konumundaki kişiye ait T.C kimlik numarası
 DASK poliçe numarası ya da adres kodu
 Hasarın gerçekleştiği mülkün tapu bilgileri
 Hasarın gerçekleştiği mülkün açık adresi
 Hak sahibi konumundaki kişiye ait telefon numarası

DASK Hangi Hasarlar İçin Ödeme Yapar?

DASK, deprem ve depreme bağlı olarak meydana gelen yer kayması, yangın, infilak, tsunami gibi durumlarda oluşan zararlara yönelik ödeme yapar. Binanın temelleri, ana duvarları, tavan ve taban bölümleri sigorta kapsamındadır. Söz konusu bölümlere ek olarak yapıya ait bahçede, istinat duvarlarında ve tamamlayıcı tüm kısımlarında oluşan zararlar da hasar tespitinin ardından teminat limiti oranında ödenir. Buna karşılık enkaz kaldırma ile ilgili masraflar, kira mahkumiyetleri, taşınır mallar ve doğal afetten bağımsız olarak binanın yapısından kaynaklanan hasarlar DASK kapsamında ödemeye tabi değildir.

Zorunlu deprem sigortası ile konutunuzu güvence altına almak için hemen AXA Sigorta’dan DASK teklifi alın!

Ülkemiz coğrafi konumu itibarıyla deprem kuşağı üzerinde yer aldığından dolayı depreme karşı her bakımdan hazırlıklı olmak çok önemlidir. Özellikle 1999 yılında yaşanan büyük Gölcük depremi sonrası bu konudaki farkındalık daha da artmış ve devlet tarafından DASK Zorunlu Deprem Sigortası sistemi devreye konulmuştur. Olası bir depremde zorunlu deprem sigortası tarafından hasarların karşılanması süreci DASK’ın web sitesine yer alan hasar sorgulama modülü üzerinden takip edilebilir.

DASK Hasar İhbarı Nasıl Yapılmalıdır?

Deprem sırasında veya depremin neden olduğu yangın, yer kayması vb. durumlardan dolayı ortaya çıkan maddi zararların tazmin edilebilmesi için ilk olarak hasar ihbarı yapılması gerekir. İhbar sonrasında zararların tazmin edilmesi süreci başlayacak ve DASK hasar sorgulama yapılabilecektir.

DASK hasar ihbarı aşağıdaki yöntemlerden biriyle yapılabilir:

 Alo DASK 125 hattı aranabilir.
 E-devlet hasar ihbarı sayfası üzerinden başvuru yapılabilir. Sayfa üzerinde istenilen bilgiler doldurularak süreç başlatılabilir.
 DASK resmi internet sitesi üzerinden hasar ihbarı yapılabilir. Yine sayfada istenilen bilgilerin eksiksiz doldurulması gerekir.
 DASK zorunlu deprem sigortasının yaptırıldığı sigorta şirketine başvurulabilir. Sigorta şirketi kendisine yapılan hasar ihbarını DASK’a iletecektir.

Hasar ihbarında bulunurken verilmesi gereken bilgiler ise şunlardır:

 DASK poliçesi uyarınca hak sahibi olan kişinin T.C. kimlik numarası
 DASK poliçesinin numarası veya adres kodu
 Hasarın oluştuğu yerin açık adresi
 Tapu bilgileri
 Telefon numarası

Tüm bu bilgiler verilerek ihbarda bulunduktan sonra hasar sorgulaması yapılması mümkündür.

Henüz yeni sayılabilecek bir kavram olduğundan dolayı adres kodu üzerinde kısaca durmak gerekir. 2013 yılının mart ayı itibarıyla devreye konulan adres kodu sistemi ile ülke sınırları içerisindeki tüm konutlara 10 haneli bir kod verilmiştir. Konutların kimlik numarası olarak da nitelendirilebilen bu adres kodları Ulusal Adres Veri Tabanı üzerinde saklanır. Her konut için ayrı ayrı verilen bu numara DASK poliçesinin hazırlanması ve primlerin ödenmesi gibi işlemlerde kullanılır. DASK adres kodu sorgulama da online bir şekilde yapılabilir.

Konutların sigorta işlemleri tamamen DASK adres koduyla yürütülür. DASK hasar sorgulama sürecinde de kullanılabilen adres kodu sayesinde poliçede yanlış adres yazılması gibi riskli durumların ortadan kaldırılması amaçlanır. Adres kodu aynı zamanda deprem durumunda sigortalı konuta hızlıca ulaşılabilmesini kolaylaştırır. DASK yaptırılmayan konutlar da yine adres kodu sayesinde hızlıca tespit edilebilir. Zira adres kodu olmaksızın zorunlu deprem sigortası yaptırılması mümkün değildir.

Konut Sigortası İncele

DASK Hasar Dosyası Sorgulama

Deprem nedeniyle uğranılan zararlarla ilgili olarak yapılan ihbar sonrası hasar tespit süreci başlar. Bu sürecin takibi için DASK hasar tespit sorgulama işlemi yapılabilir. Hasar tespit sürecinde DASK tarafından gönderilen eksperler binada hasar tespit incelemeleri yapar. İnceleme sonucunda bir hasar raporu hazırlanır. DASK tarafından hasar raporu incelenir ve ödenecek tazminat tutarı belirlenir.

Deprem nedeniyle binada meydana gelen zararların tazmini için hasar ihbarında bulunulduktan sonra DASK hasar dosya sorgulama için 2 yöntem vardır. Bunlardan ilki DASK’ın resmi internet sitesi üzerinden DASK hasar sorgulama sayfasına girmek ve poliçe dosya numarası ile hasar dosya numarası bilgilerini yazarak sorgulama yapmaktır. DASK online hasar sorgulama için bir diğer yöntem de e-devlet şifresi ile sisteme giriş yaparak hasar sorgulama sayfası üzerinden yönlendirmelere göre devam etmektir. DASK poliçe hasar sorgulama için bu yöntemlerden herhangi biri tercih edilebilir.

DASK Hasar Dosyası Sorgulama

DASK Hasar Ödeme Sorgulama

DASK, hasar ihbarı üzerine eksperler aracılığıyla hasar gören binada ve çevrede incelemeler yapar. Sunulan rapora göre de ödeme konusunda karar verir. Ödeme durumunu sorgulamak için DASK hasar ödemesi sorgulaması yapılabilir. Yapılan incelemeler sonucunda olumlu karar verilirse en geç 1 ay içinde sigortalıya ödeme yapılır. Ödeme sorgulama da tıpkı DASK hasar kaydı sorgulama gibi DASK resmi internet sitesi veya e-devlet sistemi üzerinden yapılabilir.

DASK her yıl zorunlu deprem sigortası teminatı kapsamında yapılacak ödemeler için azami bir tutar belirler. Bu tutar belirlenirken o dönemin inşaat maliyetleri dikkate alınır. Ayrıca binanın bulunduğu bölgedeki deprem riski durumu, binanın yapı tarzı, binanın brüt yüz ölçümü ve inşa tarihi gibi unsurlar da poliçedeki azami tazminat tutarının belirlenmesinde dikkate alınır.

DASK kapsamında azami ödeme tutarı 2022 yılı için 320.000 TL olarak belirlenmiştir*. Uğranılan zarar DASK tarafından yapılan ödemeyi aşıyorsa sigortalının sigorta şirketlerinden ayrı bir konut sigortası yaptırarak ek teminatlar sağlaması mümkündür.

DASK Kapsamında Teminat Altına Alınan Bölümler

DASK tarafından zorunlu deprem sigortası kapsamında kabul edilen ve teminat altına alınan başlıca bina bölümleri şunlardır:

 Temeller
 Ana duvarlar
 Bahçe duvarları
 Koridorlar
 Sahanlıklar
 Asansörler
 Çatılar
 Bağımsız bölümleri birbirinden ayıran ortak duvarlar
 Bacalar
 Merdivenler
 Tamamlayıcı nitelikteki diğer bölümler

DASK kapsamında teminat altına alınmayan ve ödeme yapılmayan durumlar ise şunlardır:

 Deprem dışında başka nedenlerle ve binanın kendi kusurlu yapısı sebebiyle ortaya çıkan zararlar
 Deprem nedeniyle yaşanan fiziksel zararlar ve ölüm
 Depremde zarar gören taşınır veya taşınmaz mallar
 Deprem nedeniyle yaşanan kira geliri kaybı
 Deprem sonrası yapılan enkaz kaldırma çalışmaları için yapılan masraflar

AXA Sigorta olarak zorunlu deprem sigortası ve diğer çeşitli sigorta paketlerimizle deprem gibi doğal afetlere karşı güvende olmanız için yanındayız.

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim
Destek İkonu