Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

Araç Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

24.02.2023 / Son Güncelleme: 22.03.2024

Araç hasar kaydı, sigorta şirketleri için poliçe prim tutarlarını belirlerken önemli bir kriter niteliği taşıyor. Zira kasko sigortası başvurularında risk seviyesinin belirlenmesine doğrudan katkıda bulunuyor. Bu duruma ilaveten yeni bir araç edinmek isteyen kişiler de hasar kaydı vasıtasıyla beğendikleri motorlu taşıtın geçmişi hakkında detaylı bilgi sahibi olabiliyor. Bir aracın hasar kaydını öğrenmek için içeriğin devamında sıraladığımız yöntemlerden faydalanabilirsiniz.

Plaka ile Araç Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Araç plakasından hasar kaydı sorgulama, uygulamanın başlatıldığı 2003 yılı ve sonrasına ilişkin kayıtların öğrenilmesini mümkün kılıyor. Eğer satın almayı planladığınız aracın trafiğe çıkışı 2003 sonrasıysa SMS veya e-Devlet üzerinden ihtiyaç duyduğunuz bilgilere kolayca erişebilirsiniz. Tüm bu seçenekler dışında dilerseniz SBM internet sitesi üzerinden de hasar kaydı sorgulaması yapabilirsiniz.

Plakadan araç hasar kaydı sorgulama işlemi sonucunda motorlu taşıtta maddi zarara neden olan kazaları ve tarihlerini öğrenebilirsiniz. Ayrıca, sorgulama yaparak araçta hangi hasarların meydana geldiği konusunda detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Sorgulama işlemi vasıtasıyla edinilebilen bilgiler arasında özellikle sigorta şirketleri için önemli bir konu olan hasar maddi değeri de bulunuyor. Bu bilgi aynı zamanda ikinci el araç satın almak isteyenlere de karar verme aşamasında yol gösterici nitelik taşıyor.

SMS ile Araç Hasar Kaydı Sorgulama

Araç hasar kaydı sorgulama SMS aracılığıyla yapıldığında ciddi anlamda zamandan kazanılabiliyor. Üstelik bu yöntem dahilinde birçok farklı bilgiye erişim olanağı sağlanabiliyor. Örneğin:

 Kapsamlı olarak plakadan araç hasar kaydı sorgusu yapmak için 5664’e kısa mesaj gönderebilirsiniz. Bu sayede ilgili aracın plakasında değişiklik yapılmış olsa bile araca ait tüm hasar kayıtlarına erişebilirsiniz.
 Araçta değişen parça olup olmadığını öğrenmek içinse büyük harfler ile “PARÇA” yazıp ardından bir boşluk bıraktıktan sonra plaka numarasını yazarak 5664’e SMS atabilirsiniz. Kısa süre içerisinde araca ilişkin değişen parçalar ve işlem tarihleri ile ilgili bilgi yine SMS olarak size bildirilir.
 SMS ile araç hasar kaydı sorgulama yaparak ayrıca eksper raporu olan parça değişimlerine ilişkin detaylar hakkında da bilgi edinebilirsiniz. Bunun için aralarında birer boşluk bırakarak sırasıyla “PARÇA”, plaka bilgisi ve hasar tarihini yazıp 5664’e SMS atabilirsiniz.
 Kısa mesaj aracılığıyla araçtaki tüm parça değişimlerini; parça adı, fiyat ve tarih bilgileri de dahil olmak üzere öğrenme imkanı bulabilirsiniz. Bu işlem için kullanacağınız araç hasar kaydı sorgulama numarası yine 5664’tür. Ancak bu sefer aralarında boşluk bırakarak önce büyük harflerle “PARÇA” yazıp ardından plaka bilgisini ve kaza tarihini yazmanız gerekiyor.

Kasko Fiyatını Öğren

e-Devlet ile Online Araç Hasar Kaydı Sorgulama

Araç hasar kaydı sorgulama e-Devlet üzerinden de yapılabiliyor. Bu hizmetten yararlanabilmek için öncelikli olarak e-Devlet şifrenizin olması gerekiyor. T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile platforma giriş yaptıktan sonra aşağıdaki adımları takip ederek ihtiyaç duyduğunuz bilgiye kolayca erişebilirsiniz.

 Platforma girişin ardından açılan sayfanın sağ üst köşesindeki “e-Hizmetler” sekmesine tıklayın.
 Sıralanan listede “Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi” başlığına tıklayın. Aynı hizmete daha hızlı erişim için dilerseniz sayfanın üst kısmında yer alan arama çubuğunu da kullanabilirsiniz.
 Ekrana gelen yeni listede “Trafik Poliçe ve Hasar Bilgisi Sorgulama” başlığına tıklayarak işlem seçimini yapın.
 Son aşamada, açılan yeni penceredeki ilgili alana plaka numarasını yazıp araç hasar kaydı sorgula seçeneğine tıklayarak işleminizi tamamlayabilirsiniz.

Sorgulama işlemini başlattığınızda sistem TRAMER veritabanı ile bağlantıya geçerek plaka numarasına göre aracın hasar kaydını ekrana getiriyor. Yani yalnızca birkaç saniye içerisinde hasarların maddi değerlerini, gerçekleştiği tarihleri, hasara sebep olan nedenleri içeren detaylı araç hasar kaydı bilgilerini görüntüleyebiliyorsunuz.

SBM Vasıtasıyla Araç Hasar Kaydı Sorgulama

SMS veya e-Devlet vasıtasıyla araç hasar kaydı sorgulamasına alternatif olarak SBM (Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi) tarafından hizmete alınan internet sitesini de kullanabilirsiniz. SBM, internet üzerinden sorgulama hizmetini, oluşturduğu Sigortam360 isimli internet sitesi üzerinden sağlıyor. Bu hizmetten faydalanabilmek için öncelikle siteye üyelik işlemini tamamlamak gerekiyor. Site vasıtasıyla aşağıda sıralanan araç hasar kaydı sorgu işlemlerini güvenli biçimde gerçekleştirebilirsiniz:

 Hasar sorgusu (kaza tarihi ve nedeni, ağır hasar olup olmadığı, varsa eksper raporu bilgileri ve hasar tutarı)
 Araç detay sorgusu (araç marka ve modeli, trafiğe çıkış tarihi, toplam kasko yaptırılan süre, toplam kasko yaptırılmayan süre, geçerli kasko durumu, plaka değişim durumu, plaka il değişimi listesi, araç türü değişimi listesi, son araç sahiplik türü ve süresi)
 Değişen parça sorgusu (kaza tarihi, toplam parça tutarı, toplam işçilik tutarı, değişen parça bilgisi, değişen parçanın orijinal olup olmadığı ve değişen parça adedi)
 Tutanak sorgusu (kaza tarihi, tutanak durumu, tutanak oluşturma tarihi, araçların plakası, araçların kusur oranları)
 Poliçe sorgusu (poliçe numarası, durumu, bitiş tarihi)

Araç Hasar Kaydı Sorgulama Ücreti Ne Kadar?

Araç hasar kaydı sorgulama ücreti, hangi yöntemin kullanıldığına bağlı olarak değişiyor. Araç hasar kaydını öğrenmek amacıyla e-Devlet tercih edildiğinde, kullanıcıya herhangi bir ücret yansıtılmıyor. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin sunduğu ve tüm GSM abonelerinin yararlanabildiği SMS ile sorgulama hizmetinde işlem başına 46 TL ücret alınıyor. Yine SBM tarafından sağlanan web sorgu hizmetinin bedeli ise 44 TL olarak belirlenmiş durumdadır.

Günlük hayatın her anında meydana gelebilecek ve aracınızın değerinde ciddi kayıplara neden olabilecek risklere karşı kapsamlı güvence için hemen AXA Kasko Sigortası’nı inceleyin.

Hemen aşağıdaki butona tıklayarak tekliflerimize göz atın!

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim
Destek İkonu