Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

Arabaya Yanlış Yakıt Doldurulursa Ne Olur? Kaskoya Girer mi?

08.11.2023 / Son Güncelleme: 08.11.2023

Arabanıza uygun yakıtı tercih etmek aracın hem performansını hem de motor ömrünü önemli bir oranda etkiler. Yakıt alımı esnasında yaşanabilen dikkatsizlik sonucunda otomobilinize yanlış yakıt türünün konulması bazı sorunlara yol açabilir. Yanlış yakıt kullanmanın olası sonuçları ve bu duruma karşı kullanılabilecek çözüm yollarını bilmek, böyle bir durumla karşılaştığınızda hızlı hareket etmenizi ve hasarı kontrol altına almanıza yardımcı olur. 

Arabaya Yanlış Yakıt Konulduğu Nasıl Anlaşılır?

Akaryakıt istasyonunda yaşanan dikkatsizlik veya yanlış işaretlemeler sonucunda aracınıza yanlış yakıt konulabilir. İstasyonlardaki yoğunluk, çalışan hatası gibi sebeplerden ortaya çıkan durum aracınızda ciddi arızalara yol açabilir. Motorun veriminin düşmesi, iç aksamda aşınma ve parçalanmaya kadar gidebilecek sorunları önden tespit edebilmek adına arabaya yanlış yakıt konduğunu hızlı bir şekilde fark edilmesi önem taşır. 

İlk olarak akaryakıt istasyonunda aracınıza yakıt aldıktan sonra verilen fişi kontrol etmeli ve doğru yakıtın doldurulduğunda emin olmalısınız. Fişe dikkat etmediğiniz veya fişi kaybettiğiniz durumda otomobilinize yanlış yakıt yüklendiğini aşağıdaki yöntemlerle anlayabilirsiniz: 

Otomobile yanlış yakıt konması, motorunuzun çalışmamasına yol açar. İlk anda çalışsa bile, normalinden daha düşük güç üreteceğinden hızlanmakta ve kalkışlarda problem yaşama olasılığınız bulunur. 
Aracınızın özellikle boş vitesteyken titremesi, yakıtınızla ilgili problem olduğunu gösteren unsurlardan birisidir. 
Yanlış yakıt konması sonucunda egzoz duman renginde ya da yoğunluğunda değişiklikler meydana gelebilir. Egzoz emisyonlarında yaşanan değişiklikler oldukça belirgindir. 
Motoru çalıştırdığınız sırada, normalde duyulmayan sesler çıkabilir. Motorunuzun düzgün şekilde çalışmasının engellenmesinden dolayı vurma, tıkırtı veya içeride parçaların birbirine çarpması gibi sesler duyulabilir. 

Benzinli Araca Dizel Yakıt Doldurulması

Benzinli motor ile dizel motorların yapılarının ve iç aksamlarının farklı olması sebebiyle yanlış yakıt konması motorun işleyişini ciddi anlamda etkiler. Benzinli araca dizel yakıt konduğu durumda, yakıtın yanma süreci bozulur ve motor hasar görebilir. 

Benzin ve dizel, form ve yanma özellikleri bakımından birbirinden ayrışırlar. Benzinli motorun yanma işlemi, dizel yakıtın yanma özelliklerine uymaz. Benzinli motor çalışırken benzini kolayca buharlaştıracağı şekilde düşük sıcaklıkta çalışır. Dizel yakıt bu sıcaklıkta buharlaşmayacağı için düzensiz yanma meydana gelir. Bu sebeple motor ya hiç çalışmaz ya da sarsıntılı bir şekilde çalışır. Ayrıca benzinli araçtaki motorda yakıt enjeksiyon sistemi de dizel yakıtın formu için uyumlu değildir. Benzine göre daha yoğun bir yapıda olan dizel yakıt, enjektörleri yıkayabilir ve enjeksiyon pompasına zarar verebilir. Bu sırada da egzozdan yanmamış karbon salınır, yakıt filtresi zarar görür.

Dizel Araca Benzin Yakıt Doldurulması

Benzinli araca dizel yakıt konulması gibi, dizel araca benzin doldurulması motorun görevlerini tam yerine getirememesine, iç aksamda hasarların oluşmasına ve aracın hareket edememesine yol açar. 

Dizele göre ince bir formu olan benzinin tutuşma özelliği daha yüksektir. Dizel motor, yakıtı yüksek basınç altında sıkıştırarak ateşler. Benzin, yapısı gereği böyle bir işlemde kendiliğinden yanmaz. Sıkıştırma prensibinin tam çalışmaması sebebiyle motor çalışmaz veya düzensiz işler. Dizel yakıta göre hazırlanan yanma odası ve enjeksiyon sistemi, benzinle uyumsuz olduğu için buji ve enjektörlerde tıkanmalar olur. Bu tıkanmalar ve aşınmalar, ciddi bir hal alarak kırılmalara ve motorun önemli derecede hasar almasına yol açabilir. Benzin ve dizel motorun uyumsuzluğu sonucunda ortaya çıkan zararlı emisyon oranı artar. Bu yüzden egzozda çıkan dumanda farklılıklar görülebilir.

Yanlış Yakıt Fark Edildiği An Ne Yapılmalı?

Yanlış yakıt yüklendiğini motoru çalıştırmadan fark ederseniz arabayı çalıştırmadan iterek güvenli bir noktaya çekmelisiniz. Otomobili çalışmaya zorlamak motor ve enjeksiyon sistemine zarar verebilir. Aracınızı çalıştırdıktan sonra performansından dolayı veya egzoz renginden dolayı yanlış yakıt aldığınızı fark ettiğiniz an, aracı güvenli bir noktaya çekip motoru kapatmalısınız. Motoru durdurmadığınız takdirde, bir süre sonra motorun aldığı hasardan aracınız durabilir. Bu sebeple durumun farkına vardığınızda güvenli bir yere park etmeniz önemlidir. 

Aracınızın kasko sigortası varsa sigorta şirketinize ulaşarak yol yardım ekiplerini göndermelerini sağlayabilirsiniz. Kaskonuz yoksa yetkili servisi arayabilirsiniz. Gelen servis ekibi, eğer mümkünse arabanıza yerinde müdahale ederek yola güvenli bir şekilde devam etmenizi sağlar. Bu işlemde, yakıt deposu ile aktarım elemanları boşaltılır ve temizlenir. Doğru yakıt doldurularak motorun sorunsuz çalıştığından emin olunana kadar beklenir ve yolculuğa devam edilir. 

Servis ekibi, motor aksamına zarar geldiğini düşünürse çekici ile otomobilinizi servise kaldırarak gerekli kontrol ve onarım işlemlerini gerçekleştirir. 

Yanlış Yakıt Arabadan Nasıl Temizlenir?

Arabanıza yanlış yakıt doldurulduğunda, bu yakıt boşaltılmadan ve doğru yakıt ikmali yapılmadan motorunuzu çalıştırmamalısınız. Yakıt boşaltma işlemi, servis çalışanları tarafından yapılması gereken bir işlemdir. Uzman servis çalışanı, yanlış yakıtı depodan mümkün olduğunca çıkarılmasını sağlar. Depo, yakıt aktarım ve enjeksiyon sistemi temizlenir. Motor iç aksamı kontrol edilir ve gerekirse bujiler temizlenir. Yakıt filtresi değiştirilir. Tüm parçaların temizlendiğinden ve yanlış yakıtın kalmadığından emin olduğunda araca doğru yakıt doldurulur. Motor çalıştırılarak kontrol edilir.

Yanlış Yakıt Sonrasında Oluşan Masrafı Kim Ödüyor? Kaskoya Giriyor Mu?

Yanlış yakıt doldurma işlemini akaryakıt istasyonunda yapan görevli ve dolayısıyla istasyon sorumludur. İstasyonda verilen fişin bu yüzden saklanması ve yapılan hatalı işlemin kanıtlanması zorunludur. Fiş veya belge ile yanlış yakıt dolumu kanıtlanırsa istasyonun hasarı karşılaması gereklidir.

Akaryakıt istasyonunun sorumlu olmadığı veya sorumluluğunun kanıtlanamadığı durumlarda, aracın kasko sigortası bulunuyorsa Yanlış Akaryakıt Dolum Teminatı sayesinde sigorta şirketi oluşan masrafları, poliçe limitleri dahilinde karşılar. Hem kendinizin hem de aracınızın güvencesi için AXA Sigorta Kasko Sigortası seçenekleri ile teminatları inceleyin ve hemen teklif alın.

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim
Destek İkonu