Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

Kışın Araba Sürerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

10.02.2020 / Son Güncelleme: 05.04.2022

Kış mevsiminin iyiden iyiye kendisini hissettirmeye başladığı bu günlerde otomobilleriyle uzun yola çıkacakların son derece dikkatli olması gerekiyor. Özellikle sıcaklığın ani şekilde mevsim normallerinin altına düştüğü bölgelerde ve yollarda meydana gelen buzlanma, kaygan asfalt ve ıslak zemin gibi durumlar nedeniyle araç sahiplerinin dikkatli olması kadar araçların mevcut durumunun mevsim koşullarına uyumu da son derece önemlidir. Bu konuda ilk akla gelen kış lastikleridir.

Otomobillerde bulunan kış lastiği ve kar zinciri gibi aksamlar yolculuğu daha güvenli hale getiren detaylardandır. Özellikle hava sıcaklıkların düştüğü bu gibi dönemlerde uzun yola çıkması gerekenler ve kış mevsiminde güvenli bir sürüş deneyimi için bilinmesi gerekenleri derledik.

Karlı ve buzlu yolda nasıl araç sürülür?

Kış mevsiminin zorlu şartlarında yola çıkması gerekenler için dikkat edilmesi gereken ilk ve en önemli nokta kullanılan aracın bakımıdır. Kullanılan aracın sorunsuz çalışabilmesi ve en önemlisi herhangi bir teknik aksaklıktan dolayı yolda kalmaması için yapılması gereken ilk şey aracın kış bakımını yaptırmaktır. Zorunlu muayeneler dışında, ülkemizde genel bir alışkanlık olmasa da özellikle sonbahardan kış mevsime girerken aracınıza kış bakımı yaptırabilirsiniz. Bu hem sizin yol güvenliğiniz hem de aracınızın uzun ömürlü olması için üzerinde dikkatle durulması gereken noktalardan biridir.

Kış lastiği kullanımı zorunlu mudur?

Aracınızın kış bakımının yapılması dışında alınması gereken bir diğer önlem ise yazlık lastiklerin kış lastiği ile değiştirilmesidir. Özellikle mevsimler arasındaki sıcaklık düşüşlerinin çok keskin yaşandığı bölgelerde mevsim boyunca güvenli araç kullanabilmenin şartlarından bir tanesi kış lastiği kullanmaktır. Kış lastiği, yollarda yaşanan buzlanma gibi durumlarda aracın patinaj yapmasına mani olarak sürüşü daha güvenli bir hale getirmektedir. Kış lastiği kullanımı sadece yoğun kar yağışının yaşandığı bölgelerde yaşayanların değil tüm araç sahipleri tarafından alışkanlık haline getirilmelidir.

Yolların buzlanarak kaygan hale gelmesinin ve sürücülerin can güvenliğini tehdit eder hale gelmesinin nedeni sadece kar olmayabilir. Kış lastiği, soğuk havalarda yağan yağmur, çiğ, sis, sıcaklığın aniden düşmesi gibi nedenlerden ötürü kaygan hale gelen asfaltın etkilerini minimuma indirir.

Türkiye kış lastiği yönetmeliği

Kış lastiği yönetmeliği coğrafi koşullara göre ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir. Türkiye’deki kış lastiği yönetmeliği şu şekildedir; 1 Aralık ile 1 Nisan arasında 4 ay boyunca kış lastiklerinin kullanılması zorunludur. İl sınırları içerisinde, kış lastiği uygulaması yapılıp yapılmayacağı ortalama yerel sıcaklıklar dikkate alınarak ilgili valiliklerce belirlenir ve gerekli duyurular yapılır. Kış döneminde kamyon, traktör ve otobüslerin çeker akslarında; hafif kamyon, van ve taksilerin ise tüm akslarında kış lastikleri takılması zorunludur. Gerekiyorsa yolda lastikler kış lastikleri ile değiştirilebilir. Kış lastiğinin zorunlu olduğu dönemde, kış lastiklerinde Ç (M+S) veya ü. tepeli dağ içinde kar tanesi (3PMSF) sembolü veya her ikisi bulunmalıdır. Kaplama lastiklerin, omuzlarında (M+S) sembolü taşısalar dahi, diş derinliği ve deseni kış lastikleri ile uyumlu olmalıdır. Kış lastiklerinin diş derinliği kamyon, traktör ve otobüslerde en az 4mm, hafif kamyon, van ve otomobillerde en az 1,6 mm olmalıdır.

Binek araçlarda kış lastiği zorunlu mudur?

Şehirlerarası kara yollarında yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan taşıtlarda 1 Aralık 2019-1 Nisan 2020 tarihleri arasında kış lastiği kullanma zorunluluğuna uyulup uyulmadığı denetlenecek. 1 Aralık 2019 tarihi itibariyle takılacak ve 2020 yılında da devam edecek olan kış lastiği uygulaması, Şehirlerarası kara yollarında yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan taşıtlarda 1 Nisan 2020 tarihine kadar devam edecek. Resmi Gazete'de kış lastiği zorunluluğuna yönelik verilen bilgilere göre, Kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin; kamyonet, minibüs ve otomobillerin tüm lastiklerinin; ayrıca seyir esnasında değiştirilmek zorunda kalınan lastiklerin yerine takılacak lastiklerin kış lastiği olması zorunludur.

Neden kar zinciri kullanmalısınız?

Kış mevsiminde özellikle kar yağışının yoğun olarak görüldüğü bölgelerde ise kar zinciri bulundurmak hem önemli hem de yasal zorunluluktur. Kar zinciri sadece yoğun kar yağışının olduğu dönemlerde değil yolda donma, buzlanma yaşandığında ve özellikle bu tarz durumlarda yokuş aşağı (ya da yukarı) gidilmesi gereken durumlarda da kullanılması hem aracın hem de diğer araçların güvenliği için son derece önemlidir. Kar lastiği her ne kadar kaygan zeminlerde ve karlı havalarda özellikle virajlarda savrulmanıza ve kayarak aracın hakimiyetini kaybetmenize mani olsa da tek başına yeterli değildir. Kar yüksekliğinin arttığı durumlarda, kaygan zeminlerde yokuş aşağı/yukarı gidilmesi gereken durumlarda kış lastiği kullanılması zorunludur. (Unutulmaması gereken bir nokta da şudur; yasal olarak araçta kar zincirinin bulunması veya kullanılması, sürücüleri kış lastiği kullanma yükümlülüğünden kurtarmaz. Ayrıca sadece buzda kullanılabilen çivili lastikler kış lastiklerinin yerine geçebilir. Diş derinliği sırt merkezinden ölçülmelidir.)

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu uyarınca araçlarda bazı belge ve malzemelerin bulundurulması zorunludur. Sürücünün ve aracın trafikteki güvenliği açısından önem taşıyan bu evrak ve eşyalardan birinin bile eksik olması durumunda 92 TL ceza kesilir ve sürücü belgesine 10 ceza puanı eklenir.

Otomobillerde Bulunması Gereken Belgeler

  1. Araç Ruhsatı (Tescil Belgesi veya Trafik Belgesi)
  2. Sürücü Belgesi (Ehliyet)
  3. Egzoz Pulu
  4. Kasko Belgeleri
  5. Zorunlu Trafik Sigortası Poliçesi

Otomobillerde Bulunması Gereken Malzemeler

  1. İlk Yardım Çantası (Çantanın içerisinde 1 kutu gazlı bez, 2 adet büyük sargı bezi, 3 adet üçgen sargı bezi, 1 adet suni solunum maskesi, 1 paket hidrofil pamuk, 1 adet flaster, 10 adet çengelli iğne, makas, 10 adet yara bandı, 2 çift tıbbi eldiven, 1 adet turnike, 1 adet elastik bandaj, 1 adet alüminyum yanık örtüsü, kalem, el feneri, not defteri, düdük, cımbız, malzeme listesi ve ilk yardım el kitabı bulunmalıdır)
  2. Yangın Söndürücü (1kg’lık)
  3. Üçgen Reflektör (2 adet)
  4. Zincir ve Çekme Halatı:
  5. Stepne, Kriko, Bijon Anahtarı, Seyyar Lamba
  6. İç Lamba (Yolcu taşıyan araçlarda beyaz renkte, aracın içini aydınlatacak biçimde)

Araçların yolda kalmasının en büyük nedenlerinden biri; aküler!

Araçların sıklıkla yolda kalmasının nedenlerinden bir tanesi de akülerdir. Aküler özellikle soğuk havalarda, voltaj gücünü önemli oranda yitirir. Bu nedenle kış mevsiminde aracı çalıştırırken, özellikle sabah soğuğunda marş basmada sıkıntı yaşanabilir. Özellikle soğuk havalarda sorunsuzca marş basma performansı doğrudan akü ile ilgilidir. Özellikle kış mevsiminde uzun yola çıkmadan önce yolda kalmamak için mutlaka aracınızın akü voltajını ve akünün su seviyesini kontrol etmelisiniz. Eğer akünüz yaşlıysa ve daha önce benzer şekilde birkaç kez şarj etmek zorunda kaldıysanız yenisi ile değiştirmenizi öneririz.

Akü bakımı nasıl yapılır?

Akülerin 6 ayda bir periyodik olarak bakımlarının yapılması önerilmektedir. Otomobilinizde kapalı sistem ve start-stop özellikli, yani ağır bakım gerektirmeyen bir akü çeşidi kullanılıyorsa periyodik olarak sadece kutup başı temizliğini ve voltaj kontrolünü yapmanız yeterli. Ancak, akünün dışında akünün ömrünü etkileyen başka parçalar ve unsurlar da var. Marş motoru, şarj dinamosu ve elektrik ölçümleri veya kontrolleri de gerekli görüldüğü taktirde yapılmalıdır. Eğer akünüz açık sistemse akü hücrelerindeki elektrolit, yani asit+saf su seviyelerini de kontrol etmelisiniz. Seviyeler düşük ise hücrelere saf su ilavesi yapabilirsiniz.

Diğer yapılması gerekenler

Kış mevsiminde en sık görülen bir diğer konu ise radyatör suyunun donmasıdır. Sıcaklığın düşük olduğu dönemlerde radyatör suyunun donmaması için yapılması gereken şey antifiriz kullanmaktır. Sıcaklıklar düşmeden aracınızın antifiriz oranını kontrol etmeyi unutmayın.

Aracınızın farlarının çalışıp çalışmaması da güvenli sürüş için son derece önemlidir. Kış mevsiminde havanın erken kararmasının yanında yaşanan yoğun sis gibi durumlarda farınızın çalışmaması ya da farlarınızdaki yanmayan ampullerin olması güvenli araç sürüşünü tehlikeye atacaktır. Bu yüzden farlar kontrol edilerek eğer çalışmayan ampul varsa mutlaka değiştirilmelidir.

Karlı ya da buzlu yollarda ihtiyacınız olan en önemli şeylerden biri diğeri de sorunsuz çalışan fren sistemidir. Bu sebeple kış mevsiminden önce fren hidroliği ve fren balataları mutlaka kontrol edilmeli, gerekirse yenilenmelidir.

Araç kaloriferleriniz sorunsuz çalışıyor mu?

Camlarda yaşanan buğulanma ya da sıcaklığın aşırı düştüğü durumlarda araç kaloriferlerinizin sorunsuz çalışıyor olması hem sizin hem de aracınızın sağlığı için önemlidir. Isıtma sisteminde bir arıza olmaması mutlaka kontrol edilmelidir.

Buji ve egzoz temizliği de güvenli sürüş için önemli konulardan bir tanesidir. Özellikle camlarınız kapalı olarak seyahat ettiğiniz kış aylarında yaşanabilecek karbonmonoksit sızıntıları kötü sonuçlar doğurabilir.

Silecek lastikleri hayatınızı kurtarabilir

Silecek lastiklerinizin yeni ve silecek suyunuzun yeterli olması da kış mevsiminde araç kullananların mutlaka dikkat etmesi gereken konuların başında gelmektedir. Yoğun kar yağışı altında ya da yağmurda silecekler hayatınızı kurtaracaktır. Seyir halinde camınıza sıçrayabilecek çamur görüşünüzü etkileyeceği için silecek suyu ve silecekler devreye girerek sağlıklı bir sürüş için büyük katkı sağlayacaktır.

Elbette yukarıda belirtilen tüm maddeler güvenli bir sürüş için ihtiyacınız olan şeyleri kapsasa da gerektiği durumlarda hızınızı düşürmek, araba kullanırken büyük vitesleri tercih etmek, sert ve lüzumsuz frenlerden kaçınmak, araç takip mesafesine dikkat etmek, sürücünün direksiyon başında dikkatli ve sakin olması da kış şartlarında sorunsuz araç kullanmanıza yardımcı olacaktır.

Gelelim en önemli noktaya; kasko. Yukarıda belirtilen tüm önlemleri aldıktan sonra aracınıza mutlaka kasko yaptırmalısınız. Aracınızı hem trafikteki risklerden hem de çevresel risklerden korumak için zorunlu trafik sigortası ve kasko yaptırmalısınız. Trafik sigortası yasal olarak zorunlu olduğundan mutlaka yaptırılmalı ve trafik sigortası olmadan trafiğe çıkılmamalıdır. Araç kasko sigortası ise isteğe bağlı olarak yapılmaktadır fakat aracınız çalındığında ya da kaza geçirdiğinde yerine aynısını koyabilecek ekonomik gücünüz yoksa mutlaka kasko yaptırmalısınız.

AXA Kasko Sigortası ile hem aracınız hem siz güvendesiniz

Kasko sigortasında en önemli noktalardan biri sigortanın kapsamıdır. AXA Sigorta’da farklı beklentilere yönelik sunduğu kasko sigorta paketleri ile aracınızı koruma altına alıyor. Aracınızın hasara uğraması ya da çalınması halinde geçerli olan AXA Maximum Kasko Sigortası aracınızı oluşacak hasarlara karşı koruma altına alır.

Maximum Kasko Sigortası ile aracınız;

  1. Çarpma, Çarpışma
  2. Yangın
  3. Hırsızlık
  4. Doğal Afetler
  5. Grev, lokavt, halk hareketleri, kargaşalık, kötü niyetli hareketler ve terör
  6. Hayvanların araca vereceği zararlara karşı teminat altındadır.

Üstelik AXA Maximum Kasko Sigortası, yol kenarında onarım hizmetlerinden restoran ve otel rezervasyonlarına kadar pek çok asistans hizmetleri sunmaktadır. Maximum Kasko Sigortası asistans hizmetleri ve şartları için tıklayınız.

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim
Destek İkonu