Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

Evdeyken Ev İşlerini Düzenleme Rehberi

04.05.2019 / Son Güncelleme: 04.04.2022

Evdeki her odaya özel temizlik önerilerini dikkate almalı ve sorunlarınıza özel çözümler üretmelisiniz. Öncelikle evde rutin temizlik önerilerini, ardından spesifik sorunlara özel tüyoları yazıda bulabilirsiniz.

Ev İşlerini Planlamak

Temizlik yapmak için bir planınız olmalıdır. Temizliğini yapacağınız odayı yukarıdan aşağıya doğru temizlemelisiniz. Buna göre evin tüm odaları için plan yapabilirsiniz. Odada önce tavan ile duvar aralığında örümcek ağları varsa temizlemeli, camları silmeli, mobilya ve koltukları temizlemeli, en son zemini süpürmeli ve silmelisiniz. Böylelikle yukarıdan aşağı uçuşacak tozları tamamen temizleyebilir, kirlenmeyi de geciktirebilirsiniz. Bazı temizlik ürünlerinin yüzeylerde beklemesi gerekebilir. Kireçli ve yağlı yüzeylerde temizleyicileri bırakmanız gerektiği için temizliğe başlamadan önce ürünleri sıkabilir, diğer odaları temizlerken onların kendi kendine çözüldüğüne şahit olabilirsiniz. Böylece, kireçli ve yağlı yüzeylerin temizliği için vakit kaybetmezsiniz. Benzer şekilde tüllerin yıkanması da uzun sürdüğünden bir yandan çamaşır makinesi de çalıştırmak doğru seçimdir. Ev işlerini doğru planla yaptığınızda hem emekten hem de zamandan tasarruf edebilirsiniz.

Daha Uzun Süre Temizlik Etkisi

Evinizde yarattığınız temiz ortamın daha uzun süre kalmasını sağlayacak tüyolar sizlerle:

  • Ev temizliğinde yüzeylerin toz tutmasını geciktirecek silikonlu temizleyiciler kullanabilirsiniz.
  • Süpürmek için kullandığınız elektrikli süpürgenin hepa filtre sahibi olmasına dikkat etmelisiniz. Böylelikle süpürdüğünüz tozların yeniden havaya saçılmasına mani olabilirsiniz.
  • Evinizde evcil hayvanlar varsa onları her gün taramalısınız.
  • Hava temizleyici, hepa filtreli cihazlardan alarak tozların hapsedilmesine ve havanın temizlenmesine yardımcı olabilirsiniz.
  • Kumaşlar tozları toplamaya meyillidir. Daha kolay temizlenebilen deri gibi ürünlerden üretilen koltuklar alabilirsiniz veya koltuklarınızın, sandalyelerinizin üzerinde kılıf kullanabilir, kılıfları düzenli olarak yıkayabilirsiniz.
  • Yatakta nevresim üstüne yatak örtüsü kullanmayı alışkanlık edinmelisiniz. Örtüyü sık sık yıkayarak daha hijyenik bir yatağa sahip olabilirsiniz.
  • El süpürgesi gibi sürekli elinizin altında olacak yardımcı araçlarla anında tozlara, kirlere, dökülen kırıntılara müdahale edebilirsiniz.
  • Sifonun su haznesine veya klozet içine temizliğe yardımcı olan ürünlerden ekleyebilirsiniz.
  • Eve ayakkabılarla girmemek, ev camlarında sineklik kullanmak da evin temiz kalmasına yardımcı olur. Eve girerken yanınızda getirdiğiniz valizleri ve çantaları temizleyerek içeri almalı, kirli tekerlekleri yere değdirmemelisiniz.

Hijyen Yaratacak Seçimler

Evinizde temizlik maalesef hijyenle aynı anlama gelmez. Bir evin hijyenik olabilmesi için özel ürünler kullanılması gerekir. Banyo ve mutfak gibi nemli yüzeyler bakterilerin üremesi için ideal ortamı oluşturur. Bu alanlarda dezenfektan ürünler kullanmalısınız. Böylelikle bakteri, virüs ve mikropları arındırabilir, hijyen yaratabilirsiniz. Banyo ve mutfakta çamaşır suyu kullanarak hijyen etkisi oluşturabilirsiniz. Evdeki tüm ışık anahtarlarını, düzenli olarak dokunduğunuz kapı kollarını gün aşırı çamaşır suyu veya anti bakteriyel sıvı ile silmelisiniz. Tuvalet, lavabo ve duş alanlarını her gün çamaşır suyuyla silmeli, özellikle muslukları her kullanım sonrası dezenfekte ederek temizlemelisiniz. Evdeki zeminleri temizlerken çamaşır suyunu yer silmek için hazırladığınız kovaya eklemeyi unutmamalısınız, böylelikle yüzeylere tutunan mikropların ölmesini sağlayabilirsiniz. 5 litre suya 50 ml çamaşır suyu eklemeniz yeterlidir. Dilerseniz beyaz sirke ve karbonat gibi doğal dezenfektan ürünlerden faydalanabilirsiniz. Böylece temiz alanlara hijyen getirebilirsiniz.

Kokulara Savaş Açmak

Ev ne kadar temiz olursa olsun, koku için özel önlemler alınmadıkça kötü bir esinti sürekli duyulabilir. Temizlik hissini artırmak için kötü kokularla baş etmelisiniz. Evde koku genellikle giderden, bulaşıklardan ve çöpten yayılır. Ev giderini düzenli olarak açmayı unutmamalısınız. Bunun için toz lavabo açıcılardan faydalanabilir, giderlere sıkılan sprey parfümlerden alabilirsiniz. Bulaşıklar kötü koku yaratıyorsa, biriktirmemeye özel göstermeli, bulaşık makinesine tablet kokulardan takmayı unutmamalısınız. Evde banyoda ve mutfakta bulunan çöpleri her gün, bekletmeden atmalı ve çöp kovalarını haftada bir derinlemesine yıkamalısınız. Evde rutubet varsa bu da kötü koku oluşturabilir, evi düzenli olarak havalandırmalı ve rutubete karşı nem emici kum torbalarından evinize yerleştirmelisiniz. Tüm bu detaylara dikkat ettiğinizde evinizin daha temiz koktuğunu göreceksiniz.

Evde Düzen Sağlayacak İpuçları

Eviniz temiz olsa da bazen eşya kalabalığı düzensiz görünüm oluşturabilir. Düzensiz evler daha çok tozlanır ve pis görünür. Ev düzeni için açık raflar yerine kapaklı dolaplar tercih etmeli, organizer dolap düzenleyicilerden yardım almalısınız. Fazla çamaşır ve tekstil ürünlerini vakumlu poşetlerde saklayarak yerden tasarruf edebilirsiniz. Hurçlar ve dolap düzenleyiciler sayesinde eşyaların karışmadan, düzen içinde olması sağlanabilir. Dünyada popüler olan düzen metotları mevcuttur. Örneğin Marie Kondo metodu ile kıyafetlerinizi katlamayı öğrenebilir, daha az alana daha çok kıyafet sığdırabilirsiniz.

Temizliğe Hız Kazandırmak

  • Temizliğe hız kazandırmak için elektronik cihazlardan faydalanabilirsiniz. Evde en çok vakit alan işlerden biri de çamaşır asmak ve toplamaktır. Çamaşırlarınızı kurutma makinesine atarak kurutabilir, çamaşır işinde zamandan tasarruf edebilirsiniz.
  • Ev temizliği için cihaz seçerken motor gücüne, temizlik süresine dikkat etmelisiniz. Hem halıda hem de sert yüzeylerde kullanılabilen güçlü elektrik süpürgeleri temizlik esnasında sizlere hız kazandırabilir.
  • Temizlik esnasında yüzeylerde kalan havlar, kurulama için sizleri oyalayabilir. Bu nedenle hav bırakmayan mikrofiber bezleri kullanabilir ve temizliğe hız kazandırabilirsiniz.
  • Çamaşırları yıkarken beyazları ve renklileri ayırmak, çamaşırların birikmesini beklemek zaman kaybı oluşturabilir. Çamaşırların beraber yıkansa dahi, renklerinin karışmasını önleyen mendillerden kullanabilirsiniz. Böylelikle renkleri ayırmanız gerekmez.
  • Temizliğe hız kazandırmak için tek kullanımlık ürünlerden yardım alabilirsiniz. Sürekli bez kullanıp bir de onları temizlemek için zaman harcadığınızda vakit kaybedebilirsiniz. Bunun yerine tek kullanımlık plastik eldivenler, kağıt havlular elinizin altında olduğunda hızla kirlenen yüzeyleri temizleyebilirsiniz.

Hızlı temizlik için birçok ürünü aynı anda, karıştırarak temizlemek isteyebilirsiniz. Ancak temizlik ürünlerini ne olursa olsun, asla birbirine karıştırmamalısınız.

Her Gün Temizlik Kuralı

15 günde bir derinlemesine temizlik yapmak yerine her gün ufak ufak işler yaparak evin daha az dipten temizliğe ihtiyaç duymasını sağlayabilirsiniz. Evi çok kirlenmeden temizleyerek vakit kazanabilirsiniz. Her gün 20 dakikanızı ev toplamaya ve temizlemeye ayırabilirsiniz. Her gün aynı saatlerde yapacağınız küçük temizlikleri günün bir parçası olarak görmelisiniz. Size temizliği hatırlatacak bir rutin oluşturabilirsiniz. Bir odadan diğerine giderken, oraya götüreceğiniz bir şey varsa almayı alışkanlık haline getirmeniz de mümkündür. Tek tek, ufak ufak yaptığınız işlerle evin nasıl hızla toparlandığına şaşırabilirsiniz. Etrafta hızla toparlanmanızı sağlayacak kutular bulundurmanız size yardım edebilir. Örneğin çocuğunuzun oyuncaklarını her an odasına götürmeniz zor olabilir ancak salonda bir oyuncak kutusu bulundurarak onun içine atabilir, gün sonunda oyuncakları çocuk odasına taşıyabilirsiniz.

Eviniz Güvende mi?

Eviniz temiz, düzenli ve hijyenik peki yeterince güvenli mi? AXA evim sigortası ile yaşam alanlarınızı ve eşyalarınızı güvence altına alabilirsiniz. Yangından sele, su baskınından hırsızlığa, hatta taşıt çarpmasına kadar farklı hasarlara karşı teminat oluşturabilirsiniz. Asistan hizmetini de kapsayan sigorta sayesinde zor durumlarda, evinizde olumsuz bir olay yaşandığında hayatınızı kolaylaştıracak servislere ulaşabilirsiniz. Her türlü soru ve sorunda 7 gün 24 saat destek alabileceğiniz AXA evim sigortası'na hemen başvurabilirsiniz.

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim
Destek İkonu