Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

Yaz Tatili Boyunca Çocuklarımızı Nasıl Aktif Tutabiliriz?

17.06.2022 / Son Güncelleme: 26.03.2024

Yazın ilk haftaları geldi. Herkes sıcak ve güneşli havalarda dışarıda biraz zaman geçirerek kapalı alanların boğucu atmosferinden kurtulmaya çalışıyor. Bu zamanlarda, aniden karar alıp akşam yürüyüşü için kendinizi ve ailenizi dışarı çıkarmak zor değil. Ancak yazın sıcak ve nemli  havası etkisini göstermeye başladığında, kendinizi ve ailenizi aktif olmak için motive etmek de hiç kolay değil.

Özellikle çocuklarınıza aktif bir yaşam tarzının önemini aşılamak için yaz ayları önemli fırsatları içinde barındırıyor. Onlara fiziksel aktivite alışkanlıkları kazandırmaya ne kadar erken yaşta başlarsanız, yaşamları boyunca aktif kalmaya ve sağlıklı alışkanlıklar edinmeye devam etmeleri o kadar olası olacak. Çocukluktan itibaren kazanılan hareket etmeme alışkanlıkları ise, diyabet,  yüksek tansiyon, kolesterol gibi sorunlara erken yaştan itibaren sahip olmalarına neden olabilir. Bu sebeple özellikle okulların kapalı olmasından dolayı çocukların aileyle geçirdiği vakitlerin arttığı yaz ayları, onlara fiziksel aktivite alışkanlıkları kazandırmak için kritik bir öneme sahip.

Elbette tabletler, cep telefonları ve televizyon ekranları gibi cezbedici şeylerle rekabet ederken, çocukları hareket etmeye teşvik etmek zordur. Bunu aklımızda tutarak, yaz aylarında çocuklar için aktif olmanın avantajlarını bilmek bu uğraşınızda motivasyonunuzu güçlendirecktir.

Yaz aylarında aktif olmanın faydaları nelerdir?

 En başta çocukları erken yaşta başlayan obezite hastalığından korur. Bununla birlikte düzenli fiziksel aktivite, gelecekteki sağlık sorunlarını engellemeye yardımcı olur. 
 Açık havada yapılan aktiviteler, kemik gelişimi ve ruh hali açısından önemli olan D vitamininin alınmasını sağlar. 
 Güneş ışığı göz sağlığına katkı sağlar. Günde en az iki saat açık havada geçirmek, miyopluk riskini azaltabilir.
 Aktif kalmak, çocukların daha mutlu hissetmesini sağlar. Fiziksel aktivite, çocukların kendilerini iyi ve mutlu hissetmelerini sağlayan endorfin hormonunun bol miktarda salgılanmasını sağlar.
 Tüm bu fiziksel faydalarının yanında çocukların akademik performansını geliştirmelerine de katkı sağlar. Spor ve hareketin bilişsel yapısı, zihinsel işlevleri ve sosyal gelişimi iyileştirir. Ayrıca güçlü bir üst gövdeye sahip olmak, baş ve boynun dik kalmasına yardımcı olarak,  gözlerin ve görsel sistemin bilgiyi daha etkili bir şekilde işlemesini sağlar.

Yurtdışı Seyahat Sigortası

Peki yaz tatilinde çocukların aktif kalmalarını nasıl sağlayabilirsiniz?

Öncelikle işe ve ev ile ilgili günlük sorumluluklara mümkün olduğunca mola verebilir ve bu zamanları ailenizle geçirebilirsiniz. Genellikle çoğu ebeveyn, ailesine verdiği sözleri yerine getirmek ve çocuklarıyla zaman geçirmek için yaz tatillerinde birer sihirbaza dönüşebilir.

Başarı için Plan Yapın

Küçük bir planlama ile fiziksel aktivite, her günün alışılmış ve yapılandırılmış bir parçası haline gelebilir. Bunun için çocuklarınızla oturup bir dilek listesi oluşturabilirsiniz. Bu listeye tatilde yapmak istediklerinizi yazın (parkta piknik yapmak, kamp yapmak vs)  ve sonra listedeki her maddeye uyduğunuzdan emin olmak için bir program yapın. Listeden bazı maddeleri işaretlemek, çocuklarla kaliteli zaman geçirmenizi sağlar ve çalışmanız gerektiği zamanlarda suçluluk duygunuzu azaltır.

Yaptığınız Programa Sadık Olun

Çocukların gün boyunca aktif kalmalarını sağlamak için günlük bir program yapılmasını öneriyoruz. Gün içi aktiviteleri planlarken, muhtemelen telefon, tablet, bilgisayar gibi aletlerin karşısına çocuğunuzu oturtmanız nispeten daha kolay olacaktır. Bu kısa bir süre için sorun değil ancak gün boyu devam ettiğinde sorun olmaya başlıyor. 

Çocuklarınızın sağlıklı bir dengeye sahip olmasını sağlamanın bir yolu, okulda olduğu gibi aynı türden bir rutin oluşturmaya çalışmak olabilir. Gününüzü yapılandırmak çocuklara tutarlılık verir ve ayrıca üzerinizdeki baskıyı azaltarak daha keyifli bir süreç haline getirir.

Eğlenceli Hale Getirin

Fiziksel aktiviteyi eğlenceli hale getirmek, çocuğunuzu motive etmenin önemli bir parçasıdır. Aktif kalmanın birçok yolu var ve yaz tatilleri, farklı aktiviteleri denemek için harika bir fırsat sunar.
Konu fiziksel aktivite olduğunda, yaptığınız aktivitenin illa sportif performansa dönüşmesine gerek  yoktur. Onların zevk aldığı bir şeyi yapıyorsanız, önemli olan budur.

Ayrıca çocuklar arkadaşlarının yaptığı bir şeyi yapmayı tercih ederler. Bu yüzden onları aktif kalmak için motive etmenin başka bir yolu da, onları benzer yaştaki çocuklarla oynayabileceği spor fırsatlarına yönlendirmektir. Yerel yönetimlerin veya spor kulüplerinin açtığı yaz okulları bunun için idealdir.

İlgilerini Uyandırın

Çocukları koltuktan kaldırmak zorsa, sosyal medyada yayınlanan bazı eğlenceli ve eğitici programlar bunu yapmanıza yardımcı olabilir. Videolarla desteklenecek bir girişim, en hareketsiz çocukları bile katılmaya teşvik edebilir.

Bu tavsiyelerimizle birlikte yapacağınız aktivitelerin ne kadar çok olduğuna siz bile inanamayacaksınız. Biz de ailenizi sağlıklı ve aktif tutmak için bu yaz deneyebileceğiniz birkaç öneriyi sizler için sıralıyoruz;

 Yazın en güzel yanlarından biri elbette tatiller. Muhtemelen, mahallenizdeki oyun alanları veya apartmanın bahçesi ailenizi dışarı çıkmaya ikna etmek için yeterli olmayacak. Bunun yerine, daha önce gitmediğiniz bir yürüyüş parkuruna veya bir tabiat parkına gezi planlayın. Kampa gidin, doğayı keşfetmek için keşif turuna çıkın, ya da öğle yemeğini doğada piknik yaparak yiyin. 
 Çocuğunuza çevreyi koruma alışkanlığı kazandırmak için, eski kavanozlar, kahve bardakları veya plastik şişelerden saksı yapın ve tohumlar ekerek bitkilerin gelişimini beraber gözlemleyin.
 Yeni yerler keşfedin. Doğa yürüyüşüne çıkmak, müze veya sergilere gitmek gibi aktiviteler çocuğunuzun yeni kültürler ve yaşam tarzlarını tanımasını sağlayacaktır.
 Yeni bir takım sporuna katılın. Hem siz formda kalın hem de çocuğunuzun başka insanlarla bağlantı kurmasını sağlayın.
 Koleksiyon başlatın. Nesne toplama ile arama, bulma, araştırma, sıralama, depolama, sergileme gibi birçok beceriyi bir arada öğrenin.
 Günlük tutmayı teşvik edin. Çocuklarını duygularını ve fikirlerini kelimeler ve çizimler ile ifade etmeleri en iyi yolu günlük tutmaktır.
 Farklı kitap türlerini okumayı deneyin. Çocuğunuz hikaye anlatmak veya okumakla ilgileniyorsa, birlikte farklı türlerdeki kitapları yüksek sesle okuyabilirsiniz.
 Birlikte karmaşık sanat eserleri yaratın. Çocukları farklı şekiller, tasarım öğeleri, renk kombinasyonları, desenler vb. ile tanıştırın ve etkileyici eserleri çerçeveletip duvarlarına bir hatıra olarak asmaları için destek olun.
 Posterlerle farkındalık yaratın. Örneğin birlikte geri dönüşüme yönelik temel bilgileri öğrenerek poster ve atıklarınızı ayrıştırmak için geri dönüşüm köşesi yapabilirsiniz.

Bunlar, yaz tatilinde çocuklarınızı meşgul etmenin bazı yolları. Bu etkinliklerle sadece sürekli öğrenmeyi teşvik etmekle kalmaz, aynı zamanda miniklerinizle tonlarca mutlu yaz hatırası da yaratabilirsiniz. İyi ve aktif bir yaz tatili dileriz!

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim
Destek İkonu