Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

Yangın Sigortası Şartları Nelerdir? Zorunlu Mudur?

04.10.2023 / Son Güncelleme: 04.10.2023

Yangın, ne yazık ki beklenmedik anlarda yaşamımıza dahil olan ve hem maddi hem de manevi düzeyde bedeller ödeten bir afettir. Yangından sonra oluşan tablo, ev ve iş yerlerinde onarılması güç hasarlar bırakabilir. Kişiler ya da işletmeler, yangın risklerine karşı çeşitli tedbirler almak durumundadır. Yangın sigortası, böyle riskli durumlar karşısında hasarı minimize eder ve sigortalıya maddi açıdan önemli bir güvence sağlar.

Yangın Sigortası Nedir?

Yangın sigortası temel olarak; ev ya da iş yerleri gibi günlük yaşamda çok sık kullanılan mekânlarda farklı gerekçelerle çıkabilecek yangınlara karşı fiziki hasarları karşılayan sigorta türünü ifade eder. Bu sigortanın genel şartları, büyük oranda doğrudan yangın sonucunda ortaya çıkan hasarları kapar. Yangın sigortası; kendiliğinden oluşacak bu yangınlarda, yıldırım düşmesi ya da infilak gibi durumlarda maddi hasarı karşılar. Özel ve ticari amaçla kullanılan binalara, yerleşim alanlarına yangın sigortası yaptırılabilir. 
Yangın ve infilak sonucunda oluşan buhar, duman veya hararetten etkilenen mallarda oluşan zararları da yangın sigortası karşılar. Aile bireylerinin, ilgili alanda birlikte yaşayan kişilerin ya da iş yerlerinde çalışanların malları da poliçede belirtilen ve kabul edilen şartlara göre sigorta kapsamında değerlendirilebilir.

Yangın Sigortası Şartları Nelerdir?

Yangın sigortası, direkt yangından kaynaklı olan taşınır ve taşınmaz mallardaki zararların karşılanması açısından önemli bir güvencedir. Türkiye Sigorta Birliği, sigortalının ve sigortacının yerine getirmesi gereken şartlar ile ilgili düzenlemeler getirmiştir. Yani genel şartlar, yangın sigortası poliçelerinde standart biçimde oluşturulmuştur. Genel şartların dışında kalan ek şartlara, sigortalı ve sigorta şirketi karar verebilir. Eğer yangın sigortasında aksi bir sözleşme yok ise binanın içi ve dışındaki eklentiler de yangın sigortası kapsamına dahildir.

Yangın sigortasının genel şartlarına dahil olan konular arasında; sigortanın kapsamı, hasar ve tazminat, klozlar ve çeşitli hükümler bulunur. Yangın sigortası şartları, poliçenin uzun vadede genel ve özel koşullarını belirlemek içindir. Bu şartlarla amaçlanan, sigorta şirketi ve sigortalının hakları ve yükümlülüklerini net şekilde belirtmektir. Yangın sigortası şirketinin ödemekle yükümlü olduğu teminatlar da yangın sigortası şartlarında belirtilir.

Yangın Sigortası Teminatları Nelerdir?

Yangın sigortası teminatı olan ana başlıklar; yangın, yıldırım ve infilak gibi özel durumlardır. Bunlara ilave olarak ek teminatlar söz konusu olabilir. Yangın sigortasının dahilinde olan eklentiler kömürlük, garaj, su deposu ya da bahçıvan evi gibi alandır. Ayrıca binanın içinde ve üzerinde bulunan tesisat, asansör, anten, yıldırımlık da yangın sigortasının kapsamındadır. Bununla beraber binanın temeli ve istinat duvarı da yangın sigortasının kapsamına alınır. 

Ek teminatlar ile yangın sigortasının genel şartlarına grev ve lokavt hareketleri, terör, deprem, yanardağ patlamaları, araç ve uçak çarpması, su baskını, fırtına gibi seçenekler de dahil edilebilir. Ayrıca dahili su, enkaz kaldırma masrafları, kira kaybı ya da geçici ikamet masrafları da yangın sigortası teminatlarına ek olarak yer alabilir. Ek teminatlar kapsamında yangın sigortasının sınırları genişlediğinden sigorta prim ücretleri artış gösterir. Sigorta şirketleri, yangın sonrasında sigortalı ile belirlediği şartlardaki teminatların tazminatını öder.

Hangi Durumlarda Yangın Sigortası Geçersiz Olur?

Yangın sigortası, sigortalının mülk ve varlıklarında yangın esnasında oluşabilecek zararları karşılamaya odaklıdır. Fakat bu sigorta kapsamında sunulan teminatlar belli başlı özel durumları ya da olayları kapsamına dahil etmeyebilir. Kapsam dışında kalan durumların başında ihmal ya da bilinçli şekilde çıkarılmış yangınlardan söz etmek mümkündür.

Sigorta şirketleri, büyük ölçüde sigortalı olan kişinin bizzat kendi ihmalinden kaynaklanan ya da kasıtlı fiillerinden dolayı oluşmuş yangınlar için bir aksiyon almaz. Örneğin sigortalı olan kişi, yangın riskine önemli oranda olanak yaratacak biçimde mülkünü bakımsız şekilde bırakmışsa ya da yangının bilinçli bir şekilde çıkmasına zemin hazırladıysa bu noktada tazminat talepleri genellikle olumsuz sonuçlanır. Bu temel durum haricinde; bazı nükleer riskler, doğal afetler, inşaat ya da tadilat çalışmaları kapsam dışında tutulabilir.

Yangını Bildirmek için Gerekli Belgeler

Yangın sigortasının teminatı altında olan bir yangından sonra ilk olarak sigorta şirketine haber verilmelidir. Sigorta şirketinden gelen ekspertiz, olay yerini inceleyerek hasar miktarını belirler. Yangın sigortası olan kişiler, olayın gerçekleştiği yerdeki eşyaların yerlerini mümkün surette değiştirmemelidir. Aynı zamanda 5 iş günü içerisinde bildirimin yapılması gerekir. Tahmini hasar, yazılı bir biçimde sunulurken eşyalar için ayrı bir sigorta varsa bu durum da bildirilmelidir. 

Yangını bildirmek için gerekli evrakların başında sigorta poliçesi bulunur. Yangında hasar gören eşyaların faturası ve fotoğrafları, zararın belirtildiği talep yazısı da gerekli belgelerdendir. Bunların yanında yangın ile ilgili itfaiye raporu, polis veya jandarma raporu, cumhuriyet savcılığından alınan iddianame veya takipsizlik kararının aslı da mutlaka bulunmalıdır. Eğer yangının gerçekleştiği yerin sahibiyseniz tapu, kiracıysanız kira kontratı gerekli belgeler arasındadır. Yangının çıktığı yer, iş yeri ise vergi levhanızı da belgeler arasına eklemelisiniz.

Tüm bunların yanı sıra eğer fırtına sebebi ile zarar gördüyseniz beyan yazısı ve meteoroloji raporunu da belgelerinizin arasında bulundurmalısınız.

Yangın Sigortası Ev ve İş Yerleri için Zorunlu mu?

Yangın sigortası, isteğe bağlı bir sigorta türüdür ancak zorunlu değildir. Yalnızca bazı bankalar konut kredisi verdiklerinde konut ve yangın sigortası talep edebilmektedir. Mal varlığını yangına karşı güvence altına almak isteyen kişiler ya da kurumlar, Yangın sigortasından yararlanmaktadır. 

Ev yangınlarının önüne geçmek adına alınması gereken temel önlemler ile ilgili bilgi almak için blog yazımızdan faydalanabilirsiniz. 

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim
Destek İkonu