Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

Vizesiz Ülkeler Listesi

21.10.2022 / Son Güncelleme: 23.08.2023

Seyahat etmek ister turistik ister iş amaçlı olsun herkesin başka ülkeleri ziyaret edip farklı kültürleri keşfetmesine olanak sağlayan bir aktivitedir. Fakat yurt dışı seyahatleri öncesinde yapılması gereken pasaport ve vize gibi bürokratik işlemler oldukça meşakkatli olabilir. Günümüzde dünya genelinde insan sirkülasyonunun çok artması nedeniyle bazı ülkeler sınırlarından girişlerde daha sıkı tedbirler ve kontroller uygulayabilmektedir. Bununla birlikte Türk vatandaşlarının vizeye ve hatta pasaporta dahi ihtiyaç duymadan gidebilecekleri bazı yabancı ülkeler de vardır. Siz de “Vizesiz hangi ülkelere gidilir?” diye merak ediyorsanız vizesiz ülkeler hakkında detayları bu yazımızda bulabilirsiniz.

Vizesiz Gidilen Ülkeler

Türkiye’den vizesiz gidilen ülkeler, sınır kapılarında pasaport kontrolü yapıyor olmakla birlikte ülkeye giriş için herhangi bir vize talebinde bulunmazlar. Vizesiz ülkeler listesi içinde yer alan bu noktalara yalnızca pasaportunuzu yanınıza alarak seyahat edebilirsiniz. Ayrıca seyahatiniz öncesinde Yurt Dışı Seyahat Sağlık Sigortası yaptırarak da herhangi bir acil sağlık durumuna karşı kendinizi güvenceye alabilirsiniz.

Vizesiz Avrupa Ülkeleri

Avrupa’da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından vize istemeyen ülkeler listesinde genel olarak Balkan ülkeleri yer alır. Kuzey Makedonya, Belarus, Bosna Hersek, Sırbistan, Karadağ, Arnavutluk, Moldova ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne Türk vatandaşları vizesiz giriş yapabilirler. 

Vizesiz Balkan Ülkeleri

Avrupa’nın Balkanlar bölgesinde gidilebilecek vizesiz ülkeler arasında Kuzey Makedonya, Kosova ve Arnavutluk, Türk vatandaşlarından 90 güne kadar olan seyahatler için vize talebinde bulunmaz. Kosova sert iklimiyle soğuk bir kış gezisi veya kayak tatili yapmayı planlayanlar için ideal bir rotayken, Kuzey Makedonya ve Arnavutluk yılın her mevsimi güzelliklerini keşfedebileceğiniz bir iklime sahiptir. Kuzey Makedonya mimarisinde taşıdığı Roma, Osmanlı ve Bizans kültürüyle büyüleyici bir ülkedir. Sırbistan, Karadağ ve Bosna Hersek’e ise 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla yapılan seyahatlerde vize gerekmez.

Tarihi ve kültürel zenginlikleriyle büyüleyen Sırbistan, seyahatlerinde hareket ve eğlenceyi arayanlar için ideal bir ülkedir. Bir diğer adı Montenegro olan Karadağ ise yine 4 mevsim keyifle gezilebilecek ülkeler arasında olup özellikle geniş ve büyüleyici plajlarıyla yaz aylarında turistlerin akınına uğrar. Tarihin hüznünü hala üzerinde taşıyan Bosna Hersek kültürel olarak Türkiye’ye benziyor olmasıyla ayrı bir önem taşır.

Seyahat Sigortası Fiyatları

Vizesiz Gidilen Asya Ülkeleri

Vizesiz gidilen ülkeler listesine Asya kıtasıyla devam edersek şu şekilde sıralayabiliriz:

 Tayland
 Singapur
 Endonezya
 Özbekistan
 Güney Kore
 Moğolistan
 İran
 Gürcistan
 Lübnan
 Kırgızistan
 Sri Lanka
 Ürdün
 Katar
 Hong Kong
 Filipinler
 Brunei
 Azerbaycan
 Japonya
 Kazakistan
 Bahreyn
 Lübnan
 Irak

Bahreyn

Yukarıda sayılanlar Türk vatandaşlarına vize uygulaması olmayan ülkelerdir. Bunlar arasında Irak, Katar ve Endonezya yalnızca sınır kapısında vize şartı koymuştur.

Vizesiz gidebileceğiniz Asya ülkeleri arasında Gürcistan, Kafkaslar üzerindeki dağ köyleri ve Karadeniz kıyısında yer alan plajlarıyla ön plana çıkar. Ayrıca ülkede bulunan Gudauri, Bakuriani, Goderdzi oldukça popüler kayak merkezleridir. Arap yarımadasında yer alan Katar ise çöl safarisiyle turistlere bambaşka bir deneyim yaşamanın keyfini sunar. Dünyanın en gelişmiş teknolojili ülkeleri arasında yer alan Güney Kore de mistik havası ve Asya mimarisi ile görenleri büyüler. Başkent Seul mutlaka gezilip görülmesi gereken yerler arasındadır.

Vizesiz Afrika Ülkeleri

Vizesiz ülkeler listesinde Afrika’daki bazı ülkeler de yer alır:

 Tunus
 Libya
 Mauritius
 Prinsipe
 Güney Sudan
 Zambiya
 Güney Afrika Cumhuriyeti
 Fas
 Svaziland
 Kenya
 Botsvana
 Sao Tome
 Seyşeller 

Bu ülkeler Türk vatandaşlarından vize talep etmez. Yalnızca Kenya e-vize talep ederken, Güney Sudan ve Güney Afrika Cumhuriyeti kapıda vize uygulaması yapmaktadır.

Afrika kıtasında gezilecek ünlü yerlerin başında elbette ki Güney Afrika’nın 3 başkentinden biri olan Cape Town gelir. Safari deneyimi yaşamak isteyenler için ise Afrika’nın doğusunda konumlanan Kenya zengin hayvan çeşitliliğiyle ziyaretçilerini bekler. Tarihi yapıları ve dar sokaklarıyla büyüleyici bir havaya sahip olan Fas da yine Afrika’da ziyaret edilebilecek popüler destinasyonlar arasındadır.

Güney Afrika

Akdeniz’in güzelliğini Afrika kıtasından görmek isteyenler Libya’ya seyahat etmeyi tercih edebilir. Unesco Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Sabratha Antik Bölgesi ve kayalarda yer alan hayvan figürü çizimleriyle ziyaretçilerini büyüleyen Acacus sıra dağları Libya’da mutlaka görülmesi gereken yerlerden yalnızca bir kısmıdır.

Vizesiz Amerika Ülkeleri

Türk vatandaşlarının vizesiz seyahat edebilecekleri Amerika kıtasındaki yerler güney ve orta bölümdeki ülkelerdir.

 Venezuela
 Arjantin
 Kolombiya
 Peru
 Tobago
 Brezilya
 Uruguay
 Bolivya
 Ekvador
 Paraguay
 Şili 
 Trinidad

Arjantin

Yukarıda sayılanlar vizesiz seyahat edilebilecek Güney Amerika ülkeleridir.

Güney Amerika’da gezilebilecek ünlü yerler arasında elbette ki Amazon yağmur ormanları gelir. Tam 9 ülkeye yayılmış bu doğa harikasını mutlaka ziyaret etmelisiniz. Ayrıca Brezilya ile Arjantin arasında yer alan Iguazu Şelaleleri, Peru’da İnka medeniyetinden kalma Machu Picchu ve macera arayanlar için Şili’deki Atacama Çölü Güney Amerika’da ziyaret edilebilecek yerlerin arasındadır.

Şili

Orta Amerika bölgesindeki vizesiz ülkeler ise şu şekildedir:

 Nikaragua
 El Salvador
 Panama
 Barbados
 Bahamalar
 Kosta Rika
 Belize
 Dominik Cumhuriyeti
 Dominika
 Meksika
 Honduras
 Jamaika
 Guatemala

Bunlar arasında yalnızca Meksika e-vize uygulaması yapmaktadır.

Yeşil Pasaport Vizesiz Ülkeler

Devlet memurları ve eski meclis görevlileri gibi belirli kişilerin alabildiği yeşil pasaport için bazı ülkeler vize uygulaması yapmamaktadır.

Avrupa’da 90 günü aşmayan seyahatlerde yeşil pasaport sahipleri için vizesiz ülkeler şunlardır:

 Yunanistan
 Kosova
 İtalya
 Almanya
 Andorra
 İsveç
 Monako
 Polonya
 Portekiz
 Danimarka
 Estonya
 Finlandiya
 Bulgaristan
 Belçika
 İsviçre
 İzlanda
 Malta
 Slovenya
 Romanya
 Litvanya
 Hollanda
 Fransa
 Hırvatistan
 Lihtenştayn
 Malta
 Gürcistan
 Arnavutluk
 Çek Cumhuriyeti
 San Marino
 Vatikan
 Vietnam
 Lüksemburg

Asya’da 90 günü aşmayan seyahatlerde yeşil pasaport için vize talep etmeyen ülkeler şunlardır:

 Suriye
 Tayland
 Ürdün
 İran
 Katar
 Kamboçya
 Birleşik Arap Emirlikleri
 Bahreyn
 Bangladeş
 Hong Kong
 İsrail
 Japonya
 Kuveyt
 Lübnan
 Malezya
 Pakistan
 Singapur

Çin, Doğu Timor, Filipinler, Filistin, Irak, Kazakistan, Makau, Maldivler, Moğolistan, Rusya, Sri Lanka, Türkmenistan ve Yemen için bu süre 30 gündür.

Sri Lanka

Yeşil pasaportla vize almadan gidilebilecek Afrika ülkeleri ise şunlardır:

 Botsvana
 Cezayir
 Cibuti
 Fas
 Kamerun
 Kenya
 Libya
 Madagaskar
 Moritanya
 Mısır
 Seyşeller
 Tanzanya
 Tunus

Bu ülkeler 90 günü aşmayan seyahatlerde yeşil pasaport sahiplerinden vize talep etmez. 30 gün vizesiz gezilebilecek Afrika ülkeleri ise Güney Afrika Cumhuriyeti, Mauritius, Mozambik, Svaziland ve Zambiya’dır.

Zambiya

Bordo Pasaport Vizesiz Ülkeler

Bordo pasaport İçişleri Bakanlığı tarafından gerekli koşulları sağlayan tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına verilen pasaport çeşididir. Bordo pasaport sahibi vatandaşlar yukarıda saydığımız vizesiz ülkeler listesi içinden istediklerine pasaportları ile seyahat edebilirler.

Pasaportsuz Vizesiz Ülkeler

Bazı vizesiz ülkeler Türkiye Cumhuryeti vatandaşlarından seyahatlerinde  pasaport da istememektedir. Fotoğraflı ve çipli Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı ile seyahat edilebilecek ülkeler şunlardır: 

 Sırbistan 
 Bosna Hersek
 Azerbaycan 
 Gürcistan
 Moldova
 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Tatillerinizde olası risklere, kazalara, sakatlanma ve hastalıklara karşı AXA Seyahat Sağlık Sigortası ile kendinizi güvence altına alabilirsiniz.  

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim
Destek İkonu