Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

Telefon Çalındı Ne Yapmalıyım?

01.12.2022 / Son Güncelleme: 27.03.2023

Çalınan telefon için kayıtlı bilginin kaldırılması ve kısmi özelliklerin kapatılması mümkündür. Telefonum çalındı ne yapmalıyım? diye soruyorsanız cevabı bu yazımızda bulabilirsiniz.

Cep telefonu çalıntı ve kayıp durumları için önlem almadıysanız büyük maddi kayıp yaşayabilirsiniz. Çalınan telefon nedeniyle sıkıntı yaşamamak için önceden bazı tedbirler almanız mümkündür. Tüm önlemlerin erkenden ve geciktirilmeden alınmasında fayda vardır. Telefonunuzun çalışması durumunda kullandığınız operatör ve resmî kurumlar aracılığı ile gerekli işlemleri başlatmanız gerekir. Ne kadar erken harekete geçerseniz hassas bilgilerinizin kötüye kullanılma ve sorun oluşturma ihtimali o kadar azalır. BTK (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) internet sayfasında kayıp ve çalıntı durumunda yapmanız gerekenler açık ve detaylı şekilde anlatılmaktadır.

Öncelikle polisi arayarak kullandığınız operatör, cep telefonu numarası ve marka – model gibi özelliklerini ayrıntılı anlatarak kayıp ve çalıntı bildirimi yapmalısınız. Sonrasında kayıp ve çalıntı ihbarınızı e-Devlet, BTK Tüketici İletişim Merkezi Numarası (120) ve adli merciler aracılığı ile yapabilirsiniz. İhbar sonrası işlemin gerçekleştiğini e-Devlet > IMEI ve kayıp/çalıntı ihbar sorgulama/iptal adımları ile öğrenebilirsiniz. Ayrıca BTK Tüketici İletişim Merkezini de arayarak süreç hakkında bilgi alabilirsiniz. 

Telefonunuzun çalındığı ile ilgili bilgiyi yakın çevreniz, aileniz ve iş arkadaşlarınız ile paylaşmak için sosyal medyayı kullanabilirsiniz. Sosyal medyanızdan bu konu ile ilgili bir açıklama yayınlayarak her ihtimale karşı tanıdıklarınızı bilgilendirmiş olursunuz. Bu adım sadece sizin için değil sevdikleriniz için de önemlidir. Çünkü telefonu çalan kişiler onlardan sizin adınız para, veri ve bilgi isteyebilirler. Dolandırıcılıkların önüne geçmek için sosyal medya paylaşımınızı arkadaşlarınızın da yayınlaması faydalı olacaktır.

Cep telefonunuza bağlı banka ve kredi kartı bilgilerinizi de güncellemeniz gerekir. Kullandığınız online alışveriş uygulamaları ya da ödeme yaptığınız sitelerin yanı sıra cep telefonuna kayıtlı kartları da gözden geçirmeniz faydalı olacaktır. Online alışveriş sitelerinde farklı bir cihazdan üye girişi yaparak kart bilgilerini sistemden kaldırabilirsiniz. Cep telefonunda kayıtlı bilgiler için cihaz özelliklerini kullanmanız mümkündür. Android ve Apple cihazlarda “Cihazımı Bul” ve “Bul” özellikleri bu anlamda size yardımcı olur. Bu uygulamalar üzerinden cihaz blokesi yapmak ve kayıtlı kart bilgilerinizi kaldırmak da güvenliğiniz açısından oldukça önemlidir. 

Android cep telefonunda kart bilgisini kaldırma; Google Hesap Girişi > Abonelikler > Ödemeler adımları ile tamamlanır. iPhone cep telefonunda kart bilgisini kaldırma; Apple Hesap Girişi > Cihazlar > Cihaz Seçimi > Bütün Kartları Kaldır adımları ile işlemi tamamlamanız mümkündür. Ayrıca Apple kimliğiniz olan mail adresi ve şifreyi kullanarak web sitesi girişi yapabilirsiniz. Web sitesinde “Aygıtlar” bölümünden dilediğiniz iPhone cihazın IMEI numarasını öğrenebilirsiniz.

Çalınan Telefon Nasıl Bulunur?

Teknolojinin gelişmesi ile cep telefonu kullanan sayısındaki artış ve artan cihaz bedelleri nedeniyle bu cihazlar en önemli eşyalardan biri halinegeldi. Gelişen telefon özellikleri cihazın değerini yükselttiği gibi içerisinde saklanan verileri de arttırmaktadır. Cep telefonunu kaybetmek tüm kişisel veri ve fotoğraflarınızın hatta banka hesaplarınızın çalınması anlamına gelebilir. Her gün e-postalarınız üzerinden işlerinizi hallettiğiniz, sevdikleriniz ile iletişim kurduğunuz ve belgelerinizi depoladığınız cep telefonu kaybolmasının yanı sıra çalınabilir ve çalınmış bir telefon çok fazla risk teşkil eder. Peki, çalınan telefon nasıl bulunur?

Çalınan telefon bulunmak isteniyorsa ilk önce yetkili mercilerden yardım istenmelidir. Emniyet güçleri şikayetinizin ardından size bu konu hakkında yardımcı olacaktır. Yine de markaların bu durum için özel geliştirdiği yazılımlardan faydalanmak da işinizi kolaylaştırabilir. Android işletim sistemine sahip cep telefonları için “Cihazımı Bul”, iOS işletim sistemine sahip cihazlar için “Bul” özelliği bu amaçla geliştirilmiştir. Bu özellikler cep telefonunun yanı sıra saat, tablet gibi farklı akıllı cihazlar için de kullanılabilir.

Çalınan telefon Android ise cihazı bulma, kitleme ve silme imkânınız olur. Google hesabı üzerinden Cihazımı Bul özelliği ile  cep telefonunuzun nerede olduğunu öğrenebilirsiniz. Cep telefonunuzda, Google oturumu ve konum bilgisi açıksa ve internete bağlı ise daha önceden ayarlanan Cihazımı Bul özelliğini sorunsuz kullanabilirsiniz. Bunların herhangi birinin olmaması bu özelliğin çalışmamasına neden olur. Çalınan telefon iOS işletim sistemine sahip ise “Bul” özelliğinin açık olması gerekir. Ayarlar > Cloud > İPhone’umu Bul > Son Konumu Gönder adımları ile özelliği açabilirsiniz.

Cep Telefonu Sigortası

Çalınan Telefon Nasıl Kapatılır?

Çalınan telefonu kapattırma işlemiyle sim kart, telefon, IMEI numarası bloke edilerek cep telefonunun özellikleri sınırlandırılabilir. Henüz kullanılmayan ya da satılmayan cihazlar “Beyaz Liste” içerisinde yer alır. Bu durumda konunun ilgilisi olan gerçek ve tüzel kişiler nüfus cüzdan fotokopisi, ıslak imzalı dilekçe, adli kolluk / savcılık tutanağı, cihaz faturası, vergi levhası fotokopisi gibi belgeler ile başvuru yapmalıdır.

Sim kartınızı kullanıma kapatmak yapmanız gerekenlerin başında gelmektedir. Kullandığınız GSM operatörünün çağrı merkezinin arayarak kayıp – çalıntı bildirimi yapmalı ve hattınızı kullanıma kapattırmalısınız. SIM kart blokesi işlemi yaptırdığınız zaman telefonu ele geçiren kişi üzerinde herhangi bir değişiklik yapamaz. Parola değişimi, mobil onay ve doğrulama kodları gibi banka işlemlerinin güvenliğini de ilgilendiren bu özellikler çalınmış telefon için kullanamaz.

Çalınan telefonlar uzaktan da bloke edilebilmektedir. İnternete başka bir cep telefonu, tablet ya da bilgisayar ile giriş yaparak kullandığınız hesaba giriş yapın. İki aşamalı kimlik doğrulamasını tamamladığınız zaman istediğiniz işlemi yapabilirsiniz. Fakat başka bir cep telefonu kullanmak Apple için doğrulama mesajı almanızın önünde engel olabilir ve kimlik doğrulamasını geçemeyebilirsiniz. Android için yedek kodunuz varsa cep telefonuna mesaj göndermeden de işlemi tamamlayabilirsiniz.

Cep telefonunuzun IMEI numarasını bloke ettirmek de yapabilecekleriniz arasındadır. Her cep telefonuna özel olan kimlik numarası anlamındaki IMEI (International Mobile Equipment Identity / Uluslararası Mobil Cihaz Kodu) cihazın size ait olduğunu göstermektedir. Operatörünüze IMEI numarasını vererek farklı bir sim kart ile kullanılmaması için bloke – engel koydurabilirsiniz. Bu sayede cihaza farklı bir sim kart takarak kullanmak isteyen biri olduğunda cep telefonu mobil ağa bağlanamaz. IMEI numarasını Apple cihazlar sekmesi, Android Cihazımı Bul özelliği, cep telefonunun kutusu üzerinde yazan bilgilerden bulabilirsiniz. 

Cep telefonunuzu daha sonra bulursanız kapattırdığınız özellikleri tekrar açma şansınız vardır. E-Devlet üzerinden kayıp çalıntı bildirimi yaptığınız alandan açtırma işlemini de yapabilirsiniz. Bilgi ve İhbar Çağrı Merkezi numarasını arayarak da cihazın özelliklerini tekrar kullanıma açtırmanız mümkündür. Bu nedenle çalıntı ya da kayıp durumu ile karşılaşırsanız cep telefonunuzun özelliklerini kapattırmaktan çekinmeyin. Yaptığınız her bloke ve kapattırma işlemini tekrar kendi başvurunuz ile geri alabilirsiniz.

Çalınan telefon sorunu ile karşılaşmadan önce cihazınıza sigorta yaptırmanız da sizi tüm bu zorlu süreçte maddi kaygılardan uzak tutar. Cep Telefonu Sigortası kayıp ve çalıntı durumunda belli bir muafiyet bedeli karşılığında eş değerde cihaz hakkı sağlar. Yani cep telefonu sigortanız varsa aynı değere sahip bir cihaza sahip olabilir, süreci bütçenizi düşünmeden daha rahat bir şekilde geçirebilirsiniz. Hemen şimdi Cep Telefonu Sigortası yaptırmak için AXA Sigorta’dan avantajlı şekilde teklif alabilirsiniz.

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim
Destek İkonu