Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

Tek Başına Egzersiz: İp Atlama

18.02.2022 / Son Güncelleme: 22.08.2022

En son ne zaman ip atladığınızı hatırlıyor musunuz? Birçok kişinin vereceği cevabı tahmin etmek zor değil. Çocukluğunuzun vazgeçilmez aktivitelerinden ip atlamanın, yetişkinlikte de hem sağlıklı kalmak hem de keyif almak için uygulanabileceği aklınıza gelmemiş olabilir. Görünüşe göre bu konuda yalnız da değilsiniz. Yeniden trend haline gelmeye başlayan ip atlamayı tüm dünya adeta yeniden hatırlıyor gibi. 

Özellikle Covid-19 pandemisinden sonra fiziksel aktivite trendleri ekstra zamana ihtiyaç duymadan her yerde uygulanabilecek basit aktivitelerin daha çok tercih edildiğini gösteriyor. Günümüzde zinde kalmak için herkesin ihtiyaçlarına uygun pek çok yöntem olsa da, bu aktivitelerden bazıları kendi başına egzersiz olarak yapılabiliyor. Bu aktivitelerin en başında da ip atlamak geliyor.

Gündelik yaşamda fiziksel aktivite söz konusu olduğunda, ip atlamanın popülaritesinin yıllar geçtikçe arttığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Ancak bu kadar popüler olmasına rağmen, çoğu insan egzersiz olarak ip atlamanın mevcut olan çok sayıda avantajının farkında değil.

Belki de başlaması en kolay fiziksel aktivite çeşitlerinden birisi olan ip atlama, istenmeyen yağ oranında düşüş, dayanıklılık, güç ve kondisyon gibi diğer egzersiz çeşitlerinin size kazandırdığı tüm fiziksel ihtiyaçları karşılıyor. Ancak diğerlerinden çok daha büyük bir avantajı daha var: Her yerde yapabiliyor olmanız.

Bu yazımızda, ip atlamanın faydalarını inceleyeceğiz ve neden ip atlamanın egzersizlerin temel bir parçası olması gerektiğini açıklayacağız. İşte ip atlamanın saymakla bitmeyen faydaları;

İp Atlamak, Tahmin Edemeyeceğiniz Kadar Çok Kalori Yakmanızı Sağlar

Kendinizi koşu bandında 1 saat boyunca yürüyüş yapmaya motive etmek ya da sabah sıcak yatağınızdan çıkıp soğuk havada koşmak her zaman mümkün olmayabilir. Bazen de ek bir çaba göstermeden egzersiz yapmayı istersiniz. Sadece birkaç dakikalık ip atlama ile bir saat boyunca yapacağınız yürüyüşe eşdeğer bir kardiyo egzersizi yapmanız mümkün.

Araştırmalar, ip atlamanın 1 saatte yaklaşık 1000 kalori yaktığını gösteriyor. Tempolu biçimde yapıldığında ise saatte 1300 kaloriye kadar çıkabiliyor. Bu atlama başına 0.1 kalori demek. Bir saat boyunca yavaş tempoda koştuğunuzda yaklaşık 600 kalori yaktığınızı düşünürsek oldukça etkili bir egzersiz olduğunuz söyleyebiliriz. Yani sadece 10 dakika ip atlayarak 1500 metreyi 8 dakikada koşmaya eşdeğer bir egzersiz yapmış olursunuz. Kısacası fiziksel aktivite olarak ip atlama, diğer aktivitelerle karşılaştırıldığında kalori yakmak için yapabileceğiniz en etkili egzersiz biçimlerinden biridir.

Kardiyovasküler Sağlığınızı İyileştirir

İp atlamak kalp sağlığı için olağanüstü bir etkiye sahip. Egzersizin kalp sağlığına genel faydaları olan; dinlenme kalp atım hızınızı düşürmesi, kan basıncınızı düşürmesi, stresi azaltması, kötü kolesterolün birikimini önlemesi, kardiyovasküler hastalık riskinizi azaltması gibi etkilerin hepsini görmek için güçlü bir kardiyo aleti arıyorsanız, çantanızda atlama ipi bulundurmanız yeterli.

Fiziksel aktiviteden kardiyovasküler faydalar görmek için, haftada yaklaşık 150 dakika orta yoğunlukta egzersiz yapmanız tavsiye ediliyor. Bununla birlikte, 1 defa ip atlamanın 2 dakika orta yoğunlukta egzersiz yapmaya eşdeğer olduğunu söyleyebiliriz. Sonuç olarak haftada 5 kez 15 dakikalık ip atlama kardiyovasküler sağlığınıza önemli katkı sağlıyor. Ancak fiziksel aktivite geçmişine sahip değilseniz orta yoğunlukta egzersiz ve kısa süreli ip atlamalar başlangıç için daha uygun olacaktır.

Kemik Yoğunluğunu Artırır

Güçlü kemikler inşa etmek, ip atlamanın birçok avantajından biridir. Ayakların sürekli yer ile temasından yaratılan kuvvet, kemiklerin büyümesini ve gelişmesini sağlar. 

Kasların Aktivasyonunu Artırır

İp atlamanın sadece bacak kaslarını geliştirdiği düşünülür. Aslında tüm vücudu geliştiren bir egzersizdir. Atlama sırasında alt vücut kaslarınıza kuvvet uygulamakla kalmaz, aynı zamanda ipi bir tur çevirirken kuvveti kontrol etmek için tüm vücut kaslarınızı çalıştırırsınız. 

Kaslarınız geliştikçe ağırlıklı ipler kullanmak, özellikle sırt, omuz ve kol kaslarınız olmak üzere tüm üst vücut kaslarınızın her atlamada daha çok çalışmasını sağlayacaktır.

Çevikliği Artırır

Her ne kadar tüm vücudu çalıştıran bir egzersiz olsa da içinde sıçramayı barındırdığı için bacak kas gücünü artırmada çok daha etkilidir. Bu da bacaklarınızın daha hızlı çalışmasını ve güç gerektiren aktiviteleri daha hızlı yapmanızı sağlayacaktır. Herhangi bir hız gerektiren sporu yapmak istediğinizde (örneğin basketbol, voleybol) veya sadece çocuklarınızı kovalamak istediğinizde daha hızlı yön değiştirmek ve hareketleri daha hızlı yapmak sizi kuşkusuz daha çok motive edecektir. 

Koordinasyonu İyileştirir

Temel düz atlama aşamasını geçtikten bir süre sonra sağa, sola, tek ayak ve çapraz atlamalara geçebilirsiniz. Farklı atlama tekniklerinde ayaklarınızın ritmini korumak için gözlerinizi, ellerinizi, bacaklarınızı ve gövdenizi koordineli çalıştırmanız gerekecektir. İp atlama daha kolay hale geldikçe, gün içerisinde yaptığınız hareketleri de buna paralel olarak daha koordineli yapabildiğinizi fark edeceksiniz.

Dengeyi Geliştirir

Vücudu koordineli biçimde çalıştırmanın yanı sıra, ip atlarken dengeyi de her atlamada korumak gerekir. 

Vücut dengesi koordinasyonla iş birliği içinde çalışır. Tüm vücudunuz hareket halindeyken birden fazla bölgeyi aynı anda yönetmek için birbiriyle kombine yapılan hareketler, dengeyi korumanıza yardımcı olur. Düzenli pratikler ve gündelik hareketlerle vücut dengenizi kurmanızın daha kolay hale geldiğini göreceksiniz.

Mental Sağlığı İyileştirir

İp atlamak güçlü bir egzersiz olduğu kadar, meditatif bir etkiye de sahiptir. 

Başlarda oldukça zor bir egzersiz olsa da, düzenli bir çalışma sürecini devam ettirdikten sonra 30 saniye boyunca sabit bir tempoda ip atlamak, mental açıdan da güçlü olmayı gerektirir. Atlama ipinizle akış içine girdiğinizde ise, zihninizi bulandıran her şey kaybolup gider. O anda sadece siz ve ipiniz kalırsınız. Bu da egzersiz deneyiminizin aynı zamanda harika bir stres giderici terapiye dönüşmesini sağlar.

Eğlencelidir

En önemlisini ise en sona sakladık. Sürdürülebilir bir egzersiz rutininin en önemli faktörü kuşkusuz keyif almak. 

Egzersiz söz konusu olduğunda, devamlılığın her şey olduğunu hepimiz biliyoruz. Kalıcı sonuçlar görmek istiyorsanız, uzun vadede egzersiz rutinine sadık kalmak olmazsa olmazdır. Ancak devamlılığı sağlamak için yaptığınız şeyden zevk almanız gerekir. 

Herkesin neyin eğlenceli olduğuna dair farklı bakış açısı olsa da ip atlamanın aşağıda sıraladığımız sebeplerden ötürü aradığınız eğlenceyi size fazlasıyla sunacağını düşünüyoruz;

Günün her saatinde, nerede olursanız olun hareket halindeyken bile yapabilirsiniz. Size spor salonundan ve dört duvar arasından kurtulma özgürlüğü verir.
Yeni beceriler öğrenme fırsatı verir. Yürüyüş ve koşudan farklı olarak çapraz, tek-çift ayak, sağ-sol atlama gibi yeni beceriler öğrenmenizi sağlar.
Size sonsuz çok yönlülük sağlar. Kendinize uygun tempoyu yakalamak ve her gün kademeli olarak geliştirmek için egzersizinizi dilediğiniz gibi yapılandırabilirsiniz.

Sonuç olarak egzersiz rutininize yeni bir şey eklemek istiyorsanız veya herhangi bir yerde yapabileceğiniz bir egzersiz arıyorsanız, ip atlamak harika bir çözümdür. Hatta egzersiz konusunun gizlenen sırrı da diyebiliriz. Artık bu sırrı açığa çıkarmanın, hatta başkalarıyla da bu sırrı paylaşmanın vakti geldiğini düşünüyorsanız sadece bir atlama ipi edinerek yepyeni egzersizinize merhaba diyebilirsiniz.

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim
Destek İkonu