Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

TEFAS Fonu Nedir, Nasıl Alınır?

24.02.2023 / Son Güncelleme: 22.03.2024

TEFAS Fon Bilgilendirme platformu, sağladığı bilgiler ve geniş portföyü ile yatırımcılar için yol gösterici bir nitelik taşıyor. Dolayısıyla Takasbank ve Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) sistemi ile entegre platformda işlem gören fonlar, son yıllarda yatırımcıların yoğun ilgi gösterdikleri araçların başında geliyor. “TEFAS fonu ne demek?” sorusundan başlayarak konu ile ilgili bilmeniz gereken tüm detayları bu yazımızın devamında bulabilirsiniz.

TEFAS Fonu Nedir?

Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu’nda işlem gören yatırım araçlarına verilen genel bir isimdir. Platformdaki portföyün tamamı; kira sertifikaları, katılma hesapları, ortaklık payları, altın ve diğer değerli maden fonlarından oluşuyor. Ayrıca, TEFAS üzerinde işlem gören fonlar arasında kurulca uygun görülerek portföye eklenen, faize dayalı para ve sermaye piyasası araçları da bulunuyor. 

Söz konusu TEFAS fonları, yatırımcıların tercihine sunuluyor ve böylece hem yatırımcılar arasında fırsat eşitliği hem de platformun işlem dengesi korunmuş oluyor. Platform vasıtasıyla yetkili belgeli 141 banka ve aracı kurum üzerinden farklı portföy yapılarına sahip 253 şemsiye fon ile ilgili işlemler yapılabiliyor.

TEFAS Fonu Nasıl Alınır?

TEFAS fonu almak için gerekli işlemleri, hesabınızın bulunduğu bankaya ya da yatırım kurumuna ait internet sitesi aracılığıyla kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Bir diğer yol ise; hesap bilgileriniz ile çalıştığınız bankanın veya kurumun size en yakın şubesine gitmektir. 

TEFAS fonları ile ilgili yatırımcı talepleri, belirli işlem saatleri içerisinde gerçekleştiriliyor. TEFAS fon alım satım saatleri hakkında ihtiyaç duyduğunuz tüm bilgileri Takasbank resmi internet sitesinde yer alan detaylı tablo aracılığıyla öğrenebilirsiniz. Tabloda, TEFAS ile ilgili tam ve yarım gün işlem saatlerine detaylı biçimde yer veriliyor. 

TEFAS Yatırımcılar İçin Neden Önemlidir?

TEFAS, yatırımcılara birçok avantaj sunması bakımından önemli bir platform olma özelliği taşıyor. İşte bu özelliklerden birkaçı:

Platformu kullanan yatırımcılar, yüzlerce farklı seçenek arasından performans ve risk tercihi bakımından fon karşılaştırması yapabiliyor. Böylece daha çok kazanç sağlayan, risk seviyeleri düşük fonlara yatırım yapma fırsatı bulunabiliyor. 
TEFAS, aynı zamanda yatırım için ihtiyaç duyulan tüm bilgilere tek yerden ulaşma kolaylığını da sağlıyor. Bu avantaj sayesinde kurumlar arası transfer maliyetleri ortadan kalkıyor. 
Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu, hesap kontrolü açısından da yatırımcıların işlerini bir hayli kolaylaştırıyor. Platform sayesinde tercih edilen her fon için pazarlayan kurum özelinde yeni bir hesap açmaya gerek kalmıyor. 
Hesabınızın bulunduğu kuruma vereceğiniz talimat ile platformdaki tüm fonlar arasından seçim yapma esnekliğine sahip olabiliyorsunuz.
Platform aracılığıyla yapılan işlemler için ek bir ücret ya da komisyon ödenmesi gerekmiyor.

TEFAS Üzerinden Fon Alım Satım İşlemi Nasıl Yapılır?

“TEFAS fon alım satımı nasıl yapılır?” sorusu, platformun sağladığı getiri fırsatlarından yararlanmak isteyen yatırımcıların cevabını en çok merak ettikleri konuların başında geliyor. Mevcutta yatırım hesabınız varsa platformu kullanabilmek için ekstra bir işlem yapmanız gerekmiyor. Fon alıp satmak içinse hesabınızın bulunduğu banka ya da aracı kurumun sağladığı hizmet kanallarını kullanabilirsiniz. 

Fon Bilgilendirme Platformu aracılığıyla alım satım işlemlerinizde size yol gösterecek şu özelliklerden faydalanabilirsiniz:

Farklı zaman aralıklarını kapsayacak şekilde TEFAS fon getirileri karşılaştırması yapabilirsiniz.
TEFAS fon analizi aracı ile yatırım araçlarına yönelik son durum hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.
TEFAS istatistiklerini kullanarak yatırım kararı almanızı kolaylaştıracak raporlara erişebilirsiniz.
Platformda en çok ilgi gören ilk beş fonun ve üyenin hangileri olduğunu öğrenebilirsiniz.

AXA Emeklilik Fonları ile güvenli yatırım fırsatını elde edebilir ve geleceğe güvenle bakabilirsiniz!

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim
Destek İkonu