Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Vergi İndiriminden Kimler Faydalanabilir?

12.03.2021 / Son Güncelleme: 31.03.2023


Sağlık en önemli zenginliktir. Umulmadık zamanlarda, grip gibi kolay tedavi edilebilen bir hastalık bile hayat akışında sıkıntıya yol açabiliyor. Bu tarz beklenmedik durumların önüne geçebilmek amacıyla, tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırarak kötü senaryoları hayatınızdan çıkarabilirsiniz. Üstelik tamamlayıcı sağlık sigorta sahibi olmanız durumunda, bazı koşullar sağlanırsa vergi indirimlerinden de yararlanabilirsiniz. Devlet destekli bir sigorta çeşidi olması sebebiyle, ödenen ücret üzerinden vergi indirim esaslarından da faydalanılan tamamlayıcı sağlık sigortası, bu sayede bütçelere de ekstra katkı sunmaktadır.

Beklenmedik zamanlarda gelişebilen sağlık sorunlarına en büyük çözümlerden biri olan tamamlayıcı sağlık sigortası, kaliteli hastanelerde tedavi görmenize imkan tanıyarak, sağlık problemlerini minimize ediyor. Piyasanın en avantajlı seçenekleri ile AXA Sigorta tamamlayıcı sağlık sigortası, sizin ve ailenizin sağlığını en kaliteli şartlarda korumaya çalışıyor. Tamamlayıcı sağlık sigortası hakkında sorularınızı, ofislerden veya müşteri hizmetlerinden alacağınız cevaplar ile bulabilirsiniz. Bu sayede hem sigortanızı yapabilir hem de devletin sağladığı vergi indiriminden faydalanabilirsiniz. 

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Kapsamı Nedir?

Tamamlayıcı sağlık sigortasının en büyük avantajı, özel sağlık sigortalarına göre bireysel aile bütçesine daha uygun fiyatlandırmaya sahip olmasıdır. Daha uygun bir poliçe tutarı ile yapılan sigorta türü, özel hastanelerde tedavi olmayı sağlar. Ayakta tedavi teminatlı ve yatılı tedavi teminatlı şeklinde iki farklı türü olan sigorta, en kaliteli koşulları en uygun seçenekleriyle sigorta yaptırmak isteyenlere sunuyor. Tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırmak isteyenler için koşul sayısı fazla da değildir. Sosyal Güvenlik Kurumlu olan, 0-65 yaş tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları sigortayı istedikleri sigorta firmasında yaptırabiliyor. 

Tamamlayıcı sağlık sigortası ile özel hastanelerde, sosyal güvenlik kurumlu bireylere ödenen miktarın dışındaki tüm tutarlar sigorta anlaşması yapılan firma tarafından ödenir. Üstelik özel sağlık sigorta sahipleri tarafından ödenen katılım payı da sigorta yapılan firma tarafından karşılanır. Tamamlayıcı sağlık sigorta sahipleri, sadece katılım payını ödeyerek hizmetlerden özel hastanelerde kolaylıkla faydalanabiliyor. Katılım payı da belirli bir vergi zammı gelmediği takdirde, devlet tarafından 15 TL olarak fiyatlandırılmıştır. 

Yatarak ve ayakta tedavi kapsamları dışında birçok sağlık problemini de karşılayan sigorta türü, olabilecek bütün sorunları göz önünde bulundurarak hazırlanmaktadır. Ayakta ve yatışlı tedavilerin ayrıntılarında ve birçok hastane servisinde de hizmet veren sigorta; doğumları, salgın hastalıkları, ambulans hizmetlerini, diş ve ağız sağlığı bölümlerini ve kadın ve çocuk bölümlerini de kapsıyor. Tamamlayıcı sağlık sigortası avantajları arasında en önemlisi, geniş yelpazesi sayesinde hemen hemen her türlü sağlık problemine hizmet verebilmesidir.

AXA Sigorta da, tamamlayıcı sağlık sigortalarında farklı seçenekli yapısıyla, sigorta yaptırmak isteyenlere farklı planlar sunuyor. Üç adet farklı seçeneği bulunan AXA Sigorta, tamamlayıcı sağlık sigortası fiyat seçeneklerinde de bütçe dostudur.

  • Sağlığım Tamam Paketi: AXA Sigortanın anlaşmalı olduğu kurum ve özel hastanelerin tümünde geçerli olan Sağlığım Tamam paketinden, sosyal güvenlik kurumu ile anlaşmalı olan tüm sağlık kuruluşlarından faydalanılıyor. Doktor muayenesinde 10 adet sınırı bulunan planın, katılım payı ve limidi olmaksızın kullanılması da müşterilerin yüzünü güldürüyor. 
  • Sağlığım Tamam B Planı: Ankara ilinde ikamet edenler için yapılan bu anlaşma, sosyal güvenlik kurumu ve AXA ile anlaşmalı tüm sağlık kuruluşlarında uygulanmaktadır. Yıllık doktor muayene sayısı maksimum 8 olan anlaşmanın şartları ise sınırsızdır.
  • Sağlığım Tamam - Tutumlu Paketi: 5 doktor muayenesi şartı ile bütçesini daha dikkatli takip edenler için uygun bir pakettir.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Vergi İndirimi  Nasıl Uygulanıyor?

  • Bordrolu çalışan işçiler, sağlık sigorta primlerini ödediğini ispatlanması halinde aylık kazancın yüzde 15 oranında vergi indirim hakkı kazanmaktadır.
  • Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 2013 yılından itibaren, yüzde 5’ten yüzde 15’e çekilen oran, hem işçi hem de işverenlerin faydalanmasına olanak tanıyor.
  • Sigorta primlerindeki oluşacak gecikmeler veya ödenmeyen ay tutarları bulunması halinde sağlık sigortası vergi indirimi opsiyonundan yararlanılamıyor.
  • Tamamlayıcı sağlık sigortası vergi indiriminden yararlanmak için primin nasıl ödendiğinin önemi bulunmamaktadır. Nakit veya kredi kartı, taksitli seçenekler veya peşin ödemelerde de vergi indiriminden yararlanılmaktadır.
  • Tüm ödeme şekilleri, dekontlu bir şekilde gerekli mercilere somut olarak gösterilmeli ve iletilmelidir.
  • İşveren ve işletme sahipleri, gelir vergisi beyannamesini mercilere iletmesi ve ispatlaması halinde, tamamlayıcı sağlık sigortası vergi indirimden faydalanabilirler.
  • Kamu personellerinin de faydalanabildiği indirim, kişinin kendi adına yaptığı ödeme makbuzlarını bulundukları departmanın yetkililerine sunması sonucu elde edilebilmektedir. 
  • Tamamlayıcı sağlık sigortası, devletin destekleriyle yapılan bir sigorta türüdür. Devlet, desteklediği sigortada, vergi indirimine de imkan tanıyarak sosyal devlet anlayışı sergilemektedir. Bu sebeple aile için yapılan sigortalardan, eşler ve 18 yaşını geçmemiş çocuklar da faydalanmaktadır. Ayrıca 25 yaşından ufak ve öğrenci olan gençler de aile poliçesi varsa vergi indiriminden yararlanabilir.
  • Tamamlayıcı sağlık sigortası vergi indirimi, brüt maaşın yüzde 15’inden fazla olamayacağı gibi asgari ücret tutarını da aşamaz.
  • Prim ödemesi, gelirin elde edildiği ay içerisinde ödenmelidir. Bu sayede vergi indirimi tutarı, işçi veya işveren aylık kazandığı paraya eklenerek ödeme gerçekleştirilmektedir.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Vergi İndiriminden Kimler Faydalanabilir?

  • Öncelikle vergi indirimden yararlanabilmek için tamamlayıcı sağlık sigortasını, gerekli firmalardan yapılması gerekmektedir.
  • Tamamlayıcı sağlık sigorta sözleşmesi olan ve gelir elden her vatandaş vergi indiriminden faydalanabilmektedir.
  • İşçiler: Maaş bordroları ile beraber, sözleşmeli sağlık sigorta primini ödemiş her işçi vergi indiriminden faydalanır.
  • İşletme Sahipleri: Gelir vergisi beyannamesini, muhasebe departmanındaki işlemi uygulayacak çalışana ulaştırarak, sigorta priminin ödenmesi ile işletme sahipleri de vergi indiriminden yararlanabilir.
  • Esnaflar: Esnaflarda vergi indiriminden, gelirlerinin ispatı ile prim ödemesi yaptıktan sonra yararlanabilir. 
  • Serbest Meslek Üyeleri: Serbest meslek ile uğraşan vatandaşlar da gelir ispatı ve aynı dönem içerisinde ödenmiş primlerini muhasebeye iletmeleri halinde vergi indirim hakkı kazanabilirler.
  • Memurlar: Ödeme makbuzları ve maaş bordrolarını, gerekli mercilere bulundukları kurum içerisindeki yapıda ileten kamu görevlileri de tamamlayıcı sağlık sigorta vergi indirimi şartlarını sağlamaktadır. 
  • Aile İçi Bireyler: Ailedeki bireylerin sigorta primlerini sizin ödemeniz halinde, eşiniz başka bir işletmede sosyal güvenlik kurumuna bağlı olsa da, vergi indiriminden siz yararlanabilirsiniz. 18 yaşın altındaki çocuklar ve 25 yaşın altında öğrenciliği devam eden aile bireylerinden de vergi indirimi sağlayabilirsiniz.

Tamamlayıcı sağlık sigortası ne kadar sorusu, poliçe yaptırmak isteyen bireyler tarafından en çok sorulan sorular arasındadır. AXA sigorta üzerinden, kayıt oluşturabilir, tamamlayıcı sağlık sigortası fiyat tekliflerini en yakın zamanda mail veya cep telefonundan aranarak öğrenebilirsiniz. Özel sağlık sigortasından daha uygun fiyat seçenekleri ile tamamlanmış sağlık sigortasından, anlaşmalı özel hastanelerde yararlanabilirsiniz. Oluşturulan üç farklı plan sayesinde; cebinize, ailenize ve kendinize en avantajlı paket ile sağlığınızı garanti altına alabilirsiniz. Üstelik sürekli portföye katılan yeni sağlık sorunlarının da sözleşmelere eklenmesi müşteri memnuniyetini de beraberinde getiriyor.

Siz de aileniz ve kendi sağlığınızı, sizler kadar önemseyen güvenilir kurum AXA Sigorta ayrıcalığında, en yakın ofislere giderek veya axasigorta.com.tr adresini ziyaret ederek tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırabilirsiniz. Üstelik vergi indirim süreci hakkında ekstra bilgi alarak sağlığınızı garanti altına alırken, bütçenize de katkıda bulunabilirsiniz. En iyi ve kaliteli sigorta firması AXA, sizin ve sevdiklerinizin yanında.

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim
Destek İkonu