Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

Start Stop Sistemi Nedir ve Nasıl Çalışır?

03.08.2023 / Son Güncelleme: 11.08.2023

Büyük şehirlerde yaşayan insanların en büyük problemlerinin başında yoğun trafik geliyor. Sabah ayrı, akşam ayrı maruz kaldığımız bu sıkışık trafik, ne yazık ki nüfusun da artmasıyla giderek fazlalaşıyor. Yarattığı fiziksel yorgunluğun yanı sıra araba kullanmak, çevreye de büyük ölçüde zarar veriyor. Yakılan benzinin çevre kirliliğine neden olması, maddi anlamda ciddi masraf kalemi yaratması da cabası… İşte start stop sistemi, tam da burada devreye giriyor ve hayatımızı inanılmaz kolaylaştırıyor. Start stop sisteminin ne olduğunu, ne işe yaradığını gelin, birlikte öğrenelim.

Start stop’un anlamı

“Start stop nedir?” sorusu ile başlamamız gerekirse; öncelikle bilinmesi gereken konu, marş motorudur. Aracın çalışmasını sağlayan bu motor, uzun süreli kullanımlarda akünün zayıflamasına sebep olabilir. Bunun önüne geçebilmek için de start stop sistemi geliştirilmiştir. Yani start stop butonu ile bu motorun, sıkışık trafikte kısa süreli bir şekilde durdurulması ve seyir haline geçince yeniden çalıştırılması sağlanmıştır. Daha genel bir ifade tercih edecek olursak trafikteki bekleme anlarında start stop devreye girerek motorun kapanması amaçlanmıştır.

Çalışma şartları

Start stop butonu, hayatımıza girdiği andan itibaren hayatımızı büyük oranda kolaylaştırıyor. Hem maddi hem fiziksel anlamda rahatlığa kavuştuğumuz start stop sistemi, aktif çalışabilmesi için bazı koşulları da beraberinde getiriyor. Bu koşulların en başında ise start stop akü şarjının alt limitin üzerinde ve aracın elektrik yükünün ise üst limitin altında olması geliyor. Diğer yandan motorun soğutma suyunun sıcaklığının 60 °C’nin üzerinde olması büyük önem taşıyor. Kalorifer ya da klimanın kapalı olması, direksiyonun düz olması, emniyet kemerinin takılı olması da start stop sisteminin aktif çalışabilmesi için önemli koşullardan sayılabilir.

Şanzımana göre çalışması

Manuel araca sahipseniz start stop butonu kullanmadan önce vitesi boşa almalı ve ayağınızı gaz pedalından çekmelisiniz. Eğer otomatik vitesli bir aracınız varsa start stop butonu kullanmak oldukça kolay. Start stop sisteminin devreye girmesi için yalnızca frene basmanız yeterli. Aynı zamanda otomatik araçlarda hız 2-3 km/saat’in altına düştüğünde de start stop sisteminin direkt devreye girdiğini hatırlatmak isteriz.

Çalışma prensibi

“Start stop nasıl çalışır?” sorusunu biraz daha detaylandırmamız gerekirse, konuyu daha teknik anlatmamız gerekecektir. Start stop sistemi sahibi olmayan araçlarda marş dinamosunun kısa sürede bozulma riski vardır. Özellikle yoğun trafiğe fazla maruz kalan araçlarda bu risk her zaman daha fazladır. Bu sebeple start stop butonu kavramı hayatımıza girmiş ve eski sistemlerden ayrılan bir mekanizma ile bu sorun çözülmüştür. Start stop sistemindeki marş sistemlerinde hem şarjı sağlayan hem de aracın bir seferlik çalışmasına yetecek kadar enerji depolayan yeni bir dinamo sistemi bulunur. Bu dinamo sistemine sahip araçlar, kırmızı ışıkta durduğunda aracı yeniden çalıştıracak enerjileri olacağından motorun durdurulmasında da bir sıkıntı olmaz. Yeniden harekete geçen araç, bu enerji ile marş dinamosunun çalışmasını sağlar ve böylelikle start stop butonu ile bekleme sürelerinde boşa enerji harcanmamış olur.

Sistemin faydaları

Sıkışık trafiğin kurtarıcısı start stop butonu ile birçok fayda hayatımıza entegre olmuştur. Maksimum fayda sağladığı en bilinen konu, yakıt tüketimini minimuma indirmesidir. Özellikle dur-kalk durumlarında daha fazla yakıt kullanması sebebiyle bu tüketimi yüzde 15 oranında azaltmasıyla bilinir. Bu, çevreye karşı sorumluluk olması kadar aynı zamanda maddi anlamda da sürücüleri çok rahatlatmaktadır. Bunların yanı sıra insan sağlığını da gözetmesiyle bilinen start stop sistemi, karbonmonoksit salınımından az etkilenmemize de yarar.

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim
Destek İkonu