Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

Sağlıklı bir Yaşam için Dikkat Etmeniz Gerekenler

25.01.2021 / Son Güncelleme: 22.08.2022

Hayatı kaliteli yaşamak için dikkat edilmesi gereken en önemli unsur sağlıktır. Bedeniniz, sizin en önemli varlığınızdır ve ona ne kadar iyi bakarsanız hayattan alacağınız keyif, hissedeceğiniz mutluluk da o kadar artar. Sağlıklı yaşamanın en temel faktörlerinden birisi beslenmedir ama ne kadar doğru ve kaliteli beslenirseniz beslenin, bunu günlük yaşam tarzınızla desteklemezseniz, sağlıklı bir yaşam için yapmanız gerekenleri bütünüyle yerine getiremeyebilirsiniz. Doğru beslenme ve düzenli uyku, günlük spor ve egzersiz aktiviteleriyle destekleyerek vücudunuz için büyük bir iyilik yapabilirsiniz. Sağlıklı bir yaşam için temel unsurlar arasında yer alan beslenme, uyku ve hareket ihtiyacınızı doğru bir şekilde organize ederek sağlıklı ve zinde bir bedene sahip olabilirsiniz.

Kaliteli Yaşam için Hijyeni Ön Planda Tutun

Sağlıklı ve kaliteli yaşam için en önemli unsurlardan birisi, hijyendir. Özellikle Covid-19 sürecinde anlaşıldığı üzere sağlığınız için hijyenik olmayan ortamlardan uzak durmak ve gerekli temizlik önlemlerini almak çok önemli. El yıkama, diş fırçalama ve duş alma gibi gündelik temizlik uygulamalarının dışında vakit geçirdiğiniz ortamı temiz tutmanız ve düzenli olarak havalandırmanız, temiz bir hava ve ferah bir nefes almanızı sağlar.

Hem kendi sağlığınızı hem de çevrenizdeki insanların sağlığını korumak için özellikle ortak kullanım alanlarında genel temizliğe önem vermenizde büyük yarar vardır. Her insan, öncelikle kendi temizliğinden sorumlu olsa bile ortak paylaşım alanlarını paylaşan bireylerin birbirlerine karşı da sorumluluğu olur. Bundan dolayı özellikle iş yerlerinde ve ofislerde tuvalet ve mutfak gibi ortak paylaşılan alanların temizliğine özen gösterebilirsiniz.

Sağlıklı Yaşam, Sağlıklı Beslenme ile Mümkün

Sağlıklı yaşam beslenme şekliyle doğrudan ilgilidir. Beslenmenin insan sağlığına etkileri, halihazırda bilinen büyük bir gerçek. Günlük hayatın koşuşturmacası içerisinde her zaman sağlıklı beslenme alışkanlıklarına sahip olmak zor olsa da buna dikkat etmekte fayda var. Sağlıksız beslenme, uzun vadede ciddi sağlık sorunlarını doğurabilir. Bu yüzden sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olmak önem taşır.

İnsanların günlük beslenme düzeninde en yoğun ihtiyaç duyduğu yeterli miktarda su tüketimi sağlamaktır. Su tüketiminin ideal düzeyde olması, hem cildiniz için hem de iç organlarınız için büyük yarar sağlar. Su tüketiminizin minimum bir ölçüsü olduğu gibi maksimum bir ölçüsü olmasına da dikkat edebilirsiniz. Bu yüzden günlük su ihtiyacınızı tespit etmek için bir uzmana danışmanızda yarar var. Sağlıklı bir yaşam için ayrıca sıvı tüketiminize dikkat etmeli, şekerli içecekleri vücudunuzdan uzak tutmalısınız. Bu içecekler yerine şekersiz olarak tüketebileceğiniz bitki çaylarını ya da şekersiz kahveyi tercih edebilirsiniz fakat bu içecekleri tüketirken de aşırıya kaçmamak önemlidir.

İnsanların beslenme alışkanlıklarını hayat standartlarına göre planlaması gerekir. Uzmanlar tarafından hazırlanan besin piramidini baz alarak beslenme şeklinizi planlamanızda yarar vardır. Bu piramit, günlük besin ihtiyaçlarınıza yönelik hazırlanmıştır. Ayrıca her gıdanın belirli ölçüde tüketilmesi ve aşırıya kaçılmaması gerekir. Tükettiğiniz gıdaların besin değerlerine dikkat ederek tüketim yaptığınızda ideal kilonuzu koruyabilirsiniz. Sağlıklı bir yaşam için fazla şeker tüketiminden uzak durulması önem taşır. Şeker hastalığı, obezite gibi hastalıklar başta olmak üzere birçok sağlık sorununun temel sebeplerinden biri, şekerin gereğinden fazla tüketilmiş olmasıdır.

Bunların yanı sıra sağlıklı beslenme konusunda yeşil yapraklı sebzeler sıklıkla tercih edilir. Özellikle sağlıklı yaşam diyeti yapan kişilerin tercihi olan bu gıdalar, faydalıdır ancak çok fazla su barındırır. Bundan dolayı vücudunuzun ihtiyaç duyduğu proteini yeşil yapraklı gıdalardan alamayacağınız için protein ihtiyacınızı gidermek için protein açısından zengin hayvansal ve bitkisel protein kaynaklarına yönelebilirsiniz. Her şeyin fazlası zarardır ve bu yüzden dengeli beslenmek önemlidir. Her gıdanın tüketilebilir belli bir miktarı vardır beslenme düzeninizi bunu göz önünde bulundurarak hazırlayabilirsiniz.

Kendinize Yeni Bir Sağlık Trendi Oluşturun

Sağlığınız için beslenme alışkanlıklarınızı değiştirerek yeni ve faydalı beslenme şeklinizi, kilo vermek ya da detoks gibi periyodik süreçler yerine yaşam tarzınız haline getirebilirsiniz. Böylelikle ömür boyu daha sağlıklı bir yaşamın formülünü elde etmiş olursunuz. Bilinçsiz beslenme alışkanlıklarına ve ölçüsüz tüketime karşı çıkarak özellikle şeker ve şekerli gıdaları hayatınızdan tamamen atmalısınız. Ayrıca daha formda bir vücut için kızartma yiyecekler, işlenmiş et ürünleri, yapay soslar, aşırı yağlı gıdalar, margarin, hamur işi, aşırı tuzlu gıdalar ve asitli içeceklerden uzak bir beslenme alışkanlığınız olmasına dikkat edebilirsiniz.

Şeker ve asitten uzak içecekleri rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Hazır limonata ve meyve suları yerine evde taze meyveleri kendiniz sıkabilir ve tüketebilirsiniz. Beslenme piramidinde yer alan tahıl grubunu tüketmenizde sağlığınız açısından fayda vardır. Birçok insanın severek tükettiği et ürünlerine gelince de yağsız et tüketimini tercih etmeniz, sağlığınız açısından nispeten daha yararlı olur. Özellikle tavuk eti tüketiminde beyaz et kısımlarını tüketebilirsiniz. Tavuğun derisinin tüketilmemesi daha yararlıdır. Bunların yanı sıra kuruyemiş ürünlerini de yeterli ölçüde tüketerek protein ve vitamin ihtiyacınızı destekleyebilirsiniz. Her gün ceviz içi ve fındık tüketmenin vücuda olumlu etkileri vardır. Kuruyemişler, yüksek yağ oranına sahip gıdalardır ancak bünyenize uygun şekilde ve ideal ölçülerde tüketebilirsiniz. Doktorunuzun da önerileriyle destekleyebileceğiniz bu beslenme önerilerine riayet edebilir ve sağlık trendi anlayışına uygun bir yaşamı için güçlü adımlar atabilirsiniz.

Alkol ve Sigaradan Uzak Durun

Sağlığınız için dikkat etmeniz gereken başlıca önemli konulardan birisi de alkol ve sigarayla olan ilişkinizdir. İçerdiği kimyasal ve zehirli maddeler ile ciğerleriniz başta olmak üzere iç organlarınızda ve cildinizde kalıcı hasarlar bırakabilen sigarayı tüketmemeniz önerilir. Ayrıca sigara içilen ortamlarda mümkün olduğunda bulunmayarak "pasif içici" durumuna düşmekten korunabilirsiniz. Ciğerlerinizin, solunum sisteminizin ve kalbinizin sağlığı için en büyük ihtiyaçlarınızdan biri temiz hava iken içerdiği kimyasallar yüzünde sigara bu ihtiyacınızın karşılanmasına yönelik en büyük engellerden biridir. Ayrıca sigara, oldukça ciddi bir hastalık olan kanserin en büyük tetikçilerinden biri olarak görülür. Eğer sigara tüketiyorsanız, bu alışkanlığınızdan kurtulmak için tıbbi destek alabilirsiniz.

Sigaranın yanı sıra sağlıklı yaşamak için alkol tüketiminizi de sınırlı ölçüde tutabilirsiniz ve alkol bağımlılığına yol açabilecek bir tüketim alışkanlığından uzak durabilirsiniz. Alkollü içkiler, iç organlarınızın ve cildinizin sağlığını olumsuz etkileme riskine sahiptir. Yoğun alkol tüketimi, uzun vadede vücudunuzun zarar görmesine, cildin erken yaşlanmasına ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olabilir. Bundan dolayı alkol tüketimi konusunda azami ölçüye dikkat ederek ya da hiç alkol kullanmayarak sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Düzenli Spor Yapın

Düzenli olarak spor yapmak, sağlıklı yaşam aktivitesi dendiğinde akla gelen ilk aksiyonlardan birisidir. Spor yapmanız, vücudunuzun zinde ve genç kalmasına katkı sağlar. Spor yapmak, gün içinde belirli bir zamanı kendi vücudunuza ayırdığınız için ruh halinizi de olumlu etkiler ve stresle başa çıkmanıza yardımcı olabilir. Bununla birlikte kalori yakmanızı sağlayan spor aktiviteleri, kilonuzu ve yağ oranınızı dengede tutmayı sağlayarak sağlıklı ve fit bir vücuda sahip olmanıza yardımcı olur. Bu yüzden sağlıklı yaşamın temellerini sağlam bir şekilde oluşturmak için düzenli ve ölçülü bir şekilde spor yapmak, hareket etmek önemlidir. Spora başlamadan önce ise doktorunuza danışarak vücudunuzun yüksek tempolu sporlara mı yoksa hafif tempolu sporlara mı daha uygun olduğunu öğrenebilirsiniz.

Spor etkinliklerinizi planlamak ve takip etmek için akıllı telefonlarınızda kullanabileceğiniz sağlıklı yaşam uygulamaları, aktivitelerinizi belirlemenize, takip etmenize ve günlük tutmanıza yardımcı olurlar. AXAFit uygulamasını ister Android isterseniz de iOS cihazlarınıza indirip yükleyerek sağlıklı yaşam için düzenli spor aktivitelerinizi daha disiplinli ve düzenli bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim
Destek İkonu