Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

Sağlıklı Bir Cilt İçin Nasıl Beslenmelisiniz?

24.03.2022 / Son Güncelleme: 19.08.2022

“Güzellik içten gelir.” temiz bir kalbi ve nazik davranışları kast ettiği kadar, yediğimiz besinlerin dış görünümümüz üzerine olan etkilerine de göz kırpar. Sağlıksız kaçamakların, kızartmaların ve tatlıların bolca tüketildiği günlerden sonra, cildin şiş, kızarık ve pürüzlü olması sadece kötü bir tesadüf değildir. Bedensel ve zihinsel sağlık kadar cilt güzelliği de dengeli ve sağlıklı beslenmekle sağlanır. Bazı besinler, mucizevi içerikleri sayesinde, cildin ihtiyaç duyduğu nemi, parlaklığı hatta gençliği geri kazanmasında büyük bir rol oynarlar. Bu yiyeceklerin ne olduğunu merak ediyorsanız yazıyı okumaya devam edin!

1) Su

Her gün 2 litreye yakın su içmek, bedensel sağlığa iyi geldiği kadar cildi de güzelleştirir. Bunun sebebi, suyun vücuttaki detoksifikasyon sürecini desteklemesidir. Bir başka deyişle su içmek, vücutta biriken ve cilt tabakasında pürüzlere, akneye, siyah noktaya yol açan tüm zararlı maddelerin vücuttan atılmasını sağlar.

2) Omega-3 ve Omega- 9 

Kuru ciltlerin nem dengesini sağlamasında, esnekliğini ve parlaklığını geri kazanmasında temel yağ asitleri önemli rol oynar. Cilt tabakasını güçlendirir ve suyu cilde hapsederler. Temel yağ asitlerinin vücuda mutlaka beslenme yoluyla alınması gerekir. Bu yağ asitlerinden Omega-3’ü chia, keten tohumu ve somon gibi yağlı balıkları sıklıkla tüketerek alabilirsiniz. Bir başka temel yağ asidi olan Omega-9 için ise avokado en iyi kaynaktır. Avokado, yüksek yağ oranı sayesinde cildi genç ve nemli tutarken, ciltteki kızarıklıkların ve tahrişin azalmasında oldukça etkilidir.

3) Yeşil meyve ve sebzeler 

Özellikle akneye yatkın cilt tipine sahip kişilerin ıspanak, su teresi, kara lahana ve yeşil elma gibi yeşil renkli besinleri sıkça tüketmesinde fayda var. Bunun sebebi, yeşil meyve ve sebzelerin cildin yağ dengesini sağlayarak akne ve siyah nokta oluşumunu engellemede etkili olan A vitaminini yüksek miktarda içermesidir. 

4) Pre+probiyotik ağırlıklı fermente gıdalar

Şişkinlik, gaz ve enflamasyonu engellemeye yardımcı yoğurt, kefir, turşu gibi prebiyotik ve probiyotik besinler aynı zamanda hassas veya alerjik ciltleri yatıştırma özelliğine de sahiptir. Özellikle yoğurt, probiyotik olmasının yanı sıra, içerisinde cilt kızarıklığına ve tahrişe iyi gelen laktik asidi bulundurur. 

5) Kırmızı orman meyveleri  

Orman meyveleri antioksidan ve vitamin deposudur. Yaban mersini, ahududu, böğürtlen gibi yabani meyve türleri, taze veya donuk tüketildiklerinde, vücuda serbest radikallerle savaşan ve kolajen üretimini destekleyen kimyasallar ve C vitamini sağlayarak yaşlanma karşıtı etki gösterirler.

6) Zerdeçal 

Antik çağlardan beri, bedensel sağlık ve güzellik için kullanılan zerdeçal, vücuttaki enflamasyonu azaltmaya yardımcı olur. Etken maddesi curcumin; cilt tonunu eşitler, aydınlatır ve cilt dokusunu yumuşatır. Buna ek olarak yaşlanmaya neden olan serbest radikallerle savaşarak cilde genç bir görünüm kazandırır. 

7) Kemik suyu

Yaşlanma belirtilileri, ciltteki kolajenin azalması sonucu yaşanır. Bu nedenle vücuttaki kolajen üretimini destekleyecek besinler tüketmek, cildin elastikiyetini, sıkılığını ve pürüzsüzlüğünü korumasında çok önemlidir. Yapılışı sırasında saatlerce kaynatılan kemik suyu, yüksek miktarda kolajen, temel aminoasitler ve kalsiyum, magnezyum gibi mineraller içerir. Aynı zamanda sindirim sistemini rahatlatan kemik suyu vücuttaki enflamasyonu azaltır, cildi rahatlatır. 

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim
Destek İkonu