Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

Revize Deprem, Artçı Deprem ve Öncü Deprem Nedir?

11.07.2023 / Son Güncelleme: 11.07.2023

Yerkabuğu içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan titreşimlerin dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yer yüzeyini sarsma olayına “deprem” denir. Deprem, insanın hareketsiz kabul ettiği ve güvenle ayağını bastığı toprağın da oynayacağını ve üzerinde bulunan tüm yapılarında hasar görüp, can kaybına uğrayacak şekilde yıkılabileceklerini gösteren bir doğa olayıdır. Elbette depremin de kendi içinde çeşitleri bulunur. Ana depremden önce ya da sonra meydana gelen ve analiz edilen deprem çeşitleri, genel olarak 3 ana grupta sıralanmıştır. Revize deprem, artçı deprem ve öncü deprem olmak üzere üç çeşidi vardır. AXA ailesi olarak sizler için hazırladığımız bu yazımızda “Revize deprem ne demek?”, “Artçı deprem ne demek?”, “Öncü deprem nasıl anlaşılır?”, “Revize 01 deprem ne demek?” gibi sorularınızı cevaplandırdık. 

Artçı Deprem Ne Demek?

Dünyanın en büyük doğal afetleri arasında yer alan ve en çok korkulan doğal afet olan depremlerden sonra aynı bölgede artçı depremler meydana gelir. Artçı depremler, ana depremden sonra gelen hafif depremlerdir. Artçı sarsıntılar ana depremin oluştuğu merkezde gerçekleşir fakat daha düşüktür. Artçı deprem ana deprem sonrası 2 ila 3 ay devam edebilmektedir. Küçük sarsıntılar şeklinde olan deprem giderek şiddetini daha da kaybederek seyrekleşir. Bu sebeple genellikle ağır hasarlı ya da orta hasarlı olan binalara, artçı depremler bitene ya da sakinleşene kadar girilmemelidir. Bu gibi durumlarda kurulan yardım çadırlarında kalmak, mümkün ise başka bir eve yerleşmek ya da otelde konaklamak çok daha güvenli olacaktır. Artçı depremlerin büyüklüğü ana deprem kadar fazla değildir ve ana depremler kadar uzun sürmez fakat çatlak, kırık ya da hasarlı binaları büyük oranda etkileyebilir.

Revize Deprem Ne Demek?

Revize deprem; meydana gelen depremin değerlendirmesinin hesaplanmasının yapılması sonrası net olarak hesaplanmış deprem verisidir. Daha ayrıntılı anlatacak olursak; Depremden hemen sonra oluşan veriler anlık hesaplanan verilerdir ve her zaman doğru olmayabilir. Revize deprem ise depremin üzerinden belli bir süre geçtikten sonra net olarak hesaplanır ve net deprem bilgisini verir. Revize deprem verileri depremin şiddetini, büyüklüğünü, çıkış noktasını ve diğer ayrıntıları içerebilir. Buna bağlı olarak ana depremden sonra gelebilecek olan artçı depremlerin tahmin edilmesine de yardımcı olur.

Öncü Deprem Nasıl Anlaşılır?

Büyük bir depremden birkaç hafta ya da birkaç saniye önce oluşan, büyük depremin oluştuğu alan içinde ya da bu alan yakınında ortaya çıkan küçük sarsıntılara öncü deprem denir. Öncü depremler genellikle yakın bir zaman sonrasında gelecek büyük bir depremin habercisi olduğu anlamına gelir. Öncü depremlerin anlaşılması genellikle mümkün değildir. Her sarsıntı büyük bir depremin habercisi olmayacağı gibi, belirli işaretler ile büyük depremi de beraberinde getirebilir. Bunun için sismografların kullandıkları ölçme, değerlendirme ve titreşim ölçme düzenekleri gibi yöntemler kullanılabilir. Titreşim ölçme düzenekleri sayesinde yer altında meydana gelen küçük sarsıntı ve titreşimler, kayanın kırılmaya başladığını ve yakında bir deprem riskinin olup olmayacağını belli edebilir.

Deprem şüphesiz ki en çok korkulan doğal afetler arasında baş sıralarda yer alır. Depreme önceden hazırlıklı olmak ve deprem esnasında sakin kalabilmek hayat kurtarabilir. Bunun yanı sıra deprem sonrası yapılacak birkaç hareket ve önlem ile hem kendi hem de sevdiklerinizin hayatları kurtulabilir. Depreme her zaman hazırlıklı olmak gerektiğini hatırlatmak isteriz. Bu yüzden deprem çantanızı her zaman hazırda tutmalı, oturduğunuz binanın DASK Zorunlu deprem sigortasına sahip olduğundan emin olmalısınız. Zorunlu Deprem Sigortası hakkında detaylı bilgi almak için hemen buraya tıklayın!

Artçı Deprem Ne Demek?

Artçı depremler, ana depremden sonra gelen hafif depremlerdir. Artçı sarsıntılar ana depremin oluştuğu merkezde gerçekleşir fakat daha düşüktür. Artçı deprem ana deprem sonrası 2 ila 3 ay devam edebilmektedir.

Revize Deprem Ne Demek?

Revize deprem; meydana gelen depremin değerlendirmesinin hesaplanmasının yapılması sonrası net olarak hesaplanmış deprem verisidir.

Öncü Deprem Ne Demek?

Büyük bir depremden birkaç hafta ya da birkaç saniye önce oluşan, büyük depremin oluştuğu alan içinde ya da bu alan yakınında ortaya çıkan küçük sarsıntılara öncü deprem denir.

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim
Destek İkonu