Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

Pandemi Sürecinde Açık Havada Yapabileceğiniz 9 Aktivite

25.08.2021 / Son Güncelleme: 27.03.2024

Ülkenin pek çok yerinde pandemi kısıtlamaları hala devam ediyor ve mümkün olduğunca evde kalmaya özen gösteriyoruz. Evde kaldığımız süreler arttığı için bir “manzara değişikliği” ihtiyacı da pandemi döneminde baş gösteren ihtiyaçlardan biri haline geldi. Açık havada yapılabilecek aktivitelerse bu ihtiyacı karşılamak için harika bir yol.

Pandemi hala devam ettiği için tüm açık hava aktivitelerini “güvenli” olarak saymak hata olabilir. Bazılarını açık havada güvenli bir şekilde yapabiliyorken bazılarına da şu dönemde, özellikle sosyal mesafe tedbiri kapsamında katılmamız maalesef mümkün değil. Grup koşuları ya da gezileri, basketbol ya da futbol aktiviteleri, kalabalık piknikler gibi sosyal mesafe kuralının uygulanmasını zor kılan açık hava aktiviteleri bunlara örnek gösterilebilir. 

Yine de bu durum sürekli içeride kalmanız gerektiği anlamına gelmiyor. Bulunduğunuz bölgeye bağlı olarak, büyük olasılıkla güvenle katılabileceğiniz bazı açık hava etkinlikleri vardır ve bunlar size evde vakit geçirdiğiniz dönemde en çok ihtiyaç duyduğunuz  zihinsel sıfırlamayı yapmanıza yardımcı olabilir.

Açık havada güvenle yapabileceğiniz birkaç aktiviteyi sizler için derledik. Eğer evinizin çevresinde diğer insanlarla karşılaşma olasılığınız varsa maske takmayı ve kendinizi iyi hissediyor olsanız bile semptom gösteremeyen bir taşıyıcı olabileceğinizi unutmayın. 

1. Tematik yürüyüş yapın 

Bir manzara değişikliğine ve biraz stres atmaya ihtiyaç duyduğunuzda,  canınız yorucu bir egzersiz yapmak istemiyorsa yürüyüşe çıkmak akla gelen ilk açık hava aktivitesidir. Eğer evinizin çevresinde bir park, biraz yeşillik görebileceğiniz bir yer varsa  doğa yürüyüşü, eğer yoksa kendinizin belirleyeceği sakin bir rotada  tematik  yürüyüş yapabilirsiniz. Tema olarak tarihi eski kapılar, çiçek açan ağaçlar, sokak hayvanları, grafitiler gibi konular belirleyebilir ve yürüyüş rotanızı bunları bulabileceğiniz yerlere göre tasarlayabilirsiniz. 

2. Koşuya çıkmayı deneyin

Sosyal mesafe tedbirini uygulayabildiğiniz sürece koşu, hem evden çıkmak hem de kardiyo egzersizi yapmak için harika bir seçenek. Daha önce hiç koşu yapmadıysanız bu dönemde kendinize bir şans verebilirsiniz. Koşu yaparken nefes alış verişinize  odaklanırsanız zihinsel olarak rahatlamanız ve stres atmanız oldukça muhtemel. 

Koşu sırasında dışarıda olan diğer insanlara karşı sorumlu davrandığınızdan emin olun. Kalabalık sokaklardan geçmemek, eğer geçiyorsak maske takmak, sümkürmemiz gerekirse yanımızda peçete taşımak gibi bazı önlemler alabiliriz. Eğer kalabalık bir şehirde yaşıyorsanız, sokakların nispeten daha sakin olduğu saatleri tercih edebilirsiniz. Eğer gece koşuya çıkıyorsanız karanlıkta görünür olmanızı sağlayacak reflektörlü veya parlak renkli kıyafetler seçmeyi unutmayın. 

3. Şehrinizi keşfe çıkın

Eğer aceleniz varsa, dakikası dakikasına belirlenmiş, sabit bir rotanız var demektir. Bu durumda şehrinizin size sunduğu bazı ilginç yerleri kaçırıyor olmanız hayli muhtemel. Evinizin civarında daha önce hiç girmediğiniz sokaklara girebilir, yapıları alıcı gözüyle inceleyebilir, tarihi olabileceğini düşündüğünüz yerleri araştırabilir, belki biraz fotoğraf çekebilirsiniz. 

4. İp atlamayı deneyin 

Eğer açık havada sınırlı bir alana sahipseniz, ip atlamak sizin için harika bir seçenek olabilir. İp atlamak ve aynı zamanda eklemlerinizi korumak için ahşap bir zemin tercih edebilir, eğer beton bir alanınız varsa egzersiz matı üzerinde ip atlayabilirsiniz. İp atlamak genel bir egzersiz programının yerini tutabilir ve güçlü bir kardiyo etkisine sahiptir. 

İp atlarken ipin hareketini omuzlarınızdan değil bileklerinizden başlattığınızdan, özellikle karın ve bel bölgesini içeren core kaslarınızı sıktığınızdan ve topuklarınız yerine parmak uçlarınıza indiğinizden emin olun. 

5. Bir şeyler yetiştirin 

Bahçe işleri düşündüğünüzden de rahatlatıcı olabilir ve bonus olarak lezzetli ve bedava meyveler, sebzeler ya da baharatlara sahip olabilirsiniz. 

Oturduğunuz evin bahçesi varsa bir bölümünü bir şeyler ekmek için kullanabilirsiniz. Eğer çocuğunuz varsa biraz toprakla uğraşmak, doğal yaşam hakkında birlikte bir şeyler öğrenmek için mükemmel bir fırsat. 

6. Merdiven inip çıkın 

Eğer koşuya çıkmak pek size göre değilse, yoğun bir kardiyo egzersizi yapmak için merdivenleri kullanabilirsiniz. Fiziksel aktivite düzeyinize göre yavaş bir şekilde veya koşarak merdivenleri inip çıkmak günlük fiziksel aktivite ihtiyacını karşılayacaktır. Açık havada olmak için toplu taşıma istasyonları merdivenlerini ya da sokak arasında bulunan merdivenleri tercih edebilirsiniz. 

7. Açık havada oyun oynayın 

Çocukken sadece dışarıda oyun oynadığınız için ne kadar mutlu olduğunuzu hatırlıyor musunuz? Bunu hala yapabilirsiniz. Eğer çocuğunuz varsa kendinizi onun oyunlarına dahil edebilir veya birlikte bir oyun tasarlayabilirsiniz. Ya da bir köpeğiniz varsa onunla birlikte açık havanın tadını çıkarabilirsiniz. 

8. Kendi spor salonunuzu yaratın 

Hali hazırda evde uyguladığınız bir egzersiz programınız varsa bu rutininizi açık havaya taşıyabilirsiniz. Biraz yaratıcılığınızı kullanarak dışarıdaki yapıları kendi yararınıza kullanabilirsiniz. Mesela yanınıza bir direnç lastiği alıp dışarıda bulunun sağlam bir ağaç dalı, direk gibi sabit bir dayanak noktasına bağlayabilir ve lastiği göğüs hizasında çekip bırakarak sırt egzersizi ya da bir tarafını bankın ayağına bir tarafını da ayak bileğinize geçirip iç bacak egzersizi yapabilirsiniz. Bir basamak ya da tretuvar varsa ayaklarınızı ya da ellerinizi yükselterek şınav egzersizinizi kolaylaştırabilir ya da zorlaştırabilirsiniz. 

9. Bisiklet sürün

Özellikle pandemi döneminde bireysel olarak yapılabilecek en keyifli aktivitelerden biri de bisiklet sürmek. Üstelik bisikleti birçok amaç için de kullanabilirsiniz; gideceğiniz bir yere ulaşmak için, fitness antrenmanı için ya da gezi ve hobi amaçlı. 

Eğer en son çocukluğunuzda bisiklete bindiyseniz, muhtemelen ne kadar keyif verici olduğunu unutmuş olabilirsiniz. Bisiklete bir şans verebilir ve çocukluğunuzda kalan bu coşkuyu yeniden yaşayabilirsiniz. 

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim
Destek İkonu