Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

Modunuzu Yükselten 5 Gıda

22.07.2022 / Son Güncelleme: 16.09.2022

Tükettiğimiz gıdalar, bedensel sağlığımız kadar ruh sağlığımızı üzerinde de etkili oluyor. Doğal, dengeli ve sağlıklı bir beslenme rutini ruh halimizi geliştirmek konusunda esas olsa da, bazı gıdalar özellikle ruh hali üzerinde yarattığı olumlu etkileri ile biliniyor. İşte ruh halinizi yükseltmek ve kendinizi anında daha enerjik, mutlu ve dengeli hissetmek için tercih edebileceğiniz 5 gıda!

Muz

Ruh halini yükselten gıdalardan bir tanesi olan muz, içeriğindeki B6 vitamini sayesinde mutluluk hormonları olan dopamin ve serotonin üretimini arttırıyor. İçeriğindeki meyve şekeri ve yüksek lif oranı sayesinde de kan şekerini dengeliyor ve olası ruh hali dalgalanmalarının önüne geçiyor. Ayrıca kabukları yeşil olan olgunlaşmamış muzlar, yüksek probiyotik içeriğine sahip oluyor

Bitter çikolata

Pek çok kişinin konfor gıdaları arasında yer alan bitter çikolatanın mutlu edici etkisi sadece psikolojik değil. Mutluluk hormonlarından serotonin, dopamin ve endorfinin salgılanmasını destekleyen bitter çikolata, aynı zamanda ağrı kesici ve stres azaltıcı etkiler de gösteriyor. İçeriğindeki flavnoidler sayesinde beyindeki kan dolaşımını arttırıyor ve beyin sağlığını da destekliyor.

Fermente gıdalar

Turşu, yoğurt, kefir, kombucha, kimchi ve benzeri fermente gıdalar, bağırsak sağlığını destekleyerek ruh hali üzerinde geliştirici etki yaratıyor. İkinci beyin olarak bilinen ve serotonin üretiminin yüzde 90’ınını kontrol eden bağırsaklar, duygu durumunu ve ruh halini doğrudan etkiliyor. 

Probiyotik görevi gören fermente gıdalar, bağırsak mikrobiyotasında yaşayan ve serotonin hormonunun salgılanmasından sorumlu olan sağlıklı bakterilerin sayısının artmasını destekliyor. Salınımı artan serotonin hormonu ise ruh halini düzenliyor, stresle baş edebilmeyi sağlıyor, iştahı düzenliyor ve cinsel arzuları dengeliyor. Ayrıca bağırsak sağlığı, depresyon ve anksiyete oranlarındaki düşüş ile de ilişkilendiriliyor.

Kuruyemiş ve tohumlar

Bitkisel protein, sağlıklı yağ ve lif kaynağı olan kuruyemiş ve tohumlar içerdikleri amino asitler sayesinde serotonin hormonunun salgılanmasını destekliyor ve ruh hali üzerinde olumlu bir etki yaratıyor. Buna ek olarak dünyanın en sağlıklı beslenme türleri arasında yer alan Akdeniz diyetinin başlıca besin kaynaklarından olan kuruyemiş ve tohumların beyin sağlığını desteklediği de biliniyor. Mineral yönünden de zengin olan kuruyemişler beyin gıdası olarak adlandırılıyor ve ruh halini dengeleyici özellikleriyle biliniyor.

Yağlı balıklar

İnsan vücudunun kendi kendine üretmediği bir çeşit yağ asidi olan ve beyin sağlığı ile ilişkilendirilen Omega-3, yağlı balıklarda bol miktarda bulunuyor. Depresyon ve endişe bozukluğunun engellenmesinde aktif rol oynadığı bilinen DHA ve EPA’nın Omega-3 yağ asidi olarak biliniyor. Beyin gelişimi ve sağlığı konusunda kilit bir role sahip olan Omega-3, aynı zamanda hücresel sağlıkta da büyük önem taşıyor

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim
Destek İkonu