Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

Likit Fon Nedir, Çeşitleri Nelerdir?

21.03.2023 / Son Güncelleme: 22.03.2024

Fonlar, kişilerin birikimlerini değerlendirmek için yöneldikleri yatırım araçlarının başında geliyor. Dolayısıyla gerçek ve tüzel kişilerin değerlendirebileceği birçok fon seçeneği bulunuyor. Likit fon, kendine has özellikleri ve avantajları ile bu seçeneklerin en fazla tercih edilenleri arasında yer alıyor. Sizin için hazırladığımız kapsamlı rehber aracılığıyla “Likit fon ne demek?” sorusunun detaylı yanıtını öğrenebilir, yatırım yapabileceğiniz likit fon çeşitleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. 

Likit Fon Nedir?

Yatırım fonları, portföy dağılımlarına göre A ve B tipi olmak üzere ikiye ayrılır. A tipi yatırım fonlarında, portföyün belirli bir kısmı ile hisse senetlerine yatırım yapılır. Dolayısıyla A tipi yatırım araçları, hisse senedi ağırlıklı fon olarak da isimlendirilir. Bu tür fonlar portföy yapılarından dolayı yüksek getiri potansiyeline sahiptir. Ancak her yatırım aracında olduğu gibi getiri potansiyeli ile doğru orantılı olarak risk profili de yükselir.

B tipi yatırım fonları ise çoğunlukla likit fon ismiyle anılır. Likit fon, yatırımcılara birikimlerini enflasyon etkisinden mümkün olduğunca koruyarak artırabilme imkânı sağlar. Çünkü likit fonun toplam portföy değerinin büyük kısmı, hazine tarafından ihraç edilen tahvil ve bonolar ile özel sektör borçlanma araçlarından meydana gelir. Bu özelliği nedeniyle de yüksek gelir beklentisi olmayan ve güvenli yatırım seçeneklerine yönelme amacındaki kişiler tarafından tercih edilir.

Likit fon, risk seviyesinin düşük olması nedeniyle yatırımcılar için deyim yerindeyse güvenli bir liman niteliği taşır. B tipi yatırım fonları, düşük ancak neredeyse sabit getiri performansları nedeniyle özellikle uzun vadeli yatırımlar için idealdir. Ancak yatırımcılar, vadesi 90 günden az olan likit fonları kısa süreli, çoğu zaman da günlük olarak kullanabilmektedir.

Likit Fon Çeşitleri Nelerdir?

Likit fon, kendi içerisinde birçok kategoriye ayrılır. En sık tercih edilen likit fon çeşitlerini şu şekilde sıralayabilmek mümkündür:

B Tipi Likit Fon
Kısa vadeli yatırımlar için ideal likit fon türüdür. B tipi likit fonun portföyü, vade süresine 90 günden az kalmış repo ve ters repolardan oluşur. Bu tür fonlar, tahvil ve bono gibi orta/uzun vadeli hazine kağıtları ile hisse senetlerini ise genellikle portföyünde bulundurmaz. Kayıp riskinin hemen hemen hiç olmaması, her seviyeden yatırımcının B tipi likit fonlara her daim talep göstermelerini sağlar. Üstelik bu tip likit fonlar kolayca anlık olarak alınıp satılabilir.

B Tipi Orta-Uzun Vadeli Borçlanma Araçları Yatırım Fonu
Bu fon türünün portföyünün asgari %80’i, devamlı olarak kamu ve özel sektör borçlanma araçlarına yatırılmaktadır. Fonun adından da kolayca anlaşılabileceği üzere bu yönelimin temel amacı, orta ve uzun vadede borçlanma araçları üzerinden faiz getirisi elde edilebilmesini mümkün kılmaktır. B tipi orta/uzun vadeli borçlanma araçları yatırım fonu, genelde birikimlerini tahvil ve bono aracılığıyla değerlendirmek isteyen yatırımcılar tarafından tercih edilir.

B Tipi Eurobond Borçlanma Araçları Yatırım Fonu
Bu B tipi fonun portföyünde, devletin ya da özel şirketlerin kaynak sağlamak amacıyla uluslararası piyasalarda yabancı para cinsinden satışa sundukları borçlanma araçlarını barındırır. ABD doları ve Euro cinsinden ihraç edilen Eurobond, orta ve uzun vadede epey karlı bir yatırım aracıdır. Dolayısıyla B tipi Eurobond fonu, aynı amaç doğrultusunda daha az riskle yatırım yapmak isteyenler için ideal seçenektir. 

B Tipi Uzun Vadeli Yatırım Fonu
Fonun portföyünün en az %80’i, ortalama vadesi 730 günden fazla olan kamu ve özel sektör borçlanma araçlarına yatırılır. Devamlılık arz eden bu yatırım şekli, birikimlerini uzun vadede değerlendirmek isteyenlerin fona ilgi göstermesinde kilit rol oynar.

Likit Fon Özellikleri Nelerdir?

Likit fon çeşitleri, kendilerine has özellikleri ile yatırımcıların portföylerinde kendilerine kolayca yer bulabilmektedir. İşte bu tarz fonları yatırım açısından özel kılan özelliklerin en önemlileri: 

Düşük Risk

Likit fonun en önemli özelliği düşük risk profiline sahip olmasıdır. Fonun net varlık değeri neredeyse hep sabittir. Tabii bu durum, likit fon çeşitlerinin tamamen güvenli oldukları sonucunu beraberinde getirmez. Zira menkul kıymetin kredi notu düşerse, fonun net varlık değeri bu durumdan çok düşük seviyede de olsa etkilenebilir.

Güvenli Yatırım Getirisi

Likit fonun bir diğer önemli özelliği ise güvenli yatırım getirisi sağlamasıdır. Üstelik bu getiri tasarruf hesabı mevduatlarından çok da iyi seviyededir.

Düşük Gider Oranı

Diğer tüm yatırım araçları gibi likit fonlara yönelmek de yıllık yönetim gideri gibi masrafları beraberinde getirir. Ancak bu oran, oldukça düşük seviyededir. Dolayısıyla kazançlarını maksimize etmek isteyenlerin gayet rahat biçimde likit fona yönelmelerini sağlar. 

Kolay ve Hızlı Alım-Satım

Yatırım fonları, genelde belirli bir gelir elde edilmesi amacıyla portföye eklenir. Tabii bu amaç doğrultusunda istenilen sonucun alınabilmesi için fonun belirli süreyle elde tutulması gerekir. Ancak likit fonlar düşük gider oranları ve kısa vadeleri ile günlük alım-satıma son derece uygundur. Hatta alım ve satım işlemlerinin farklı kanallar aracılığıyla yapılabilmesinden dolayı yatırımcıların zihninde “Otomatik likit fon nedir?” gibi soruların oluşmasına sebep olur.

Likit Fon Avantajları Nelerdir?

Likit fon avantajları ise şu şekilde sıralanabilir:

Likit fon çeşitleri, yatırımcılara birikimlerini gayet düşük risklerle değerlendirme imkânı sağlar.
Bu tür fonlar, çoğu türdeşinin aksine çok kısa sürede nakde çevrilebilir.
Alım-satım işlemleri, internet bankacılığı ve mobil uygulamalar aracılığıyla hızlıca gerçekleştirilebilir. Bu durum “Şubesiz likit fon nedir?” sorusu için ideal bir yanıt niteliği taşır.
Değer artışı, günlük olarak fon portföyüne yansır.
Likit fon yönetimi konusunda istenildiği an profesyonel destek alınabilir.

Birikiminizi güvenli yatırım seçenekleri ile değerlendirme hedefinize, AXA emeklilik fonları ile kolayca ulaşabilirsiniz.

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim
Destek İkonu