Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

Kira Artış Oranı

07.06.2022 / Son Güncelleme: 22.08.2022

Kira Artış Oranı

Son zamanlarda kiracı ve ev sahiplerini karşı karşıya getiren en önemli konuların başında şüphesiz kira artış oranları geliyor. Yıllık bazda enflasyon rakamlarının yükselmesiyle birlikte konut ve iş yeri kira bedelleri de hızla yukarı yönde bir ivme kazandı. Hal böyleyken kira ödemelerindeki artış oranlarının düzenlenmesi de hem ev sahibi hem de kiracı açısından iyice önem kazandı. Esasen devlet tarafından sunulan yasal haklar ile kira sözleşmesinde belirlenen maddeler her iki tarafın da uyması gereken şartların temelini oluşturuyor. Bu kriterlerin alt ve üst limitlerinin dışına çıkılması ise çoğu zaman kiracı ve ev sahipleri arasında anlaşmazlıklara yol açabiliyor. Peki, kira artış oranı nasıl hesaplanır ve neye göre belirlenir? Detayları inceleyerek, son güncellemelerle beraber kira artış oranları hakkında merak edilen tüm detaylara ulaşabilirsiniz.

Kira Artış Oranı

 

Kira Zam Oranını Belirleyen Kriterler Nelerdir?

Konut fiyatlarının ve enflasyon oranlarının hızla yükseldiği bu dönemde kiracıların ve ev sahiplerinin en çok merak ettiği konuların başında “Kira artış oranı neye göre belirlenir?” sorusu geliyor. Zam oranını belirleyen faktörler hakkında bilgi sahibi olmak hem konut sahibi hem de kiracılar için oldukça önemli. Bilindiği üzere ev sahibi ve kiracı arasındaki ilişki her iki tarafın da çeşitli yükümlülüklerinin kanuni olarak koruma altına alındığı kira sözleşmesi ile belirleniyor. Kira sözleşmesinde mutabık kalınan aylık kira tutarı, bir yıllık süre dolduktan sonra belirli kriterlere uygun şekilde artış gösterir. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı yıllık enflasyon oranı ve bu orana göre belirlenen TÜFE rakamları, kiralara yapılacak maksimum artış bedelini ortaya koyuyor. Kira ücretine yapılacak zam oranı ise düzenlenen kira sözleşmesinin bitiş tarihinden bir önceki aya bakılarak 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinden hesaplanıyor. Kira bedeline uygulanacak olan zam tutarı, TÜFE rakamlarının üzerinde olamıyor. Ancak ev sahibi ve kiracı arasında kurulacak iletişime göre daha düşük bir ücret üzerinde anlaşabilmek de mümkün olabilir. 

Kira Artış Oranı Hesaplama, Nasıl Hesaplanır?

Kira artış oranı, yasal düzenleme ve kanunlarla koruma altına alınan bir konudur. Her yıl çeşitli kriterler ve değişimler baz alınarak devlet tarafından güncellenen Borçlar Kanunu’nun 344. maddesi de TÜFE’nin 12 aylık ortalamasına göre kira bedellerinin artırılabileceğini açık şekilde ortaya koymaktadır. Siz de halihazırda bir konut sahibi ya da kiracı olarak güncel kira artış oranı rakamlarını merak ediyor olabilirsiniz. Peki, bu durumda hem ev sahibini hem de kiracıları ilgilendiren yasal kira artış oranı nedir? 

Öncelikle 2022 yılının Haziran ayı kira artış oranını belirlemek için, bu dönemde yapılacak bir kira artışı için TÜİK’in belirlediği Mayıs 2022 TÜFE verisi kullanılmaktadır. TÜFE 2022 Mayıs ayında on iki aylık ortalamalara göre yüzde 39,33 artış gerçekleşti. Bu veriyi kullanarak örneğin 1.000TL olan bir kiranın artış tutarını 393,30 TL olarak düşünebiliriz ve sonuç olarak aylık yeni kira bedeli 1.393,30 TL olarak hesaplanacaktır.

İş Yeri Kira Artış Oranı Nedir?

Son dönemlerde konut kiraları açık ara en çok tartışılan konulardan biri. Hal böyle olunca iş yeri kiraları ile ilgili de akla pek çok soru geliyor. Özellikle yeni bir iş yeri kiralamak isteyenler, “İş yeri kira artış oranı neye göre belirlenir?” sorusunu merak ediyor. İş yeri kira bedellerinde de tıpkı konut fiyatlarındaki gibi yıllık TÜFE oranları baz alınıyor. Buna göre, iş yeri kira sözleşmesi yapılırken taraflar arasında karşılıklı anlaşma dahilinde, on iki aylık TÜFE ortalamasının altında bir rakam belirlenebiliyor ancak bu rakamın üzerine çıkılamıyor. Kanunda belirtilen şartlara göre, zam oranı 12 aylık TÜFE ortalamasının üzerinde ise kiracının bu rakama itiraz hakkı bulunuyor. Yani, iş yeri sahiplerinin, zam yapmadan önce bir önceki ay açıklanan TÜFE oranına bağlı olarak on iki aylık ortalama bedeli hesaplaması ve yeni kira kontratını buna uygun şekilde güncellemesi gerekiyor. Böylece kanunen belirlenen tavan ve taban fiyat artışları ile kiracıların ve iş yeri sahiplerinin haklarının korunması amaçlanıyor.

İster ev sahibi ister kiracı olun, Ev Sigortası ile herhangi bir tehlike durumuna karşı çok küçük meblağlar karşılığında evinizi güvence altına alabilir, meydana gelebilecek olası hasarları minimum zararla atlatabilirsiniz. Kiracı olarak da konut sigortası ile evinizdeki eşyalarınızı yangından hırsızlığa, su baskınından doğal afetlere kadar birçok riske karşı güvence altına alabilirsiniz.
Konut sigortası ile ilgili detaylı bilgilere Evim Sigortası sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim
Destek İkonu