Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

Kasko Hasarsızlık İndirimi Nedir?

21.03.2023 / Son Güncelleme: 22.03.2024

Kasko hasarsızlık indirimi, poliçenin ilk yenileme döneminden itibaren devreye giren bir uygulamadır. Sigorta şirketleri, bu uygulama kapsamında araç sahiplerine belirli oranlarda indirim hakkı sunar. Üstelik bu hak, hasarsızlığın korunduğu süre yıl bazında arttıkça çok daha avantajlı hale gelir. Çünkü hasarsız geçirilen her bir ekstra yıl, indirim oranında artışa sebep olur.

Kasko Hasarsızlık İndirimi Nasıl Hesaplanır?

Kasko hasarsızlık indirimi hesaplama süreci, temelde zorunlu trafik sigortasındaki yönteme benzer. Tabii zorunlu trafik sigortasında kademelerin oluşmasında yenileme süresi etkiliyken, kasko hasarsızlık indiriminde kazasız geçirilen yıl dikkate alınır. Kasko hasarsızlık kademeleri, 4 evre şeklinde düzenlenmiştir. Birinci evre, ilk 12 aylık sigortalılık süresinin sonunda ki yenileme dönemini kapsar. Daha sonrakiler ise devam eden 12 aylık sigorta sürelerini içerir. Yani ikinci, üçüncü ve dördüncü 12 ayın sonundaki yenileme şeklinde devam eder. Evrelerin herhangi birinde kusurlu olarak kazaya karışılması indirim hakkının sonlanmasına neden olur.

Sigorta şirketleri, yenileme döneminde kazasızlık süresine bakarak müşterilerine farklı oranlarda hasarsızlık indirimleri uygular. Şirket bazında değişkenlik göstermekle birlikte ilk 12 ay sonundaki yenileme döneminde uygulanan indirim miktarı genelde %30’dur. Ardından gelen her evre için indirim oranı 10 puan artar ve en son basamakta %60’a kadar çıkar. İlk defa kasko sigortası yaptıracak araç sürücülerine ise şirket politikaları ve acente inisiyatifi ile kazasızlık dışında farklı indirimler uygulanabilir.

Kasko Fiyatını Öğren

Kasko Hasarsızlık İndiriminden Kimler Faydalanabilir?

Kasko hasarsızlık indirim oranları, tüm poliçe sahiplerinin ilk yenileme döneminden itibaren yararlanabilecekleri bir haktır. Ancak bu haktan faydalanabilmek için poliçe dönemi içerisinde araç ile herhangi bir kazaya karışılmaması gerekmektedir. Yani daha farklı bir anlatımla hasar talebinde bulunulmayan her yılda hasarsızlık indirimi avantajı elde edilebilir. Buna karşılık detayları şirket bazında değişmekle birlikte hasarsızlık indirimini bozmayan haller de mevcuttur. Bu durumlar şu şekilde sıralanır:

 Karışılan kazada karşı tarafın tamamen kusurlu olması (Bunun için kazada kusurunuzun olmadığını resmi olarak belgeleyebilmeniz gerekir.)
 Poliçede hasarsızlık koruma teminatının bulunması (Bu teminat, hasarsızlık indirimini bozmayan haller dışında gerçekleşen bir diğer hasar için geçerlidir.)
 Cam kırılması, boya çizilmesi gibi durumları kapsayan mini onarım hizmetinin poliçeye dahil olması
 Sigorta özel şartlarında belirtilen küçük hasarların, poliçeyi düzenleyen şirket ile anlaşmalı servis noktalarında tamir edilmesi

Tüm bu koşullara ek olarak poliçe sahibinin araç veya şirket değişikliği yapması da hasarsızlık indiriminden faydalanmasına engel değildir. Yenileme dönemi içerisinde yapılacak bu tarz değişikliklerde şirketler arası kasko hasarsızlık indirimi aktarımı yapılabilir. İndirim hakkı aktarımı, araç alım-satımının tarafları olan eşler arasında da mümkündür. Ancak eşler dışındaki diğer akrabalar için aynı durum söz konusu değildir.

Kasko Hasarsızlık İndirimi Ne Zaman Bozulur?

Kasko sigortasının geçerlilik süresi bir yıldır. Eğer bu sürenin sonunda poliçe yenilenmezse, o ana kadar elde edilmiş olan hasarsızlık indirim hakkı kaybedilir. Zira kasko poliçeleri kapsamındaki hasarsızlık indirimi basamakları devamlılık esasına göre uygulanır. Poliçenin kesintili olarak yaptırılması da benzer sonucu doğurur. Yani bir ya da daha uzun süreli aralıklarla poliçe yaptırılması, hasarsızlığa bağlı indirim hakkının kaybını beraberinde getirir. Kasko hasarsızlık indiriminin bozulmasına sebep olan diğer durumlar ise şunlardır:

 Poliçenin geçerlilik süresi dahilinde kusurlu olarak bir kazaya karışılması
 Prim ödemelerinin yapılmaması nedeniyle poliçenin iptal olması
 Araç sahibinin vefatı
 Poliçenin mini onarım hizmetini ve hasarsızlık koruma teminatını içermemesi

Kasko hasarsızlık indirimi uygulamasında mini hasarın tanımı ve içeriği sigorta şirketi bazında değişiklik gösterebilmektedir. Örneğin; bazı şirketler radyo teyp ve cam hasarı gibi durumları mini hasar kapsamında değerlendirir. Bu sayede söz konusu hasarlar meydana geldiğinde yapılan işlemler hasarsızlığı bozmaz. Ancak bazı şirketlerde ise tam tersi söz konusu olabilir. Dolayısıyla kasko sigortası yaptırırken veya şirket değiştirirken hasarsızlık indirimini etkileyen koşullar hakkında detaylı bilgi talebinde bulunmakta fayda vardır.

Kasko Hasarsızlık İndirimi Nasıl Sorgulanır?

Kasko hasarsızlık indirimi sorgulama için e-Devlet Kapısı platformunda kullanıma sunulan servisten yararlanabilirsiniz. Bu hizmete ek olarak Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin sağladığı hizmetleri de tercih edebilirsiniz. Dilerseniz plaka ya da şasi numarası vasıtasıyla Sigortam360 üzerinden online hasar sorgulama yapabilirsiniz. Aynı bilgilerle 5664’e kısa mesaj da gönderebilirsiniz. Böylece hasarsızlık indirimi hakkınızı etkileyen herhangi bir durum olup olmadığı konusunda fikir sahibi olabilirsiniz.

Eğer kasko sigortası için AXA’yı tercih ettiyseniz, “Online İşlemler” menüsü aracılığıyla kasko hasar durumunuz hakkında bilgi talep edebilirsiniz. Alternatif olarak acenteniz ya da müşteri temsilciniz ile iletişime geçerek hasarsızlık indirimi durumunuz hakkında kapsamlı destek alabilirsiniz. Kasko hasarsızlık indirimi sorgulama işlemi için sigorta şirketinin sunduğu seçeneklere yönelmek çok daha kesin bilgilere ulaşmanızı mümkün kılar.

2023 Yılında Kasko Hasarsızlık İndirimi İçin Tüyolar

2023 yılında kasko hasarsızlık indirimi hakkınızı korumak için aşağıda yer alan yöntemleri uygulayabilirsiniz.

 Herhangi bir kazaya karışma riskini azaltmak için güvenli sürüş tekniklerini öğrenmeye odaklanabilirsiniz.
 Aynı kapsamda aracınızın periyodik bakımlarını zamanından yaptırmayı da ihmal etmeyin.
 Kısa mesafeleri kapsayan ve acil olmayan ulaşım ihtiyaçlarınız için toplu ulaşımdan yararlanabilirsiniz.
 Mini onarım hizmeti kapsamına giren hasarlar için sigorta şirketiniz ile anlaşmalı servisleri tercih edebilirsiniz.
 Yenileme dönemini kaçırmamak için acenteniz veya müşteri temsilciniz ile iletişime geçebilirsiniz.

Aracınızı trafikteki risklere karşı güvence altına almanızı sağlayacak kasko sigortası teklifleri AXA’da sizleri bekliyor!

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim
Destek İkonu