Küresel boyutlarda hareketin ve hızın daha önce görülmemiş şekilde arttığı bir çağda, trafiğe çıkan motorlu taşıt ve araç kullanan kişi sayısı günbegün katlanmaya devam ediyor. Hız ve pratiklik bakımından hayat kurtarıcı niteliğe sahip olan motorlu taşıtlar, söz konusu çevre koruma, doğaya zarar vermeme gibi meseleler olduğunda ise ciddi bir tehdit olarak kendini gösteriyor. Bilhassa bilinçsiz tercihler ve duyarsız sürüşler neticesinde çevre ve insan sağlığı ciddi yaralar alıyor. Egzoz gazından açığa çıkan karbondioksit havaya yayılarak karbon emisyonu oranını yükseltiyor. Toksik özellik taşıyan söz konusu emisyon, hava kirliliği ve beraberinde de insan sağlığı ve doğa üzerinde olumsuz etkilerin ortaya çıkmasına sebep oluyor.
Küresel ısınma, iklim değişimi gibi kavramların çokça kullanılır olduğu, insan-çevre ilişkisinin yeniden ele alınıp analiz edildiği ve insanın çevreye ve dünyanın geleceğine karşı taşıdığı sorumluluklara dair bilinç düzeyinin arttığı bir dönemde yaşıyoruz. Böylesine bir farkındalık ortamında, araç kullanırken çevreyi de korumaya devam etmek isteyenler için atılacak çok sayıda adım olduğu bir gerçek. Kullandığınız taşıtların karbon ayak izini en aza indirmek üzere tasarlanan sistem ve tercihlere yönelerek, bu konuda bazı alışkanlıklarınızı değiştirerek, seyahat ederken de çevreyi korumanın gönül rahatlığını yaşayabilirsiniz.
Araçlarınızı Paylaşın
Özellikle kalabalık kent yaşamının yoğun trafiğinde, şahit olduğunuz bazı görüntüler vardır. İçinde tek bir kişi bulunan otomobillerden oluşan ve ucu bucağı görünmeyen araç kuyrukları bunlar arasında yer alır. Halbuki aynı yöne ve hatta aynı yere giden kişiler bir araya gelmeyi başarabilse ve her bir otomobil maksimum verimle kullanılsa trafik derdi de, gereksiz yere katlanan karbon salınımı da etkisini ciddi manada yitirebilir.
İş arkadaşlarınızla, ailenizle ya da sosyal çevrenizdeki insanlarla haberleşerek aynı güzergahı düzenli olarak kullanacak kişileri tek bir arabada birleştirmek için çaba harcayın. Bu şekilde sizin için basit, fakat dünyanın geleceği açısından büyük ve önemli bir adım atmış olursunuz.
Son olarak arabasız da konforlu ve hızlı biçimde ulaşabileceğiniz yerlere, alternatif ulaşım araçlarını kullanarak gitmeyi deneyin. Böylece araç kullanma sıklığınızı bir miktar da olsa düşürebilirsiniz. Çeşitli toplu taşıma araçları ya da bisikletler bu noktada işinize yarayabilir. Ayrıca uygun hava koşullarında yürümeyi tercih ederek çevre için olduğu kadar sağlığınız için de olumlu bir adım atmış olursunuz.
Araçlarda Karbon Emisyonu Hesaplama
Kullandığınız aracın çevreye zarar verme potansiyeli, açığa çıkardığı karbon emisyonu oranıyla doğru orantılıdır. Çevreye duyarlı bir insan olarak, amacınız daima kişi başına ürettiğiniz emisyon miktarını düşürmek olmalıdır. Bu hesaplamayı yaparken kullandığınız aracın benzinli veya dizel oluşu, araçta bulunan kişi sayısı, aracın yükü gibi pek çok faktör belirleyici olma özelliği taşır. Örneğin, araçta bulunan kişi sayısı arttıkça kişi başına düşen emisyon miktarı da otomatik olarak azalır. Genel olarak benzinli araçlar dizel araçlara göre daha fazla karbon emisyonu açığa çıkarsa da, söz konusu araçta kullanılan teknoloji ve tasarım da yine salınan emisyon miktarı üzerinde belirleyici rol oynar.
Yakıt Tasarrufu Yapma
Yakut tasarrufu ve bilinçli yakıt tüketimi, motorlu taşıtların çevreye verdiği zararı azaltmak için hayata geçirilmesi gereken en önemli tedbirler arasında yer alır. Bu amaçla öncelikle karbon salınımı az olan türde yakıtlar tercih edilebilir. Yakıt tasarrufu yapmaya programlanmış teknolojiye sahip araçlar ise hem cebinizi hem de çevreyi daha başarılı bir şekilde koruma potansiyeline sahiptir.
Bilinçli yakıt tüketimini hayata geçirmek için sizin de bireysel araç sürücüsü olarak alabileceğiniz etkili önlemler bulunur. Bunlar arasında ani hızlanmalardan ve ani frenlerden kaçınma, seyir halindeyken mümkün mertebe sabit hızla ilerleme gibi basit eylemler yer alır. Saatte ortalama 80 – 90 km. hızın üzerinde giderken yakıt tüketimi de aynı hızla artacağından aşırı hızla araç kullanmaktan kaçınmalı, bu şekilde çevreyi de, kendi hayatınızı da tehlikeye atmaktan uzak durmalısınız.
Klima Kullanımı Konusunda da Bilinçli Davranın
Araçlarda klima kullanımı, yakıt tüketimi üzerindeki önemli etkisi göz önünde bulundurulduğunda ayrı bir başlığı hak eder. Öyle ki; kat edilen mesafeden bağımsız olarak klima kullanımı, tüketilen yakıt miktarını yüzde 20’ye varan oranlarda arttırabilir. Bu nedenle ısınmak ya da serinlemek için araç içinde klima kullanırken biraz daha bilinçli davranmanızda yarar vardır.
Eğer hız yapmadığınız şehir içi bir seyahatteyseniz ve hava koşulları müsaitse klima yerine camları açmayı deneyebilirsiniz. Ayrıca uzun süreli yolculuklarda klimayı kullanmak zorunda kalsanız bile, belirli aralıklarla camları açmak suretiyle hem araç içindeki havanın tazelenmesini sağlayabilir hem de klimanın çalışma süresini biraz da olsa azaltarak tasarruf edebilirsiniz.
Aracınızı Gereğinden Fazla Yüklemeyin
Aracınızda taşıdığınız ekstra tüm yükler, tükettiğiniz yakıt miktarını arttırıcı etkiye sahiptir. Bu nedenle aracınızı, gereksiz yere içinde taşıdığı eşyalardan bir an evvel kurtarın. Gereksiz yükler araç motorunu normalden fazla çalışma mecburiyetinde bırakarak totalde tükettiğiniz yakıtı ve dolayısıyla çevreye salınmasına sebep olduğunuz karbon miktarını yükseltir.
Çevreye duyarlı ve sürdürülebilir teknolojik adımlar sayesinde günümüzde araç tasarımlarında da birtakım etkili önlemler alındığı gözlenmektedir. Bu doğrultuda, örneğin motorlu taşıtların iç tasarımlarında kullanılan malzemelerin, konforu ve güvenliği göz ardı etmeden, kauçuk ya da plastik gibi hafif malzemeden olmasına özen gösterilmektedir. Bu şekilde aracın hafiflemesi ve yakıt tasarrufu yapabilmesinin önü açılmaktadır.
Araç Bakımlarını İhmal Etmeyin
Kullandığınız aracın bakımlarını düzenli olarak mutlaka yaptırın. Araç tasarımını meydana getiren teknolojilerle ilgili oluşabilecek arıza ve aksamalar, havası inen lastikler ve daha pek çok olası problem, aracın sürüş performansını azaltarak yakıt tüketimini hissedilir oranlarda arttırabilir. Bu nedenle aracınızın haftalık, aylık ya da yıllık bakımlarını, güvenilir kurumlar aracılığıyla yaptırmaya, bu şekilde daha güvenli, sağlıklı ve çevreye duyarlı sürüşleri hayata geçirmeye özen gösterin.
Daha Çevreci Sürüşler İçin
- Yoğun ve ilerlemeyen bir trafiğin ortasında kaldıysanız, araç hareket halinde değilse motoru kapatarak gereksiz yakıt tüketiminin ve buna bağlı olarak ortaya çıkan ekstra karbon salınımının önüne geçebilirsiniz.
- Eğer önünüzdeki mevcut araçların seyri elveriyorsa her fırsatta frene basmak yerine uygun olduğunda motorun yavaşlamasını bekleyin.
- Yüksek devirde araç kullanmaktan kaçının.
- Çok soğuk havalarda aracınızın motoru verimli bir şekilde çalışmayabilir. Böyle havalarda mümkünse özel aracınızı kullanmamaya çalışın.
- Yola çıkmadan önce internet üzerinden ve/veya GPS kullanarak trafik ve yol durumunu mutlaka kontrol edin. Gerekirse alternatif bir güzergah ya da alternatif bir ulaşım aracına yönelin.