Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

HGS Sorgulama Nasıl Yapılır?

31.05.2022 / Son Güncelleme: 22.08.2022

Trafikte yer alan her aracın temel giderleri bulunur. Araç bakımı, yakıt, MTV (Motorlu taşıtlar Vergisi)  ve zorunlu trafik sigortası, tüm araç kullanıcılarının kayıplarına karşı kasko ile tüm köprü ve paralı yol kullanımları için HGS bu giderlerin en önemlileridir.

HGS Nedir?

HGS (Hızlı Geçiş Sistemi), tüm köprü ve ücretli yolların kullanımında geçiş bedelinin gişelerde durmadan tahsil edilmesini sağlayan ödeme sistemidir. Temassız ödeme avantajı sağlayan HGS, trafik yoğunluğunu önlediği gibi kullanıcılara da zaman kazandırır. HGS, araçların aks aralığı ve adedine göre altı sınıfta değerlendirilir. Hesaplanan geçiş ücreti de araç sınıfı, geçilen otoyol ve köprüye göre değişkenlik gösterir.

HGS Sorgulama Nasıl Yapılır?

 

HGS Nasıl Alınır, Nereden Alınır?

HGS başvurusu yapmak için tercih edilebilecek üç yöntem bulunur. PTT, anlaşmalı bankalar ya da karayolları giriş çıkış bölgelerindeki satış noktalarından ilk alım gerçekleştirilebilir. Etiket ya da kart olarak temin edilebilecek olan HGS için bireysel alımlarda araca ait ruhsat ile kimlik ibrazı gerekir. Eğer bir kurum için alım yapılacak ise araca ait ruhsata ek olarak temsil belgesi; kiralık araçlar için alım yapılacak ise bunlara ek olarak kira sözleşmesi de talep edilir.

Bakiye yüklemesi yapıldıktan sonra kullanıma hazır olan HGS, araç plakasına tanımlıdır. Bu sebeple araç alım satım durumunda aracın eski sahibi PTT ya da anlaşmalı banka aracılığıyla HGS iptali yapmalıdır. Eski kartta bulunan bakiye yeni karta devredilebilir.

HGS Bakiye Sorgulama

HGS sorgulama yapmak için üç farklı alternatif bulunur:
 PTT ve banka şubeleriyle sorgulama: PTT ya da yetkili banka şubelerine başvurarak bakiye sorgulaması yapılabilir.
 Telefonla sorgulama: 0850 460 60 60 ya da 444 1 788 numaralı çağrı merkezi telefonları aranarak HGS sorgulaması yapılabilir.
 Online yöntemlerle sorgulama: Çeşitli online yöntemler ile MTV, kasko ve Zorunlu Trafik Sigortası gibi HGS sorgulaması da kolayca yapılabilir.
 PTT üzerinden sorgulama: hgsmusteri.ptt.gov.tr internet adresinde yer alan “Müşteri Hizmetleri Giriş” bölümünden e-posta ile şifre bilgileri doldurularak HGS sorgulaması yapılabilir. PTT şifresi olmayan kullanıcılar için e-devlet şifresi ile giriş seçeneği de vardır.
 E-devlet üzerinden sorgulama: turkiye.gov.tr internet adresinde yer alan “Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) Hesap Bilgileri Sorgulama Gerçek Kişi” sekmesinden mevcut bakiyeye ek olarak araç plaka bilgileri ile eski kayıtlar gibi detaylar da öğrenilebilir.
 İnternet bankacılığı üzerinden sorgulama: Bankaların uygulamaları üzerinden HGS sisteminde kayıtlı araç plakası ile bakiye sorgulaması yapılabilir.

HGS Yükleme

Köprü ve ücretli yollardan geçişlerde, eğer hesapta yeterli HGS bakiyesi bulunmuyor ise 15 gün içerisinde yükleme yapmak şartıyla geçiş yapılabilir. 15 gün içerisinde ödenmeyen geçiş ücretleri için ceza tebliğ edilir. Kullanıcılar yetersiz bakiye ile geçiş durumunda cezayla karşılaşmak istemiyorlar ise müşterisi oldukları bankaya otomatik ödeme talimatı verebilirler. Bu durumda HGS bakiyesi belirli seviyeye düşünce otomatik olarak yükleme yapılması sağlanır.

HGS yükleme işlemleri için de birçok farklı seçenek bulunur. PTT şubelerinden nakit yüklemeler yapılabileceği gibi, şubelerde yer alan yüklematikler de bakiye yükleme için kullanılabilir. Anlaşmalı bankalar ve bankaların online siteleri ile uygulamaları sayesinde de HGS yüklemesi yapılabilir. Türkiye’de hizmet vermekte olan hemen hemen tüm GSM operatörleri aracılığıyla da yükleme yapma imkânı vardır. HGS yükleme işlemi otoyol üzerlerinde kurulan PTT işyerlerinde ve anlaşmalı petrol istasyonlarında da gerçekleştirilebilir.  Resmi internet sitesi pttbank.ptt.gov.tr sayfasında yer alan “HGS Bakiye Yükleme” ya da hgsmusteri.ptt.gov.tr sayfasında yer alan “HGS Bakiye Yükle” sekmeleri üzerinden yükleme yapılabilir. Son olarak PTT tarafından akıllı telefonlar için hazırlanmış “HGS - Hızlı Geçiş Sistemi” uygulamasıyla da HGS sorgulama ve yükleme işlemleri kolayca yapılabilir.

HGS Ceza Ödeme Nereden Yapılır?

HGS gişelerinden geçiş ihlali yapan sürücüler, geçiş ücretini cezalı olarak ödemek durumunda kalabilirler. Ancak ihlalin gerçekleştiği günden sonraki 15 gün içerisinde HGS abonesi olunması ya da geçiş ücretini karşılayacak bakiye yüklemesinin yapılması durumunda ceza ödenmez. Bu sürenin sonunda ödeme yapılmaz ise, giriş çıkış yapılan iki istasyon arasındaki ücrete göre cezai işlem uygulanır. Uygulanan cezalara itirazlar karayolları Genel Müdürlüğü’ne mail yolu ile ya da Çağrı Merkezi aracılığı ile yapılabilir. İtiraz başvurularının incelenmesi KGM tarafından gerçekleştirilir.

Yapılan geçiş ihlallerine ait HGS borç sorgulama ekranı için Karayolları Genel Müdürlüğü internet sayfası “Geçiş İhlali Sorgulama” alanı olan webihlaltakip.kgm.gov.tr sayfası kullanılabilir. Plaka ile yapılacak olan sorgulamadan sonra sayfada yer almakta olan cezaları seçerek ödeme online olarak yapılabilir. PTT ödeme noktaları ile bakiye yükleme noktalarından da ceza ödemesi gerçekleştirilebilir. Bu noktalardan yapılacak ödemelerde plaka bilgilerine ek olarak kimlik ibrazı da gerekmekte olup PTT ödeme noktalarında yapılacak ödemeler nakit tahsil edilir. Son olarak HGS ceza ödemeleri anlaşmalı bankaların internet sayfaları, mobil uygulamaları ve ATM cihazlarından da ödenebilir.

Tüm ödenmemiş geçiş ücretleri araç satış işlemleri sırasında vergi borçları ve zorunlu trafik sigortasında olduğu gibi kontrol edilir. Bu ödemeler yapılmadan alım satım işlemi de gerçekleştirilemez. Geçiş cezaları ile karşılaşmamak için düzenli olarak HGS sorgulaması yapılmalıdır. 

Siz de güvenli bir trafik için AXA güvencesiyle zorunlu trafik sigortası ve trafikte karşılaşabileceğiniz tüm aksaklıklara karşı Maksimum Kasko Sigortası yaptırabilirsiniz. Ayrıca Türkiye’nin ilk ve tek kişiselleştirilmiş kasko sigortası olan AXA GO platformu ayrıcalıklarından da faydalanabilirsiniz.

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim
Destek İkonu