Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

Gün İçinde Azalan Enerjiyi Artırmanın Püf Noktaları

07.07.2022 / Son Güncelleme: 01.08.2022

Sabah saatlerinde her işin üstesinden kolaylıkla gelmemizi sağlayan yüksek enerjimizi öğleden sonra muhafaza etmek genellikle pek kolay olmuyor. Saat 14.00’ü geçtikten sonra, bir de öğlen karbonhidrat ağırlıklı gıdalar tükettiysek, genellikle eve gidip pijamalarımızı giyip yatmaktan başka bir işe enerji bulamayabiliyoruz. Siz de gün içinde enerjinizi korumakta zorlanıyorsanız, bu yazıya mutlaka bir göz atın! İşte gün içinde azalan enerjiyi arttırmanın en etkili yolları!

Kısa bir mola verin

Uzun süre boyunca tek bir işe odaklandığınız zaman kendinizi yorulmuş ve bunalmış hissetmeniz çok normal. Bu gibi durumlarda kendinize 5 dakika ayırıp işten tamamen uzaklaştığınız bir an yaratmak enerjinizin yerine gelmesine, bakış açınızın değişmesine ve üretkenliğinizin artmasına yardımcı olur. Kendinize ayırdığınız bu 5 dakikalık molayı da karalama yaparak, arkadaşlarınızla sohbet ederek, bedeninizi hareket ettirerek, nefes egzersizi veya meditasyon uygulaması yaparak, kitap okuyarak veya sadece kendinize bir bardak çay hazırlayarak değerlendirebilirsiniz.

Hareket edin

Gün içinde yeterince ayağa kalktığınıza ve kan akışınızı hızlandırdığınıza emin olun! Ara vermeden uzun süre boyunca oturmak bedeninize “dinlendiğiniz” mesajını vermenize, kan akışınızın yavaşlamasına ve sonuç olarak da uykulu hissetmenize neden olur. İmkânınız varsa küçük ağırlıklarla birkaç kas grubunu çalıştırmak veya matınızın üzerinde esneme hareketleri yapmak enerjinizin anında artmasına destek verir. Yoğun işlerin arasında kaybolup hareket etmeyi unutuyorum diyenler için ise AXAFit uygulamasının isteğe göre etkinleştirilebilen uyarıları gün içinde hatırlatmalar yaparak hareket etmeyi kolaylaştırabilir. Sadece ayağa kalkmak bile uykunuzu açacaktır!

Ekranlardan uzaklaşın

Gün boyunca aktif olarak kullanılan ekranlar, enerjinizin tükenmesinin en büyük nedenleri olarak biliniyor! Dolayısıyla gün içinde düzenli olarak ekran molaları verdiğinize emin olun. Bu aralarda da eğer oturuyorsanız ayağa kalkmaya ve mümkünse yaptığınız işi değiştirerek zihninizi canlandırmaya çalışabilirsiniz. 

Porsiyon kontrolü

Ağır gıdalardan mümkün oldukça uzak durmak, rafine karbonhidrat ağırlıklı beslenmekten kaçınmak, küçük porsiyonlar tüketmek ve özellikle öğle öğününde besleyici gıdalara yer vermek gün boyunca enerjiyi, üretkenliği ve dinçliği sürdürmek konusunda destek olur. Sağlıklı protein kaynakları ile zenginleştirilmiş bol yeşillikli bir salata, enerjiyi gün boyunca desteklemek için kinoa ve atıştırma saatlerinde sağlıklı yağ ve bitkisel protein kaynağı olan kuruyemişleri tercih etmek etkili bir çözüm sunuyor.

Su tüketimi

Su tüketimi ve enerjinin sürdürülebilirliği arasında sıkı bir bağ bulunuyor. Gün boyu yeterli miktarlarda su tüketmek, kasların su kaybetmesini önüne geçerek yorgunluk ve bitkinlik hissini engelliyor. Ayrıca ruh hali ve berrak düşünme üzerinde de etki yaratıyor. Gün içinde enerjinizin azaldığını hissedince, en az 200 ml su tüketmek anında enerjinizin yerine gelmesine ve yenilenmiş hissetmenize yardımcı oluyor. Susamayı beklemeden belirli aralıklarla su içmek ve enerji kaybını en aza düşürebilmek için, AXAFit uygulamasının hatırlatıcılarıyla günlük su tüketiminizi kontrol ve kayıt altında tutabilirsiniz. Ayrıca su tüketmek, sindirim sistemini de destekleyerek yemekten sonra oluşabilecek ağırlıkların önüne geçiyor. 

Bağırsak sağlığı

Sağlıklı bir bağırsak florası, ruh hali üzerinde olduğu kadar enerji seviyelerinin arttırılması ve stabilizasyonu üzerinde de etki gösteriyor. Gıdaların olması gerektiği gibi sindirilebilmesi ve ihtiyaç duyulan enerjinin üretilebilmesi için bağırsak sağlığının optimize edilmesi gerekiyor. Bunun için bağırsak sağlığını destekleyen ve prebiyotik görevi gören lifli içerikler tüketmek ayrıca uzman kontrolünde probiyotik kullanmak etkili oluyor. 

Magnezyum tüketimi

Enerji üretiminde önemli bir role sahip olan magnezyum özellikle öğleden sonra beliren yorgunluğa çözüm sunuyor! Düzenli olarak magnezyum takviyesi kullanmak veya ayçiçeği çekirdeği ve avokado gibi magnezyum zengini gıdalara gün içindeki öğünlerde yer vermek enerjiyi arttırmak ve gün boyu sürdürmek konusunda etkili sonuçlar yaratıyor. 

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim
Destek İkonu