Gündelik yaşamımızda fiziksel aktivitenin bizlere kazandırdığı vücut düzgünlüğünü korumak, kas kuvveti ve dayanıklılığa sahip olmak, kilo kontrolü, geç yorulmak gibi fiziksel faydalarını hepimiz biliriz ve hedefimize hep bu faydaları koyarız. Hatta fiziksel kazançlara o kadar çok odaklanırız ki egzersizin ruh sağlığımız açısından faydalarını neredeyse hiç düşünmeyiz. Oysa fiziksel aktivitenin, günlük yaşamımız içerisinde azalan mental enerjimizi geri kazanabilmek, gerginliği azaltmak, bilişsel fonksiyonlarımızı artırmak ve daha mutlu hissetmemizi sağlamak gibi birçok faydası da bulunuyor.
Özellikle COVİD-19 sürecindeki belirsizlikler ile gelen kontrolü kaybetme hissi, kaygı, huzursuzluk, uyku ve iştah düzeninde değişiklikler, dikkat dağınıklığı ve odaklanma problemleri gibi stres faktörlerinin çözümünde egzersiz, hem ruh halimizi hem de genel sağlığımızı iyileştirmenin harika bir yolu olarak yaşamımız için daha önemli hale geldi. Sosyal mesafe ve evde kalma zorunluluğu nedeniyle fiziksel aktivitenin uygulama alanları kısıtlansa da, günlük rutinimiz içerisinde birkaç değişiklik yaparak aktif kalmanın, fiziksel ve ruhsal sağlığımızı korumanın mümkün olabileceğini gösterdi.
Hareketsiz olarak uzun süre evlerimizde kalmanın, hafif veya orta dereceli depresyona veya genel kaygıya yol açabildiğini birçoğumuz bu süreç içerisinde deneyimledik ve deneyimlemeye devam ediyoruz. Hareketsizlikle beraber gelen mental sorunların ne kadar güncel olduğunu, evlerimizde geçirdiğimiz süre içerisinde kendimizde gözlemleyerek veya çevremizde izole halde yaşayan insanların günler içerisinde değişen tutum ve davranış değişimlerinden anlayabiliyoruz.
Bu noktadan bakıldığında günlük egzersizin, bilişsel işlevleri geliştirerek ve kaygıyı azaltarak, bu belirtilerin çoğuyla mücadele ettiği sayısız araştırma ile ortaya kondu. Bunun başlıca nedeni, ruh halini ve genel iyi hissetme halini artıran, yeni nöron üretimini destekleyerek uyku döngülerinin düzelmesine yardımcı olan ve iştahı büyük ölçüde düzene sokan, beyindeki serotonin seviyesinin fiziksel aktivite ile orantılı olarak artışıdır. Ruh halinin egzersiz ile doğal yoldan yükseltilmesi, kişisel imajı ve başarı hissini artıran endorfinin de salgılanmasını sağlıyor. Düzenli egzersiz ayrıca adrenalin olarak adlandırılan stres hormonu seviyesini de dengeliyor.
Şu anda genel olarak evde geçirdiğiniz vakit içerisinde yapabileceğiniz farklı fiziksel aktiviteleri karışık biçimde yapmak motivasyonunuzu korumak için etkili bir yöntem olacaktır. Kapalı alanda düzenli olarak yapabileceğiniz kol ve bacak egzersizleri, ev bisikleti, pilates ve yoga gibi esnemeye yönelik egzersizleri yapmak faydalı olacaktır ancak aynı hareket döngülerini sürekli olarak tekrar etmek günden güne mental olarak zor hale gelebilir. Devamlı aynı tip egzersizleri uzun süreli olarak devam ettirmek için motivasyonunuzu yüksek tutmanız zorlaşabilir. Bunun yerine, bu tip farklı egzersizleri karıştırarak hızlı ve kısa süreli yapmak, hiç egzersiz yapmamaya veya bir süre sonra egzersiz yapmaktan vazgeçmeye göre çok daha etkili olacaktır. Araştırmalara göre kısa süreli ve orta-yüksek tempolu (anaerobik) ev egzersizleri kalp ritminin düzenlenmesi, solunum kapasitesinde artış ve egzersize bağlı beyin aktivitelerine olan etkisi ile beraber düşünce süreçleri ve odaklanmanın artmasına, ruh halinin iyileşmesine ve buna bağlı sorunların azaltılmasına katkı sağlayacaktır.
Evinizin içerisinde veya çevresinde yapacağınız tempolu bir yürüyüş veya bisiklet turu, her gün belirlediğiniz bir saatte (dinlenme aralarında) yapacağınız hızlı kol ve bacak egzersizleri, sabah çalışmaya başlamadan önce yapacağınız kısa süreli pilates veya yoga gibi esneme hareketlerini hafta içerisinde belirli günlere yayabilir ve zamanla kendinizde gözlemleyeceğiniz iyi hissetme halinin de katkısıyla fiziksel aktiviteyi gündelik yaşamınızda alışkanlık haline getirebilirsiniz.
Hayatınıza daha fazla hareket katmak için AXAFit uygulamasını inceleyebilirsiniz