Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

Evden Çalışırken İş ve Yaşam Dengesini Sağlamak

29.05.2020 / Son Güncelleme: 01.02.2022

Ev ve iş yaşamının birbirine karışması, sınırların belirlenmesini ve iş ile yaşam arasında denge kurulmasını bir hayli zorlaştırabiliyor. Peki evden çalışırken hem işinize hem de kendinize daha kaliteli zaman ayırmanın yollarını biliyor musunuz? İşte evden çalışmayı avantaja dönüştürmenize ve yeni bir yaşam düzeni kurmanıza yardımcı olacak ipuçları!

Mesai Saatlerinizi Belirleyin

Ofis yaşamına alışkın olanlar için ev ortamı, çalışma kavramıyla pek fazla bağdaşmayabiliyor. Bu nedenle işlerini evinden yürütmek zorunda kalan ofis çalışanları, ev ortamında iş motivasyonu edinmekte zorlanabiliyor. Bu konuda yaşanan en büyük problemlerin başında ise evde çalışırken mesai saatlerinin belirsizleşmesi geliyor. Peki gerçekten böyle mi? Aslında, mesai saatlerinizi sınırlandırabilmeniz için ofise gidip gelmenize gerek yok! Disiplinli bir sistem kurarak kendi mesai saatlerinizi belirleyebilir ve sıkı bir programla günlük işlerinizi o saatler dahilinde tamamlayabilirsiniz. Bir gün önceden sonraki günün programını yaparak kafa karışıklığının önüne geçebilir, kendinize koyduğunuz zaman kısıtlaması sayesinde çalışma temponuzu artırabilirsiniz. Günlük programınızı ve hedeflerinizi her gün kolayca görebileceğiniz bir noktaya asabilirsiniz. Bu sayede hem kaçamak yapma ihtimalinizi ortadan kaldırabilir, hem de planlı çalışma sayesinde tüm işlemlerinizi mesai saatleri dahilinde bitirerek kalan vaktinizi kendinize ayırma lüksüne kavuşabilirsiniz.

Çalışmak İçin Özel Bir Alan Oluşturun

Evden çalışmanın en zorlayıcı noktalarından birini de ev ortamının çalışma açısından yeterince verimli olmaması oluşturuyor. Alışılan yaşantı düzeninde dinlenmek, yemek yemek, konuk ağırlamak, uyumak ve eğlenmek gibi kişisel faaliyetler için kullanılan yaşam alanları, çalışma konusunda yeterli motivasyon sağlamayabiliyor. Bu nedenle home office çalışmak için evde özel bir çalışma alanı oluşturmanız tavsiye ediliyor. Eğer evinizde size özel bir çalışma odanız varsa, bu odayı düzenli tutarak ve tüm kişisel eşyalardan arındırarak kendi ofis ortamınızı yaratabilirsiniz. Çalışma odanız bulunmuyorsa salonunuzun bir bölümünü çalışmalarınız için özel olarak düzenleyebilirsiniz. Bilgisayarınızı, ajandalarınızı, evraklarınızı, kalem seti ve hesap makinesi gibi işle ilgili gereçlerinizi tek bir noktada toplayabilir ve bu alanı işlerinizi rahatça gerçekleştirebileceğiniz şekilde kişiselleştirebilirsiniz. Bu noktada dikkat etmeniz gerekenlerin başında, çalışma alanını yalnızca iş için kullanmak geliyor. Aynı alanı yemek, eğlence ve kişisel uğraşlar için kullanmak, çalışma verimliliğini düşürebiliyor. Bu nedenle çalışma alanınızı yalnızca işle ilgilenirken kullanarak evinizin içinde kendi iş yerinizi canlandırabilir ve bu sayede motivasyonunuzu artırabilirsiniz.

Kıyafetlerinize Dikkat!

Çalışırken doğru kıyafet seçiminde bulunmak da verimliliği etkileyen faktörler arasında sayılıyor. Ev ortamında kullanmaya alışkın olduğunuz rahat ve gündelik kıyafetler, iş esnasında kendinizi gereğinden fazla rahat hissetmenize neden olarak çalışma motivasyonunuzu düşürebiliyor. Özellikle uyku esnasında tercih ettiğiniz giysiler, uyku halinden sıyrılmanızı zorlaştırarak iş verimliliğinizi düşürebiliyor. Bu yüzden de çalışmaya başlamadan önce sizi işe motive edecek kıyafetler giymeniz büyük önem taşıyor. Evde çalışırken ofisinize giderken tercih edeceğiniz kadar resmi ve şık kombinler kullanmayabilirsiniz ancak yine de kendinizi ciddi, dinamik ve güvenli hissetmenize yardım olacak kıyafetleri tercih etmenizde büyük fayda bulunuyor. Kıyafetlerinizi belirlerken "sokağa çıkma" kriterinden yararlanabilirsiniz. "Üzerimdeki kıyafetle sokağa çıkmak ister miydim?" sorusunu kendinize sorarak doğru kıyafet kombinasyonunu bulabilir ve ev giysilerinin motivasyon düşürücü etkilerinden kurtulabilirsiniz.

Verimliliğinizi Artırın: İş Saatinde Yalnızca İş

Ev ortamı, dikkat dağıtıcı pek çok detayla dolu olması nedeniyle home office düzeninde çalışırken konsantrasyon kaybı yaşamanız çok olası. Dikkat dağınıklığını engellemek için iş saatinde yalnızca işinizle ilgilenmeniz ve çalışma temponuzu düşürecek tüm unsurlardan uzak durmanız öneriliyor. Çalışma esnasında gündemi takip etmek için dahi olsa televizyonunuzu açmamanız, evde olmanın rahatlığıyla telefonunuzla fazla vakit geçirmemeniz ve sizi son derece yavaşlatacak atıştırmalıklardan kaçınmanız gerekiyor. Çalışma saatlerinde dikkatinizi yalnızca işinize vererek verimliliğinizi artırabilir, bu sayede günlük işlerinizi kolayca tamamlayabilirsiniz. Bu sayede vakit tasarrufunda bulunabilir ve mesainizi erkenden bitirmenin avantajından yararlanarak diğer tüm ihtiyaçlarınızı çalışma saatlerinizden sonra kolayca tamamlayabilirsiniz.

Kendinizi Ödüllendirin

Ofis ortamında gösterdiğiniz verimliliğe ev koşullarında da ulaşabilmeniz için kendinize somut ve küçük hedefler koymanızda büyük yarar bulunuyor. Ofiste çalışırken işlerinizi hızlı ve başarılı bir şekilde tamamladığınız günleri düşünün: her birinde işten erken çıkmak, iş sonrasında sevdiklerinizle buluşmak, mesai sonrasında keyifli bir film izlemek ya da yemek yemek gibi hedefleriniz olduğunu görebilirsiniz. Aynı hedefleri evde çalışırken de belirleyebilir ve bu sayede motivasyonunuzu artırabilirsiniz. Çalışmanız bittikten sonra çok sevdiğiniz dizinin yeni sezonuna başlamak, en sevdiğiniz yemeği pişirmek ya da sevdiğinizle kusursuz bir akşam geçirmek gibi ödüller belirleyebilir ve bu ödüllere erişmek için çalışmalarınıza belli sınırlar çizebilirsiniz. Hedefinize ulaştıktan sonra kendinizi önceden belirlediğiniz keyifli etkinlikle ödüllendirebilir ve bu sayede hem işinizi hem de kişisel yaşamınızı kusursuz bir dengede tutabilirsiniz.

Molalarınızı Kendinize Ayırın

Kendine zaman ayırmak, verimli bir çalışma sisteminin olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Bu nedenle çalışırken belirli aralıklarla kısa molalar vermek, iş yaşam dengesi kurabilmenin altın kurallarından biri olarak gösteriliyor. İş yerlerinde verilen molalar, fiziksel imkansızlıklardan ve kalabalıktan dolayı yeterince dinlendirici olamayabiliyor, ancak evde çalışırken bu durumu tam tersine çevirmeniz mümkün. Her iki saatte bir işinizin başından kalkarak en fazla 20 dakikalık molalar verebilir ve bu molaları kendinizle ilgilenerek geçirebilirsiniz. Molanızı sevdiğiniz yazarın son kitabından birkaç sayfa okuyarak, pencere kenarında lezzetli bir kahve içerek ya da kişisel bakımınızla ilgili küçük detaylarla ilgilenerek değerlendirebilirsiniz. Bu sayede aklınızı birkaç dakikalığına da olsa işten uzaklaştırabilir ve dinlendirebilirsiniz. Molalarınızın 15 - 20 dakikayı geçmemesine dikkat etmeniz ve mola süreniz dolunca konsantrasyonunuzu yeniden işinize vermeniz, hem çalışma verimliliğinizi artırmanızın hem de kendinize vakit ayırabilmenizin kilit noktaları arasında bulunuyor.

Yarının İşini Yarına Bırakın!

Evden çalışmak, sorumluluğunuzdaki işleri hızlı bir şekilde bitirme ve programınızın önüne geçme isteğini de beraberinde getirebiliyor. İş programında beklenenin önüne geçmek, profesyonel açıdan son derece olumlu sonuçlar doğursa da kendinize vakit ayırmanızı engelleyerek yaşam kalitenize olumsuz etkilerde bulunabiliyor. Bu nedenle sıkı ve verimli bir program yapıp çalışmalarınızı günlere bölmenizde büyük yarar bulunuyor. Gece yarısına dek çalışmalarınızın başında vakit geçirmek; sağlıksız beslenmenize, kişisel bakımınızı ihmal etmenize, sevdiklerinize zaman ayıramamanıza yol açabiliyor. Yaşam standardınızı korumak için bu gibi sağlıksız tavırlardan kaçınabilir ve tüm işleri bir anda halletmek yerine programlı çalışmayı tercih edebilirsiniz. Günlük hedeflerinize ulaştıktan ve mesai saatinizi doldurduktan sonra çalışmaya ara verebilir ve artan vaktinizi ailenize, kendinize ya da hobilerinize ayırabilirsiniz. Bu sayede zihninizi ve bedeninizi sağlıklı bir şekilde dinlendirebilir ve sonraki güne daha zinde başlayabilirsiniz.

Sigorta Seçenekleriyle Güvende Kalın

Çalışmalarınızı evden gerçekleştirirken, kişisel güvenliğinizi sağlamanızda da büyük fayda bulunuyor. Eğer siz de evinizde kaliteli bir şekilde çalışmak istiyor ve ev ortamında kusursuz bir güvenlik arıyorsanız, hemen AXA Sigorta Konut Sigortası seçeneklerine göz atabilirsiniz. Birbirinden avantajlı konut sigorta seçenekleri sayesinde evinizde güvenle çalışabilir, deprem sigortası seçenekleri ile de ev ortamınızda içiniz rahat bir şekilde vakit geçirebilirsiniz. Evinizi hem yaşam alanı hem de çalışma ortamı olarak rahatça kullanabilir, her an güvende olmanın tadını çıkarabilirsiniz.

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim
Destek İkonu