Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

Evde Kaliteli Zaman Geçirmek için Öneriler

15.04.2020 / Son Güncelleme: 05.04.2022

Her gün toplantılar, brief’ler, sunumlarla uğraşırken şu an ne yapacağınızı bilemediğiniz alışık olmadığınız bir düzen içerisine girdiniz. Artık ne okul vakti geliyor ne de mesai başlıyor. Peş peşe iki günün bu derece farklı önceliklere sahip olacağını kim bilebilirdi ki!

Önce eğlenceli ya da dinlendirici gelen bu zorunlu tatil, bir süre sonra monoton, sıkıcı ya da kendini tekrarlayıcı olmaya başlayabilir. İşte tam bu noktada olaya müdahale edebilir ve bu dönemi fırsata çevirebilirsiniz.

Sebebi ne olursa olsun artık evdesiniz. Varsayın ki bu bir seçim. Yani, bir süre eşinize, çocuğunuza vakit ayırmak, onlarla yapmayı isteyip bir türlü fırsat bulamadığınız şeyleri yapmak üzere bunu seçtiniz. Beraberinde bonus olarak “bir gün fırsat olursa yaparım / denerim / okurum / seyrederim” dediğiniz her ne varsa işte onları gerçekleştirmek için de bir zaman yaratmış oldunuz. Evdeki bu zamanınızı daha kaliteli geçirmeniz için hazırlanan önerileri aşağıdaki başlıklar altında bulabilirsiniz.

Evinizi Sinemaya Çevirin

Daha sonra izlemek üzere biriktirdiğiniz ne kadar film varsa bir liste yapmakla işe başlayabilirsiniz. Bunun için internette değişik başlıklarda bulabileceğiniz listelerden de yardım alabilirsiniz. Neredeyse aradığınız her filmi internette bulabileceğiniz bir ortamdayız. Normalde ücretli olan birçok film bu dönem keyifli bir akşam geçirmeniz için ücretsiz çözümler sunuyor. Hatta çok ekonomik fiyatlarla vizyon filmlerini bile sunan platformlar bulabilirsiniz. Film seçerken herkesin beraber izleyebileceği, keyif alabileceği seçimler yapmaya ve atmosfer yaratmaya dikkat etmelisiniz. Bir kağıda “Ev Sineması” yazıp süsleyerek salonun girişine asabilir, yer minderleri, battaniyeler ile konforlu bir alan oluşturup, mis gibi kokan patlamış mısırlarla ambiyansı tamamlayabilirsiniz. Bir de özel tasarımlarla küçük kağıtlara el yazısı sinema biletleri tasarlayıp filmden önce gülümseme karşılığı dağıtırsanız, herkese “film izlemek” hiç bu kadar keyifli olmamıştı dedirteceğinizi garanti ederiz. Film başlarken ışıkları kapatmayı unutmayın lütfen!

Mutfakta Yeni Deneyler Yapın

Hepimiz koşturmacalardan dolayı her gün aynı yemekleri yapıp durduk. Sofralarımız bazen tekdüzelikten, bazen koşturmacadan, bazen doktorların tavsiyelerinden dolayı hep başka önceliklerle kuruldu. Şimdi kenara attığınız tarifleri ortaya çıkarmak için en uygun vakittesiniz. Kesip defterlerin arasına koyduğunuz, akıllı telefonlarınızın not defterlerinize kaydettiğiniz, bir dergide görüp telefonunuzla fotoğrafını çektiğiniz, arkadaşınızdan gelen ve mesaj kutunuzda unuttuğunuz ne kadar tarif varsa ortaya dökün. Artık mutfakta vakit geçirmek için en uygun zaman dilimindesiniz. “Ya istediğim gibi olmazsa yenisini yapacak vakit de yok” diye düşünmeden özgürce deneyler yapabileceğiniz vaktiniz daha önce olmuş muydu? Belki bundan sonra da olmayacak ama şimdi tam zamanı. Bir tarifi uygularken aklınıza gelen yeni lezzetlere de yelken açabilir, farklı mutfakların lezzetlerini sentezleyip kendi mutfağınızı yaratabilirsiniz. İçinizdeki şefi keşfederken yanınıza yamak olarak bazen eşinizi alıp ilişkinizi renklendirecek yeni bir paylaşım ve üretim alanı yaratabilir, bazen de çocuğunuzu alıp onunla keyifli vakit geçirmek için yeni alan olarak mutfağı kullanabilirsiniz. Nasıl olsa dağılan her yeri, un sıçrayan dolapları, yumurtaya bulanan kıyafetlerinizi temizlemek için çok vaktiniz var.

Kutu Oyunları ile Kendinizi Keşfedin

Psikologların tavsiyelerini dinleyerek çocuğunuzla kaliteli vakit geçirme aktivitelerinden biri olarak gördüğünüz kutu oyunlarından artık sizin de keyif alma zamanınız geldi. Kutu oyunları yönünden çok çeşitli alternatiflerin bulunduğu şanslı bir dönemdeyiz. Resim çizmek, kelimeleri kullanmak, hayal gücünüzü çalıştırmak, matematik işlemleri yapmak, bedensel aktiviteleri ifade aracı olarak kullanmak, yarışmak, rekabet etmek, ne arasanız bulabileceğiniz zenginlikte bir oyun yelpazesi var. Bazen bir arsayı ele geçirmek için çocuğunuzla yarışıp, bazen bir şarkıyı yüz ifadenizle anlatmak için kendinizi şekilden şekle sokabilirsiniz. Bu dönem kutu oyunlarının sadece çocuğunuza değil, görev olarak yapmadığınızda size de keyif verebileceğini öğrenme vakti olabilir. Hangi oyunları edinebileceğiniz konusunda küçük bir araştırmadan sonra ailece kendinizi keşfedip aynı zamanda çok da eğleneceğiniz oyun saatlerini belirleyebilirsiniz.

Spor Yapmamanın Bahanesi Kalmadı

Spor, çoğumuzun gündelik koşturmadan, evin sorumluluklarından, vakit yokluğundan dolayı sürekli ertelediği aktivitelerdendir. Evde kalma döneminin bize katacağı en önemli artılardan biri de evde spor yapmak olacaktır. Aletlerle yapılan sporlar, outdoor sporlar, özel alanlar ya da zamanlara ihtiyaç duyan sporları yapamayacağız elbette ancak vücudumuzun ihtiyaç duyduğu temel sportif hareketleri yapabilmek için artık yeterli vaktiniz var. Vücudunuzu hareketli tutmak, zinde kalmak ve ağrıyan, sinyal veren bölgeleriniz varsa onları rahatlamak üzere egzersiz yapmak için günün sabah saatlerini kullanabilirsiniz. Hatta bunu ailece yapılabilecek bir formda planlayabilir bunun için internetten ya da uygulamalardan rehberlik alabilirsiniz. Hep beraber her beden ve her yaş için yararlı egzersizler içeren etkinlikleri hem beden hem ruh hem de aile sağlığınız için verimli bir araç haline getirebilirsiniz.

Hobilerin Efendisi

Evde edinebileceğiniz hobiler için araştırma yapabilir hiç aklınıza gelmeyen bir hobiye sahip olabilirsiniz. Ya da zaten yıllardır ona zaman ayırmanızı bekleyen boynu bükük bir hobiniz varsa onu biraz şımartabilirsiniz. Sosyal medya üzerinden paylaşılan hobi çalışmaları o kadar zengin alternatifler içeriyor ki herkes kendine uygun bir hobi edinebilir. Hiç fark etmediğiniz bir yeteneğinizi keşfedebilir, yıllardır kullanmayı ihmal ettiğiniz bir becerinizi parlatabilir, tüm bunların sonucunda kendinizi daha verimli daha keyifli ve tabii ki daha yaşam dolu hissedebilirsiniz. Hobinizle vakit geçirirken, kalabalık ev günlerinin arasında kendinize nefes alacak bir alan yaratabilir böylece ruhunuzu dinlendirebilirsiniz. Hobileriniz, insanın kendine ayırması gereken vaktin ne kadar önemli olduğunu size hatırlatacak en güzel uğraşlardan olacaktır.

Evinizi ve Eşyalarınızı Korumaya Alın

Zor günlerin bize öğrettiği en önemli şeylerin başında evimizin ne kadar önemli olduğu geliyor. Hayatınızdaki birçok şeyin zora girdiği bir dönemde sığındığınız tek yer evinizin güvenliğini her koşulda sağlamak için risk durumunuzu gözden geçirmelisiniz. Risklerinizi değerlendirip her risk için önleminiz olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Sadece ev değil ev eşyaları da koruma kapsamına alınması gereken önemli unsurlardan biri olarak öne çıkıyor. Çoğu insanın düştüğü hatalardan biri DASK yaptırmanın yeterli olduğu düşüncesidir. Oysa Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) sigortası ile evinizi sadece deprem riskine karşı korumuş olursunuz. AXA Sigorta Konut Sigortası Paketlerinden Evim ve Lüks Evim Sigortası ile hem evinizi hem ev eşyalarınızı yangın, sel, su baskını, hırsızlık gibi risklere karşı koruyabilirsiniz. Yaptıracağınız sigorta ile aynı zamanda evinizde yaşanabilecek olumsuz durumlarda hızlı ve pratik çözümler üretecek Asistans hizmetlerine de sahip olabilirsiniz.

Sağlık Dediğinizde AXA Fit Yanınızda

AXA Fit, sigortacılık işlemleriyle birlikte sağlıklı yaşam eklentilerini bir arada sunan bir mobil uygulama. Gündelik hayatta ihtiyaç duyulan temel ölçümleri ve analizleri sizin için pratik bir biçimde sunuyor. AXA Fit ile adımlarınızı sayabilir, hızınızı ölçebilir, günlük, haftalık, aylık programlar yapıp raporlar alabilirsiniz. Kan oksijeni ölçümü, kalori hesaplamaları, boyun ve göz egzersizleri yapabilir, regl takviminizi takip edip, içeceğiniz su miktarını denetleyebilirsiniz. Sıkılaşmak ya da kilo vermek için egzersizler planlayabilir ve daha birçok ihtiyacınız için AXA Fit mobil uygulamasını Google Play ve AppStore‘dan indirebilirsiniz.


Ayrıca AXA Fit uygulamasında doktorlarla yapılan soru-cevap günlerine katılabilir merak ettiğiniz cevapları uzmanlarından alabilirsiniz. Evde kalmanın en büyük handikaplarından biri gereğinden fazla yemek diğeri de kapalı kalmaktan sıkılmaktır. Durum böyle olunca AXA Fit bu sorunlara çözüm üretmek üzere ay sonuna kadar 7/24 diyetisyen ve psikolog desteği de sağlıyor.

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim
Destek İkonu