Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

Evde Ekmek Yapmak İsteyenlere Öneriler

04.06.2020 / Son Güncelleme: 01.04.2022

Basit tüyoları uygulayarak tam kıvamında kabaran ekmekler yapabilir, evlerinizde bir fırın misali çeşit çeşit ekmek hamuru yoğurabilirsiniz. Her öğünde sofraların baş tacı olan ekmeklerin sırrı ise elbette maya ve un seçiminden başlıyor. İşte tüm püf noktaları ile dışı çıtır çıtır, içi yumuşacık ekmek yapmanın sırları:

Maya Seçimi

Ekmek yapmaya karar verdiğinizde öncelikle malzemelerinizin hazır olması gerekiyor. Ekmeğin olmazsa olmazı ise elbette maya. Tek hücreli organizmalar olarak tanıtılabilecek mayalar, çeşitlere ayrılıyor. Yaş maya, kuru maya, instant maya, ekşi maya gibi çeşitleri bulabilir, her biri ile farklı ekmekler hazırlayabilirsiniz.

Maya Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

  • İlk kez ekmek yapacaksanız yaş veya kuru maya denemeli, uzmanlaştıktan sonra ekşi maya kullanmaya başlamalısınız.
  • Toz halindeki mayanın kuru, küp küp olanların ise yaş maya olduğunu aklınızda tutabilirsiniz. İki tür maya da birbirinin yerine kullanılabiliyor.
  • Yaş mayanın ömrü daha kısa oluyor ve buzdolabında saklanması gerekiyor. Kuru maya ise paketi açılmadığı sürece aylar boyunca ambalajında tazeliğini koruyor.
  • 100 gram yaş maya 40 gram kuru mayaya eş görülüyor. Yaş veya kuru mayalı tarifleri elinizdeki maya türüne göre, bu formül üzerinden hesaplayarak kullanabilirsiniz.

Maya Kullanımı

Mayanın sıvı içinde aktive olduğu biliniyor. Ilık su veya süt içerisinde mayayı çözdürerek kullanıma hazırlayabilirsiniz. Mayanın daha hızlı çözünmesi ve daha çok kabarması için içine biraz şeker de atabilirsiniz. Eğer yaş maya kullanacaksanız su içinde hafifçe karıştırarak iyice eridiğinden emin olmalısınız. Mayaların kabarma süresi ortalama 20 dakika sürüyor. Son yıllarda piyasada hızla yer bulan instant mayalar ise su ile karıştırılmadan direkt una katılarak kullanılabiliyor. Yoğurma esnasında aktive olan kuru instant mayalar kullanıcılarına zaman kazandırıyor.

Un Seçimi

Ekmeği nasıl yapacağınıza göre un seçimi değişiklik gösteriyor. Kepekli un, tam buğday unu, glutensiz un ve standart beyaz buğday ununu piyasada bulabilirsiniz.

Un Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

  • Ekmek yaparken hangi unu kullanacaksanız, onunla ilgili tarifi baz alarak ilerlemelisiniz. Beyaz unlu somun ekmek tarifi ile kepekli un kullanarak ekmek yapılmayacağını bilmelisiniz. Her unun kaldıracağı su farklı olduğu için ona özel tariflere bakmalısınız.
  • Her unun sindirim özellikleri ve lif değerinin de farklı olduğunu göz önünde bulundurarak seçim yapılması öneriliyor. Kişisel beğeniler, kalori beklentisi, sağlık durumu ve lif ihtiyacına göre un seçebilirsiniz.

Un Kullanımı

Unu kullanırken muhakkak birkaç kez eleyerek havalandırmalısınız. Bu işlem ekmek hamurunun daha homojen karışmasına ve kabarmasına yardımcı oluyor. Ayrıca ekmek yaparken bütün unları birbirine karıştırmak da başarılı sonuçlar vermiyor. Beyaz unu sadece tam buğday unu ile karıştırmalısınız. Diğer unları ise tek başına kullanmalısınız. Yoksa hem hamurun kıvamını hem de lezzetini kaybedebilirsiniz.

Ekmek Hamuru Hazırlarken Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar

  • Ekmek tarifleri gramaj ile veriliyor. Her ne kadar bardak, fincan gibi ölçü araçları kullanılsa da birebir tarif uygulandığında daha başarılı sonuçlar alındığı biliniyor. Bunun için mümkünse evinizde hassas bir mutfak tartısı bulundurmalı ve tarifleri adım adım birebir uygulamalısınız.
  • Ekmek yapımının ustalık gerektirdiğini söyleyenler haklı çünkü her unun markası farklı olduğu için aynı gramajda un ve su konulsa da tarifler tutmayabiliyor. Bu nedenle elinizin ölçüsüne ve göz kararınıza güvenmelisiniz. Bu da ancak ekmek yaptıkça gelişiyor. Pes etmemeli ve yazılı tariflerden ziyade, hamur kıvamını net olarak görebileceğiniz videolu tariflerle ekmek yapmaya başlamalısınız.
  • Yeni yeni ekmek yapmaya başlıyorsanız çok büyük miktarda hamur yapmak yerine küçük boyutlarda ekmek yapmayı denemelisiniz. Böylelikle hem daha kolay yoğurabilir hem de ziyan olma riski taşıyan malzeme miktarını azaltabilirsiniz.
  • Ekmek hamuru hazırlarken reçeteyi birebir uygulayabilir ancak mayalandırma esnasında tekrar tekrar yoğururken, hamur yapışmasın diye bol bol un döküyor olabilirsiniz. Bu ekmeğin çok kuru ve doygun olmasına, sertleşmesine neden olabiliyor. Hamura eklediğiniz un kadar, yoğururken kullandığınız una da dikkat etmeli ve ölçülü olmalısınız.
  • Hamuru dıştan içe doğru katlayarak yoğurmalısınız. Hamurun ele yapışacak kıvamda olması gerekiyor, yoğurmakta zorlanıyorsanız elinizi hafifçe yağlayabilirsiniz.

Mayalanma Süreci

Ekmek yapımının en önemli aşamasının mayalanma olduğunu söyleyenler oldukça haklı. Ekmek hamuru yapmayı diğer mutfak işlerinden ayıranın bu olduğunu yaptıkça fark edeceksiniz. Hamur mayalandırırken sabırlı olmalısınız. Hamuru hazırladıktan sonra üstünü streç film ile kapatıp 1 saat kadar bekletmelisiniz. Ardından havasını alacak kadar yoğurduktan sonra yarım saat daha beklemeli, bir kez daha yoğurarak pişirme kabına almalı ve bir yarım saat de böyle beklemelisiniz. Yani bir ekmeği en az 2 saat mayalandırdıktan sonra fırınlamak gerekiyor. Dilerseniz bu süreyi 3 veya 3.5 saate çıkarabilirsiniz.

Eğer hamuru akşamdan yapıp sabah mayalayacaksanız muhakkak buzdolabında dinlendirmelisiniz. Mayanın bozulmasını ve ekşimesini ancak böyle engelleyebilirsiniz. Ekmek hamurunun mayalanması için ideal sıcaklığın oda sıcaklığı olduğu biliniyor. Eğer eviniz çok soğuksa, fırınınızın maya ayarını açarak, 60 derecede 10 dakika ısıtıp 5 dakika dinlendirdikten sonra hamuru bekletebilirsiniz. Böylece maya işleminin hızlanmasını sağlayabilirsiniz. Ancak hamuru direkt 60 ve daha yüksek derecedeki fırına atarsanız mayanın sönmesine neden olabilirsiniz.

Gurme Ekmekler Hazırlarken

Zeytinli ekmek veya üzümlü ekmek gibi gurme ürünler de hazırlayabilirsiniz. Bunun için mayalanmış hamurun içine yaratıcılığınızı kullanarak dilediğiniz malzemeleri ekleyebilirsiniz. Ekmek içine bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek ve sindirimi kolaylaştırmak için kuru yemişler, kuru meyveler, baharatlar koyabilirsiniz. Bu tip taneli içerikleri koyduğunuzda hamurun üstünün pütür pütür olduğunu görebilirsiniz. Yüzeyin pürüzsüz olması için tepsi mayası sırasında, yani şekil verdikten sonra son mayalanma esnasında üzerine hafif nemli bir bez örterek en az 40 dakika bekletmelisiniz.

Ekmek Pişirirken Dikkat

Ekmek pişirirken dış kabuğunun sert ve kalın olmasını istiyorsanız direkt fırına atabilirsiniz. Eğer daha ince kabuklu ve yumuşak bir ekmek arzuluyorsanız fırının içine ısıya dayanıklı bir kap içinde su yerleştirebilirsiniz. Pişme sırasında fırın kapağını kapalı tutmalı ve ağır ağır pişirmelisiniz. Fırını önceden muhakkak ısıtmalı ve pişirme esnasında ısı ile oynamamalısınız. Ekmek piştikten sonra hemen kesmemeli, ilk sıcağını aldıktan sonra dilimlemelisiniz. Ekmeğinizi bir sofra bezi içinde saklayarak tazeliğini koruyabilirsiniz. Dilerseniz ekmek oda sıcaklığına geldikten sonra derin dondurucuya koyarak dilediğiniz zaman çıkarmak üzere uzun süre muhafaza edebilirsiniz.

Mis gibi ekmek kokusu ile dolan, huzurlu yuvanızın güvende olmasını, kendinizi daha rahat ve güvence içinde hissetmek için ise Axa sigorta yanınızda. Axa ile eviniz güvende olsun isterseniz Evim Sigortası'ndan faydalanabilirsiniz. Konut sigortası için ev sahibi veya kiracı olmanız fark etmiyor. Evinizi ve eşyalarınızı kolaylıkla güvence altına alabilirsiniz. Ayrıca zengin Asistans içeriğiyle evde yaşanabilecek durumlarda hayatınıza konfor getirecek hizmetlere kolaylıkla sahip olabilirsiniz. Yangın, kısmi hasar, sel ve su baskınları, ev cihazları, ferdi kaza, hava deniz ve kara taşıtları çarpması, fırtına, kar ağırlığı, cam kırılması, dolu, yer kayması gibi birçok konuda teminat edinerek huzur içinde evinizin keyfini sürebilirsiniz.

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim
Destek İkonu