Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

Emlak Vergisi Ne Zaman ve Nasıl Ödenir?

20.03.2023 / Son Güncelleme: 22.03.2024

Emlak vergisi, kişilerin sahip oldukları ya da kendilerine tahsis edilen mülkler için ödedikleri bir vergi uygulamasıdır. Diğer tüm vergi türlerinde olduğu gibi bu uygulamaya yönelik ödemeler de yılın belirli dönemlerinde, farklı yöntemler vasıtasıyla yapılabilmektedir. Emlak vergisi ödeme süreci ile ilgili aklınıza takılan tüm sorulara yönelik detaylı cevapları, içeriğin devamında bulabilirsiniz.

Emlak Vergisi Ne Zaman Ödenir?

Emlak vergisi, mükellefler için yıllık bir gider kalemidir. Yani bu vergiye tabi olanların her yıl devlet tarafından belirlenen tutarı ödemeleri şarttır. Emlak vergisi ödeme işlemi genelde iki taksit halinde gerçekleştirilir. Verginin ilk taksit ödemesi, mart ayının ilk gününden mayıs ayının son gününe kadar yapılabilir. İkinci taksit ödeme aralığı ise kasım ayının son günü ile sınırlandırılmıştır.

Yıllık emlak vergisi ödemesini, iki eşit taksit şeklinde gerçekleştirebileceğiniz gibi tek seferde de tüm vergi tutarını yatırabilirsiniz. Böylece gündelik sorumluluklarınızın yoğunlaştığı dönemlerde bir de emlak vergisi ile ilgilenmek durumunda kalmazsınız. Peşin ödemeler, mayıs ayının sonuna kadar yapılmalıdır.

Ödemelerin zamanında yapılmaması, vergi mükellefleri hakkında cezai işlem uygulanması ile sonuçlanır. Eğer herhangi bir taksit ödemesini geciktirirseniz, gecikme süresi kadar yasal faiz uygulanır. Bu tarz bir yaptırımla karşılaşıldığında geciken vergi tutarını yasal faizi ile birlikte gelecek emlak vergisi ödeme tarihleri içerisinde yatırmak tek çözüm yolu niteliği taşır. Belirli süre geçmesine rağmen vergi borcunu ödememekte ısrarcı olan mükellefler hakkında ise haciz süreci başlatılır.

Emlak Vergisi Nasıl Ödenir?

Emlak vergisi ödeme süreci, farklı yöntemlerden faydalanılarak hızlıca tamamlanabilir. Vergi ödemesi için yönelebileceğiniz ilk yöntem, e-Devlet üzerinden ödeme yapmaktır. Bu yöntemi tercih ettiğinizde aşağıda sıralanan adımları takip ederek süreci başarıyla noktalayabilirsiniz.

İlk olarak kullanıcı bilgileriniz ile sisteme giriş yapın. 
Sisteme giriş yaptıktan sonra ekrana gelen sayfadaki arama kısmına “Vergi Borcu Sorgulama” yazın. Alternatif olarak doğrudan “İnternet Vergi Dairesi” seçeneğine de tıklayabilirsiniz.
Gerçekleştirdiğiniz emlak vergisi sorgulama işlemi sonucunda ödemeniz gereken tutar listelenir. Aynı sayfada geriye dönük borçlarınızı da görebilirsiniz.
Son adımda, ödeme bilgilerinizi girip işleme onay vermeniz yeterlidir.

Emlak vergisi ödeme zamanı geldiğinde, bu yönteme ek olarak doğrudan T.C. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın kullanıma sunduğu İnteraktif Vergi Dairesi uygulamasından faydalanabilirsiniz. Ayrıca müşterisi olduğunuz bankanın internet sitesi veya mobil uygulaması aracılığıyla gerekli işlemleri tamamlayabilirsiniz.

Emlak vergisi ödemek için daha geleneksel yöntemleri de tercih edebilirsiniz. Örneğin; havale veya EFT yoluyla vergi tutarını ödeyebilirsiniz. Bu seçenek dışında ikamet ettiğiniz yerdeki vergi dairesinde bulunan vezneler aracılığıyla vergi borcunuzu yatırma imkanı bulabilirsiniz.

Emlak Vergisini Kimler Öder?

“Emlak vergisi ödeme nasıl yapılır?” sorusunun detaylı cevabının ardından bu vergi türünü kimlerin ödediğine değinmekte fayda vardır. Belediyeler tarafından mülk sahiplerinden tahsil edilen iki farklı emlak vergisi çeşidi bulunmaktadır. Apartman, daire, müstakil ev, iş yeri gibi taşınmazlar için bina vergisi alınır. Arsa ve benzeri alanlar içinse arazi vergisi ödenir. 

Gerek bina gerekse arazi vergisinin tahsil edilebilmesi için en önemli şart, kapsamları dahilindeki taşınmazların Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde olmasıdır. Bu şartı karşılayan mülklere yönelik ödemeler, tapu sahibinin sorumluluğundadır. Eğer mülkün tapu sahibi yoksa vergi ödemelerini yapması gerekenler arsa ya da binanın tahsis edildiği kişilerdir.

Emlak vergisi ödemesinden muaf tutulan kişileri ise şu şekilde sıralayabilmek mümkündür:

Mülk sahibi olmasına rağmen hiçbir geliri olmayan kişiler
Ev hanımı, dul, yetim, engelli, şehit ve gazi yakını kişiler ile gaziler

Emlak vergisi muafiyeti, yukarıda sıralanan şartlara uyan kişilerin yanı sıra devlete ait kurumlar ve araziler için de geçerlidir.

2023 Emlak Vergisi Ödeme Tarihleri Nelerdir?

2023 emlak vergisi ödeme zamanları, önceki senelerde olduğu gibi yine iki dönem halindedir. Yani ilk taksit ödemelerinizi mart ayı başından mayıs sonuna kadarki zaman dilimi içerisinde dilediğiniz an gerçekleştirebilirsiniz. Bu tarih aralığı aynı zamanda peşin ödemeler için de geçerlidir. Emlak vergisi ikinci taksit ödemeleri için en son tarih ise her zaman olduğu gibi kasım sonudur.

Söz konusu emlak vergisi ödeme tarihleri, halihazırda mükellef statüsünde yer alan kişileri kapsamaktadır. Yeni bir ev ya da arsa satın alanların ise emlak vergilerini ödeyebilmeleri için öncelikle beyanda bulunmaları gerekir. “Tapu Taşımaz Beyanı” adı verilen bu işlemi dilerseniz e-Devlet üzerinden kolayca tamamlayabilirsiniz. Emlak beyanı için ayrıca ilgili belediyelere şahsen ya da yasal bir vekil aracılığıyla başvuruda bulunabilirsiniz. Beyan başvurusu esnasında istenilen belgeler şunlardır:

Mülk sahibinin nüfus cüzdanı/kimlik kartı fotokopisi
Bina ruhsatı
Yapı kullanma izin (iskan) belgesi fotokopisi
Emlak bildirimine dair form

Beyanın ardından emlak vergisi tutarının hesaplanması aşamasına geçilir. Vergi miktarı hesaplanırken mülkün cinsi, genişliği, bulunduğu şehir ve ilçe belirleyici roldedir. Tüm bu kriterler göz önüne alınarak belirlenen vergi oranı üzerinden o yılın asgari rayiç değerleri ile hesaplama yapılır. Böylece nihai vergi miktarı belirlenmiş olur.

Konut sigortası poliçesi ile sahip olduğunuz mülkü risklere karşı güvence altına alabilirsiniz.

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim
Destek İkonu